Falia dintre președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș se adâncește simțitor.
Previzibil. Semne evidente ale rupturii au apărut de ceva vreme. În data de 30 martie a.c., am publicat un editorial sub titlul „Dacian Cioloș a început să fluiere în biserica lui Klaus Iohannis. Pe furiș și prin interpuși”, nedumerit de duritatea unei declarații a unui consilier de stat de la Palatul Victoria. Era vorba de Călin Ungur, care i-a reproșat fățiș, fără menajamente, șefului statului că nu se implică în politica externă. „Lipsește acel pion central care să-și asume responsabilitatea soluțiilor”, a apreciat Ungur.
Atacul venit din senin nu putea avea altă explicație decât existența unor tensiuni subterane între Palate, ținute până la acel moment sub obroc. Din cauza acumulărilor destul de mari însă, ele au răbufnit scurt, dar viguros. În mai puțin de o lună, relația celor doi pare să se fi deteriorat masiv. Așa s-a ajuns ca președintele Klaus Iohannis să nu-și mai asume Guvernul Dacian Cioloș. „Unii au vorbit despre acest guvern ca și cum ar fi «al meu». Nu e guvernul meu. Acest guvern a fost o soluție până la alegerile din toamna acestui an, generată de o situație de criză și la care au subscris cele mai importante partide politice. Deci este Guvernul României”. A făcut această declarație contondentă nu înainte de a recunoaște că sunt lucruri care- l nemulțumesc la acest guvern, „dar nu toate se rezolvă pe scena publică”. Cu alte cuvinte: va avea grijă să-i ceară socoteală lui Cioloș în privat.
Ca și când nu era limpede că Iohannis are o problemă cu Guvernul, realizatorul de televiziune Rareș Bogdan, apropiat de șeful statului, a simțit nevoia să „traducă” discursul prezidențial. „Domnul Iohannis ne-a explicat că e o problemă serioasă cu Guvernul, că se delimitează de Guvern şi că nu e mulţumit de Guvern”, a spus el. Nu înainte de a plasa și o insultă la adresa premierului, semn că tensiunea e mare: „Domnul Cioloş pare că la Bruxelles şi-a stricat capul, pentru că guvernează prost sau aproape inexistent.”
Ca în multe alte acțiuni politice din ultima vreme, Klaus Iohannis nu este deloc credibil când încearcă să se spele pe mâini de actualul Executiv. Nu de alta, dar, în data de 16 noiembrie 2015, în ziua învestirii Cabinetului Cioloș în Parlament, șeful statului răspundea afirmativ, într-o emisiune la TVR, la întrebarea „Este acest guvern al dumneavoatră?”
Șeful statului acreditează acum ideea că Guvernul a fost doar o soluție tranzitorie, pentru un an de zile, instalat doar prin bunăvoința partidelor politice. Un fel de pansament după tragedia de la Colectiv, ce poate fi aruncat după ce rănile s-au vindecat. Anul trecut, imediat după incendiul din clubul bucureștean, Klaus Iohannis avea alt discurs: „Constatăm o înstrăinare din ce în ce mai profundă între clasa politică și alegători. Așa am ajuns să propun un independent pentru funcția de prim-ministru, cu recomandarea de a pregăti un guvern independent politic (...) Partidele vor avea timp un an de zile să se reconecteze la alegători”, spunea el atunci. Între timp, pasajul cu reconectarea partidelor a dispărut, semn că n-a însemnat niciodată prea mult pentru șeful statului.
De remarcat totuși cât de decuplat este Klaus Iohannis de la realitățile politice. Șeful statului este un politician a cărui cotă de încredere s-a prăbușit. Este, dacă vreți, președintele cu cea mai rapidă cădere din istoria post-decembristă. Dacă se delimitează de Dacian Cioloș îi face premierului un serviciu, pentru că va fi perceput de opinia publică drept eroul pozitiv. Desigur, sunt multe lucruri care se pot reproșa Guvernului Cioloș, dar, în comparație cu prestația deosebit de slabă a președintelui, stă foarte bine. Pentru un Cabinet tehnocrat, pe care PSD și PNL îl bușesc cum se pricep mai bine ca să acumuleze capital electoral pe spinarea lui, aș zice că se mișcă binișor.
Deci, spre deosebire de Iohannis, Cioloș este un politician pe val. Mai mic sau mai mare, depinde din ce unghi privești. Șeful statului e sub linia de plutire. Aproape să se scufunde. Dacă-și imaginează că se poate salva dând vina pe „subalterni” se înșeală amarnic. Sau că, la sfârșitul acestui an, Dacian Cioloș va dispărea pur și simplu după o cortină neagră și nu va mai fi văzut la față. Premierul are planuri politice. Punctează electoral de câte ori are ocazia, uneori pe spinarea lui Iohannis. E posibil ca președintele să se fi prins și să reacționeze.
Este însă un președinte vulnerabil, oricât de mult s-ar lăuda că-și va duce mandatul până la capăt. Din simplul motiv că nu depinde de el. Poate fi suspendat oricând de Parlament, controlat de PSD. Potrivit noii legi a referendumului, șeful statului poate fi demis doar cu 30% prezență. Dacă PSD va apela la un astfel de scenariu, nu cred că Iohannis va avea prea mulți susținători care să vină la urne și să-l salveze.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor