ADRIAN GEORGESCU: Cursa bolnavă pentru sănătate

Pachetele de ţigări au devenit parcă reclame la cancer. Colo gâtul unui bărbat a explodat într-o tumoare gigantică, dincolo stă un plămân micşorat şi înnegrit.

Alte pachete înfăţişează un făt subdezvoltat chircit sau tenul descompus al unei femei. Sunt mesajele bolnave ale celor care se îngrijesc de sănătatea noastră.

Da, fumatul e dăunător şi trebuie descurajat. Aşa cum scrie pe pachetele de ţigări, „poate să ucidă“. La fel şi sexul neprotejat, acţionarea unui comutator electric cu mâna udă, avalanşele, meciurile pe muchie de cuţit, scăldarea într-un râu. Totuşi, în aceste cazuri nu simţim nevoia bolnavă de a pune pe marginea zonelor periculoase imagini cu leşuri umflate sau electrocutate, cu inimi explodate ori cu bolnavi de SIDA în stadiul terminal.

Accidentele rutiere curmă mai multe vieţi decât fumatul. Cum ar fi ca pe portierele maşinilor nou-vândute să apară imaginile unor cadavre terciuite, astfel încât orice şofer să fie conştient că „Viteza ucide“? Sau, pentru că poluarea creată de gazele de eşapament îi afectează în egală măsură pe şoferi şi pe pietoni, chiar acei plămâni bolnavi de pe pachetele de ţigări? Ciroza face ravagii în România, totuşi pe eticheta oricărei poşirci un pic mai sănătoase decât acidul clorhidric nu se află poza unui ficat distrus, ci cuvinte de genul „licoare de esenţă nobilă, obţinută din struguri dezmierdaţi de razele soarelui, purtând în ei gustul nepieritor şi aroma înmiresmată a dealurilor de-nu-ştiu-unde“.

Repet: fumatul e rău şi trebuie luptat împotriva sa, dar nu cu riscul zămislirii altui rău. Aceste imagini hâde pătrund în subconştient, unde pot contribui la hotărârea de a te lăsa de fumat, dar, în acelaşi timp, pot determina dezvoltarea altor suferinţe, de ordin psihic, mai ales în rândul copiilor.

Televiziunile nu au dreptul să prezinte imagini şocante - şi pe bună dreptate -, însă aceastea există pe aproape fiecare pachet de ţigări. Să nu ne minţim: chiar dacă vânzarea acestora către minori este interzisă, până la urmă, ei tot vor ajunge să le vadă. Spre deosebire de desenele animate violente la care sunt expuşi, aceste imagini sunt reale şi ei simt imediat diferenţa. Ce poţi să răspunzi la întrebarea: „De ce are nenea ăsta buba aia mare la gât“? Că, dacă va fi cuminte şi nu va fuma, nu va păţi aşa ceva (ceea ce este o minciună: nimeni nu poate fi sigur de asta)? Că e fapta bună a unor oameni care ne vor binele?

(Comentaţi pe www.adriangeorgescu.ro)