Acord PSD-PNL pentru europarlamentare. Lista finală a candidaților

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu Sursa: inquamfoto/Octav Ganea

PSD și PNL au ajuns la un acord cu privire la candidații pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie. După ședințe tensionate, soldate cu retragerea unor candidați, politicienii s-au înțeles cu privire la numele propuse.

 

Cele două partide au finalizat lista candidaților pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie. PSD și PNL au stabilit cine și pe ce loc va candida, după o zi tensionată.

PSD și PNL și-au stabilit candidații

Alegerile europarlamentare sunt programate pentru 9 iunie, în conformitate cu calendarul Comisiei Europene. În aceeași zi, coaliția PSD-PNL a decis să aibă loc și alegerile locale. Pentru europarlamentare, liberalii și social-democrații s-au înțeles să candideze pe o listă comună, în speranța că-și vor maximiza șansele.

Decizia nu a fost acceptată de toată lumea, fiind nemulțumiri și de o parte și de alta. În cele din urmă, însă cele două partide au ajuns la un acord și au stabilit o listă finală de candidați. Aceștia urmează să fie prezentați, oficial, la un moment dat. Chiar dacă PSD stă mai bine în sondaje, președintele partidului, Marcel Ciolacu a fost de acord ca, pe listă, candidații celor două partide să alterneze.

Lista comună pentru alegerile europarlamentare va fi deschisă de omul PSD, Mihai Tudose. El va fi urmat de liberalul Rareș Bogdan, de Gabriela Firea, Dan Motreanu, Claudiu Manda, Adina Vălean, Victor Negrescu, Daniel Buda, Vasile Dîncu, Maria Grapini, Siegfried Mureșan, Dragoș Benea, Mircea Hava, Gheorghe Cîrciu, Gheorghe Falcă, Virgil Popescu, Dan Nica, Alexandru Muraru.

Nu a fost uitată nici Maria Grapini, chiar dacă nu este membră nici a PSD și nici a PNL.

Sursă foto: Facebook

Ramona Chiriac a renunțat la candidatură

Lista propusă de PSD și PNL trebuia deschisă de un candidat independent. Este vorba despre Ramona Chiriac, reprezentantul Comisiei Europene în România. Aceasta a decis să se retragă, chiar în timpul negocierilor de joi. Inițial pe surse, iar apoi într-o postare pe X (Twitter) Ramona Chiriac a confirmat că nu va mai deschide lista candidaților pentru Parlamentul European.

Odată cu retragerea sa, au apărut și speculațiile pe acest subiect. Conform unor surse politice, Ramonei Chiriac i s-a sugerat să renunțe la candidatură. Aceasta pentru ca liderii celor două partide să aibă încă un loc disponibil pentru proprii candidați. Cu atât mai mult cu cât au apărut tensiuni legate de colaborare.

Mai mulți lideri, atât din PNL, cât și din PSD, și-au exprimat nemulțumirea pentru că nu au fost selectați pe locuri eligibile. Iar acest lucru ar putea antrena mișcări de revoltă și, poate chiar ruperea coaliției de guvernare.

Diana Șoșoacă. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

PSD și PNL cotați cu 42,5% într-un sondaj IPSOS

O cercetare sociologică realizată de Ipsos pentru Euronews arată că actuala coaliție de guvernare ar obține 42,4% din voturi la europarlamentare. Potrivit cercetării, cele două partide ar obține 16 locuri în Parlamentul European, pe lista comună, ultimul după redistribuire. Pe locul doi la intenție de vot s-ar afla partidul lui George Simion. AUR ar trimite opt candidați în Parlamentul European.

Alianța Dreapta Unită, PMP, USR și Forța Dreptei, se află pe locul trei în clasament, cu 14.2% din voturi. Conform cercetării, ADU va obține cinci locuri în Parlamentul European.

Restu locurilor vor fi împărțite între partidul Dianei Șoșoacă, cu 5.9% și PRO România, al fostului premier Victor Ponta, cu 5.1% dintre voturi. Fiecare dintre cele două partide ar trimite câte doi europarlamentari la Bruxelles.