Adrian Chesnoiu, fostul ministru al Agriculturii, a studiat materiale din dosarul de urmărire penală pe care l-a întocmit DNA în cazul său. Parlamentul urmează să se pronunțe prin vot cu privire la ridicarea imunității ex-ministrului PSD. Dosarul a fost trimis la Camera Deputaților pentru ca parlamentarii să decidă în cunoștință de cauză dacă îi vor ridica imunitatea lui Chesnoiu.
UPDATE: Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de hotărâre pentru ridicarea imunităţii deputatului PSD Adrian Chesnoiu, cu 251 de voturi „pentru” şi 25 „împotrivă”. Două voturi au fost anulate.
Luni seara, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil pentru ridicarea imunităţii parlamentare a fostului ministru al Agriculturii.
Știrea inițială:
Fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu (PSD) a făcut o serie de declarații după ce a studiat dosarul de urmărire penală întocmia de DNA împotriva sa. El a explicat, pe larg de ce a ales să demisioneze din funcție, imediat ce în spațiul public au apărut acuzațiile care îl vizează.
Fostul ministru PSD al Agriculturii este acuzat că ar fi aranjat mai multe concursuri de angajare, în cadrul instituției, în favoarea unor persoane.
„Evident că suspiciunile de azi nu vizează activitatea aceasta legată de politicile agricole și de activitatea din agricultură, ci anumite lucruri administrative. Sunt un om responsabil și așa cred că m-ați cunoscut cu toții. Eu consider că atunci când ai o calitate și o demnitate publică, nu trebuie să fie vorba despre privilegii personale și vorbim despre o responsabilitate socială pe care o avem cu toții față de cetățeni”, a declarat Adrian Chesnoiu.
Marți, 28 iunie, Parlamentul urmează să decidă în cazul lui Chesnoiu, dacă va permite procurorilor să-l cerceteze sau îl va proteja de ancheta penală.
Chesnoiu se consideră un om responsabil
Fostul ministru este cercetat de Direcția Națională Anticorupție pentru acuzații privind trucarea unui concurs organizat de Ministerul Agriculturii. El spune că și-a dat demisia din funcția de ministru și s-a autosuspendat din funcțiile politice pe care le deținea în PSD din „responsabilitate”.
„Acesta a fost și motivul pentru care, fără niciun fel de ezitare, în momentul în care am aflat din presă că s-au ridicat anumite suspiciuni la adresa mea, am luat decizia de onoare, individual, fără să mă consult cu absolut nimeni, de a demisiona din funcția de ministru, de a mă autosuspenda din partid și de a le solicita colegilor mei din toate grupurile parlamentare să voteze cererea de încuviințare a procurorilor în vederea derulării activităților specifice”, a explicat Adrian Chesnoiu, conform Antena3.
Acuzațiile DNA împotriva ministrului PSD
DNA a cerut Camerei Deputaților să-i ridice imunitatea parlamentară și să permită începerea urmării penale în cazul lui Adrian Chesnoiu. Acesta este acuzat de abuz în serviciu după ce ar fi solicitat trucarea rezultatelor unui concurs de angajare. Fostul ministru mai este acuzat și de instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informațiile care nu erau destinate publicității.
Mai exact, procurorii DNA susțin că, în perioada 9 februarie - 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine să îi dea acces la mai multe subiecte la patru concursuri de angajare pentru ocuparea unor posturi la direcții județene.
Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați, dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei dintre au promovat.
DNA mai precizează că Adrian Chesnoiu a intervenit direct la membri comisiei de concurs pentru a-i determina să favorizeze un anumit candidat.