Consiliul Naţional al PSD de la sfârşitul săptămânii a oficializat existenţa a doi poli de putere în partid.
Primul este condus de Victor Ponta, al doilea este dominat de cuplul Adrian Năstase-Ion Iliescu. Cei doi foşti preşedinţi ai PSD s-au străduit în permanenţă să transmită delegaţilor că au avut grijă să nu lase partidul pe mâna "cârlanului fără minte". Iliescu a subliniat încă o dată că preşedintele partidului nu este suficient de "copt" pentru demnităţi înalte. "Mai are mult de învăţat până să atingă performanţele de premier ale lui Adrian Năstase", a punctat el. "Bătrânul edec" este însă conştient că, până după alegeri, nu va putea zgâlţâi serios scaunul lui Ponta. De aceea s-a repliat rapid: "Se maturizează repede". Deşi nu foarte viguros, atacul lui Iliescu va intra în folclorul partidului şi va eroda, încet, dar sigur, autoritatea lui Ponta, ca toate etichetele lipite pe fruntea epigonilor săi. De altfel, fostul şef de stat a aplicat împotriva tânărului său succesor o reţetă care l-a consacrat în politică: otrăvirea lentă a adversarilor. Adrian Năstase a preferat să stea departe de aceste dueluri verbale. A organizat câte o lansare de carte pentru el şi Ion Iliescu. Pe Ponta nu l-a întrebat dacă vrea să lanseze ceva. A bănuit probabil că nu are ce.
Observând valsul politic pe care cuplul Iliescu-Năstase îl dansează prin sala de şedinţă, Ponta a reacţionat dur, expediindu-i pe cei doi în "cufărul cu vechituri ale PSD". "Am spus şi o să o spun tot timpul cât de mult îi admir pe Ion Iliescu şi pe Adrian Năstase, dar eu nu pot şi nu am cum să mai fiu ca Ion Iliescu sau Adrian Năstase, pentru că lumea şi România s-a schimbat." Până la viitoarele alegeri, tandemul Ion Iliescu- Adrian Năstase are suficient timp să se consolideze. Dacă PSD va ajunge la guvernare, cei doi vor încerca să-i limiteze lui Ponta spaţiul de manevră. Cei care vor intra în conflict cu preşedintele PSD, vor şti că se pot oricând adresa "Cabinetului 2", pentru a-şi rezolva problemele. Pentru Iliescu şi Năstase, orice duşman al lui Victor Ponta va fi un personaj ce merită cultivat. De altfel, Ion Iliescu a fost echidistant în războiul pe care preşedintele PSD îl are cu Marian Vanghelie, apreciind că "starea conflictuală" dintre aceştia "s-a creat artificial". "Nimeni nu are de gând să renunţe la Vanghelie", a dat Iliescu garanţii. N-am observat nici ca Adrian Năstase să-i reproşeze primarului de la sectorul 5 că subminează autoritatea preşedintelui PSD, că organizează vanghelioane sau împarte alegătorilor telefoane mobile. În viitoarele lupte care se vor da în partid, Marian Vanghelie este un aliat de nădejde. Pe Mircea Geoană nu se pot baza. Acesta a ales să joace în tabăra lui Ponta, reproşându-i lui Ion Iliescu că "are o dificultate să accepte oricare alt lider al partidului în afară de domnia sa". Când Traian Băsescu a declarat că "Victor Ponta nu va fi niciodată prim-ministru" nu a anunţat doar că nu va semna decretul de numire, ci şi că va găsi cu uşurinţă lideri PSD, cu care să negocieze mazilirea acestuia.
Dacă acesta va ajunge totuşi premier, Năstase sau Iliescu nu vor accepta să facă parte din guvern. Poziţiile de subalterni ai "cârlanului" sunt înjositoare. Vor încerca însă să-şi plaseze oamenii în executiv, pentru a-şi păstra influenţa asupra partidului. Ar putea fi ajutaţi de Traian Băsescu. Preşedintele va semna decretele de numire a noilor miniştri, astfel încât să complice şi mai mult ecuaţia de putere din PSD. Victor Ponta va constata pe propria piele că o coabitare cu şeful statului nu este tocmai floare la ureche. Nu va putea face însă nimic în această privinţă, pentru că în partid nu va exista majoritate pentru suspendarea preşedintelui. Aliaţi conjunctural cu Băsescu, Năstase şi Iliescu s-ar putea să ajungă la concluzia că stabilitatea politică a României, în faţa celui de-al doilea val al crizei economice, este mai importantă decât cariera politică a lui Victor Ponta.