Fostul premier al Repubblicii Moldova, Vlad Filat, a fost achitat în dosarul în care este acuzat de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Sentința, care nu este definitivă, a fost dată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. ”Fapta incriminată nu întrunește elementele infracțiunii”, a motivat completul de judecată. Procuratura Anticorupție va contesta decizia primei instanțe la Curtea de Apel.
Din completul de judecată au făcut parte judecătorii: Djeta Chistol, Angela Catana și Tatiana Bivol. Judecătoarea Djeta Chistol și-a depus cererea de demisie, din proprie inițiativă, pe 3 mai, potrivit zdg.md.
Cine este judecătoarea Djeta Chistol
Potrivit aceleiași surse, Djeta Chistol activează în sistem din anul 1996. Aceasta a ajuns în atenția publicului în 2012, când a admis mai multe erori într-o decizie de judecată, unde a scris că „o mașină se deplasa pe 3 străzi în același timp”. Aceasta a explicat greșeala din cauza volumului mare de lucru și a oboselii: „O să fiu mai atentă. E volum mare de lucru. Eu îmi cer scuze”, declara Djeta Chistol. Colegiul disciplinar al CSM a respins ulterior plângerile depuse pe numele acesteia și a avertizat-o să fie mai atentă.
În 2016, ea s-a remarcat în dosarul Diasporei, după ce a respins plângerea moldovenilor aflați în străinătate, care nu au putut vota la 13 noiembrie 2016, în cadrul alegerilor prezidențiale, din cauza epuizării buletinelor de vot. Atunci ea a decis că statul nu a încălcat dreptul la vot a moldovenilor din străinătate.
Djeta Chistol a făcut parte din completul de judecătoari care a examinat, din 2019 până în prezent, dosarul ex-premierului Vlad Filat, în care a fost învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Pe 29 aprilie, Filat urma să-și afle sentința pe acest dosar. Pronunțarea sentinței a fost însă amânată pe motiv că Djeta Chistol se afla în concediu.
Dosarul lui Vlad Filat
Copiile mai multor documente care au ajuns laEvZ arată că Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), fondat şi condus de Vladimir Filat, ar fi beneficiat de banii sustraşi din Banca de Economii cu mâna „uşoară” a lui Ilan Şor. Aceşti bani ar fi fost folosiţi pentru servicii de consultanţă. De acești bani ar fi beneficiat PLDM în campania electorală.
Astfel, Vlad Filat este acuzat că, în perioada anului 2013, ar fi spălat bani în proporții deosebit de mari, utilizând un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor.
Pe 1 iulie 2013, Filat ar fi încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA.
Pentru serviciile contractate, Filat ar fi achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12.847.902 lei. El ar fi efectuat periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii. Fostul premier a pledat nevinovat.