Acuzatoarea Elena Ceruța, judecată pentru eliberarea lui Veaceslav Platon, forțează modificarea legislației

Procurorul suspendat Elena Ceruța/ Sursa foto: captură ședința CSP

Republica Moldova. Guvernul a pregătit modificările la Legea Procuraturii, după o hotărâre a Curții Constituționale care a fost sesizată de acuzatoarea Elena Ceruța. Noile reglementări vor permite procurorilor suspendați din funcție să-și ia un job până la o decizie definitivă în privința lor.

Guvernul se conformează hotărârii Curții Constituționale

Cabinetul de miniștri va înainta spre aprobare un proiect de hotărâre care schimbă regulile de joc în cazul procurorilor suspendați din funcție.

Conform noilor prevederi, în cazul acestora nu se vor mai aplica interdicțiile privind incompatibilitatea. Totul, după ce Curtea Constituțională a constatat că reglementările vechi încălcau dreptul angajaților suspendați din funcție la muncă.

Hotărârea a fost pronunțată în data de 28 noiembrie 2023.

Decizie „forțată” de acuzatoarea Elena Ceruța

Veaceslav Platon/ Sursa foto: Facebook

Înalta Curte a pronunțat decizia privind incompatibilitatea atribuțiilor după ce a fost sesizată de acuzatoarea suspendată Elena Ceruța. Ultima figurează în dosarul eliberării controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon, fiind învinuită de abuz în serviciu.

Inițial, Ceruța a solicitat permisiunea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) să cumuleze funcția de procuror cu cea de antrenor. După ce cererea i-a fost respinsă, s-a adresat Curții Constituționale.

Ceruța s-a plâns că, din momentul în care a fost suspendată din funcție, familia sa a rămas practic fără venituri. „Până la sentință am dreptul să fiu prezumată nevinovată și am dreptul la muncă, conform Constituției”, a menționat Ceruța.

Ce dosare a gestionat Ceruța

De la stânga la dreapta: Raileanu, Stoianoglo şi Ceruţa în sala de judecată. Sursa foto: Anatol Mătăsaru

Elena Ceruţa este procuroarea care a renunțat la acuzaţiile din dosarul în care omul de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Aceasta este învinuită de colegii săi procurori de implicare în procesul de eliberare a acestuia. În același dosar, pe banca acuzaților au fost trimiși acuzatorul Dumitru Răileanu și fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, actual aspirant la fotoliul de președinte al Republicii Moldova.

Ceruţa a avut în gestiune și dosarul inițiat pe numele fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, pentru abuz în serviciu. Ultimul a reclamat presiuni din partea lui Stoianoglo.