Specializat în drept penal, la pușcărie, Omar Hayssam, condamnat pentru terrorism și răirea a trei jurnaliști români, s-a apucat să deschidă procese împotriva autorităților din România pe motiv că drepturile lui nu sunt respectate.
Omul de afaceri sirian, Omar Hayssam, condamnat pntru terorism, după răpirea a trijurnaliști români, în Irak, a dat în judecată conducerea penitenciarului în care este încarcerat.
Astfel, Omar Hayssam a depus, recent, o plângere la tribunal, în care îi acuză pe reprezentanții penitenciarului că îl tratează ca pe un criminal periculos, deși el este pașnic și ar putea să execute pedeapsa și în regim deschis.
Condamnat la 24 de ani de detenție grea după ce a coordonat răpirea, în Irak, a trei jurnaliști români, omul de afaceri sirian Omar Hayssam are, în pușcărie, un regim de detenție extrem de dur.
Potrivit unor surse din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Omar Hayssam își execută pedeapsa la Penitenciarul Mărgineni, la maximă siguranță, în condiții speciale.
Sursele citate au dezvăluit, pentru spynews.ro, că ori de câte ori este scos în afara închisorii, acesta este escortat ca în filmele americane, de o echipă înarmată până în dinţi şi mai mulţi câini dresaţi pentru capturarea fugarilor.
Condamnat în mai mult dosare penale
Omar Hayssam a fost condamnat la 24 de ani și 4 luni de închisoare pentru mai mult fapte.
Cel mai ceelebru este dosarul răpirii jurnaliștilor în Irak, eveniment care a avut loc în 2005.
Acesta se află în pușcărie din anul 2013, în regim de maximă siguranță, la Penitenciarul Mărgineni.
Omar Hayssam a fugit din România în anul 2006, fiind adus în ţară în anul 2013. El a fost condamnat de instanţele din România în cinci dosare: 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliştilor în Irak, 16 ani de închisoare în dosarul „Volvo Truck”, 3 ani de închisoare în dosarul „Foresta Nehoiu”, 2 ani de închisoare pentru trecerea frauduloasă a frontierei, 24 de ani în dosarul Manhattan.
A cerut clemență în fața instanței
În aprilie 2019, Omar Hayssam a cerut clemență în fața judecătorilor pentru a fi scos de sub regimul de maximă siguranță.
Magistrații au respins solicitarea sirianului.
„Se va reține și faptul, că în perioada analizată, respectiv de la ultima analiză din punct de vedere al regimului de executare din 24.07.2018, petentul condamnat nu a mai fost recompensat.
De asemenea, din raportul comisiei instanța reține că petentul condamnat nu a atins obiectivele prevăzute în planul individualizat de evaluare și intervenție educativă și terapeutică, fiindu-i recomandat program de asistență socială și intervenție educațională (activități educaționale- concursuri tematice).
Cu privire la termenul de reanalizare, se constată că, petentul urmează a fi reanalizat în comisia prevăzută de art. 32 , la data de 21.01.2020 , termen apreciat de instanță corespunzător situației descrise anterior, analiza făcându-se tot prin raportare la disp. art. 40 alin. 5 din lege”, se arată în decizia judecătorilor.
În încheiere, magistrații au reamintit acuzațiile foarte grave aduse lui Omar Hayssam:
„Condamnatul a inițiat constituirea unei asocieri în scopul săvârșirii de acte de terorism și în baza unei înțelegeri prealabile cu gruparea teroristă a hotărât lipsirea de libertate, prin răpire, a 3 jurnaliști români în vederea obținerii unui folos material sau a unui alt avantaj. În cadrul planului infracțional, condamnatul intenționa să procedeze la răpirea jurnaliștilor pentru a putea ulterior să pozeze în salvator al acestora”.