,,Le mulţumesc colegilor care au ales varianta democratică a exercitării dreptului de vot.
Victor Ponta a ales varianta boicotului, este un şef de partid laş. Le mulţumesc celor de la UNPR, de la minorităţi, partidului domnului Geoană, grupului Democrat şi Popular şi independenţilor. Am avut o stare de bine. Sunt convinsă că nu este ultima dată când vom avea o astfel de majoritate”, declara co-președintele PNL Alina Gorghiu, pe holul Parlamentului, după ce Mihai Răzvan Ungureanu a primit verde pentru un nou mandat în fruntea SIE.
Scena m-a dus, imediat, cu gândul la celebra noapte din 2009, când Mircea Geoană s-a crezut președinte. „Vă mulțumesc celor care mi-ați acordat încrederea, celor care și-au pus încrederea în mine, colegilor de partid, staff-ului și, în primul rând, lui Crin Antonescu. Mihaela dragostea mea, mamă știu că ești la televizor, tată în ceruri”, a fost declarația din seara alegerilor cu care Mircea Geoană a intrat în istorie, după ce dimineața următoare ne-am trezit cu Traian Băsescu câștigător al unui nou mandat la Cotroceni.
La scurt timp, lângă Alina Gorghiu a apărut Vasile Blaga. „Astăzi, numărul de voturi era suficient pentru susținerea unui Guvern”, a spus el. Da, „astăzi” pentru că liberalii uită sau, mai bine zis se fac că uită un aspect foarte important, și anume că această majoritate cu care s-au lăudat a fost una conjuncturală, nu una câștigată de ei în urma unor negocieri politice. Majoritate pe care le-a format- o UNPR-ul.
Nu știu dacă în perioada următoare generalul Gabriel Oprea o să mai găsească de cuviință să voteze din „interes național” altfel decât PSD, partid pe care în acest moment nu are interes să-l trădeze.
A votat Strategia de Apărare Națională a Țării și l-a ajutat pe MRU să ajungă înapoi la SIE. În emisiunea de la B1 TV, unde Ion Cristoiu l-a întrebat dacă vrea să fie premier, nu musai în locul lui Victor Ponta, actualul prim-ministru interimar a spus nu. El și-a dorit să fie director la SRI și se pricepe la armată. Iar în actualul Guvern, Victor Ponta i-a dat un „job complet”, după cum a spus chiar el: „vicepremier pe probleme de securitate națională”. O nouă coaliție depinde de doi oameni: Victor Ponta și Gabriel Oprea. „Dacă Ponta decide să rămână Guvernul, atunci Oprea va rămâne. Dacă va avea însă în continuare abordări ambigue ca acum şi o să-l lase pe Oprea în continuare în ambiguitate... atunci Oprea va găsi motivul să-i spună că iese”, spunea, zilele trecute, Traian Băsescu. Ieri, Victor Ponta s-a întors în țară. A stat mai bine de patru ore la Palatul Victoria unde, cel mai probabil, i-a spus lui Gabriel Oprea la ce concluzii a ajuns cât timp a stat în Turcia. De la Rovana Plumb, căreia i-a lăsat pe mână partidul cât a lipsit, și care l-a întâmpinat, alături de Oprea, pe scările Palatului Victoria, a aflat în ce ape se scaldă partidul.
Liviu Dragnea s-a făcut că nu știe că premierul vine în țară, că a aflat chipurile de la televizor, și fix ieri a mai făcut o vizită în teritoriu - la Reghin. A cerut de acolo clarificarea relației cu UNPR. Ba, i-a mai transmis lui Ponta că a aflat că pesediștii sunt supărați că UNPR l-a votat pe MRU. Oficial, Dragnea merge în continuare prin teritoriu pentru a-i asigura pe pesediști că la centru lucrurile merg bine. Numai că, în timpul întâlnirilor din teritoriu, membrii formațiunii „i-au exprimat poziţia că nu acceptă ca socialdemocraţii să aibă o poziţie secundară în guvernare”.
De mai bine de o săptămână, Alina Gorghiu și Vasile Blaga tac. Cătălin Predoiu, premierul cu care liberalii stau pe margine, a fost întrebat, într-un interviu, când vede posibilă preluarea guvernării de PNL. N-am aflat din răspunsul de 12 rânduri pe care l-a dat. A apărut însă, pe surse, informația că președintele Klaus Iohannis le-a cerut liberalilor să plece în concediu după 1 august, că s-ar putea să avem un nou guvern. Situație în care s-ar putea ajunge, cel puțin până în septembrie când liberalii ar putea să-și încerce iar norocul cu o moțiune de cenzură, doar dacă demisionează Victor Ponta. Atunci, Gabriel Oprea nu va putea să lase țara fără Executiv, și, „din interes național” va susține unul nou.
Dacă Victor Ponta nu-și va da demisia, PNL a țopăit ca Mircea Geoană.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.