Un articol despre intenţiile lui Dinu Patriciu de a sprijini coagularea unei platforme de opoziţie în interiorul PNL, pe care l-am publicat sâmbătă, a generat reacţia nervoasă a lui Victor Ponta.
"Imediat când apare o sursă în Evenimentul zilei ştiu că acea sursă se numeşte Traian Băsescu. Şi Crin Antonescu şi eu ne vom duce mandatul la bun sfârşit. Dacă vom câştiga alegerile vom rămâne în fruntea partidelor noastre", a spus liderul PSD.
Dincolo de faptul că informaţiile despre intenţiile lui Dinu Patriciu sunt de notorietate în PNL, am înţeles de ce a reacţionat Victor Ponta pe marginea unei chestiuni care-i privea pe liberali. Subiectul Dinu Patriciu este incomod pentru actualul preşedinte al PNL. Crin Antonescu îi datorează multe omului de afaceri. De la ascensiunea sa în PNL, până la situaţia financiară a familiei sale (soţia sa Adina Vălean a fost multă vreme angajată la o firmă controlată de Dinu Patriciu şi a fost remunerată cu sume importante). Din această perspectivă, Crin Antonescu n-ar fi credibil dacă l-ar pune la punct în public pe Dinu Patriciu.
Am înţeles şi de ce Victor Ponta ţine cu dinţii de parteneriatul cu Crin Antonescu. Această alianţă ar putea aduce PSD la guvernare cu un rezultat pe care social-democraţii nu l-au înregistrat niciodată, lucru care îi va întări poziţia preşedintelui social-democrat. Numărul de aleşi locali ai PSD după alegerile de vara viitoare va fi net superior comparativ cu cel al liberalilor. În această perioadă, procesul de finalizare a sondajelor pe baza cărora vor fi desemnaţi candidaţii USL este în toi. Cifrele sunt foarte liniştitoare pentru PSD. Baronii roşii stau foarte bine în preferinţele electoratului. Majoritatea se pregătesc să recâştige sau să păstreze puterea la nivel local cu scoruri potenţate de capitalul electoral al PNL. De cealaltă parte, sondajele sunt un duş rece pentru PNL. Primul după constituirea USL. Raportul de forţe este defavorabil liberalilor. Mulţi dintre liderii locali ai PNL, care nu vor fi desemnaţi candidaţi, vor fi nevoiţi să tragă la căruţa PSD. Un important lider al PNL îmi spunea zilele acestea că nu l-ar surprinde dacă, după rezultatul de la locale, PSD ar cere rediscutarea algoritmului pe baza căruia vor fi desemnaţi candidaţii la alegerile parlamentare. Nu ştiu cum ar putea Victor Ponta să se împotrivească. Când vine vorba de accesul la resurse baronii roşii nu ştiu de glumă. Îmi amintesc cum l-au luat de guler pe Mircea Geoană în 2008, pentru a intra la guvernare cu PDL. "Noi te-am făcut, noi te omorâm", a fost mesajul principal.
Nu cred însă că, până la alegerile generale de la sfârşitul lui 2012, va avea loc o schismă majoră în interiorul USL. PSD-iştii vor mima în continuare concordia cu PNL, pentru a câştiga alegerile şi, odată cu ele, funcţia de premier. După acest moment nimeni nu mai poate garanta că în relaţia PSD-PNL va curge lapte şi miere.
Lupta pentru acapararea resurselor dintre cele două partide se va accentua. Vor izbucni conflicte majore. Alianţa D.A. a rezistat la putere doar opt luni înainte ca Traian Băsescu să intre în conflict cu Călin Popescu- Tăriceanu şi lucrurile să se deterioreze iremediabil. De ce ar sta lucrurile diferit în cazul USL? Ce le va spune Victor Ponta PSD-iştilor care se vor bate cu PNL-iştii pe zone de influenţă politico-economică? "Staţi liniştiţi la locurile voastre pentru că i-am promis lui Crin Antonescu că-l susţinem la Preşedinţie"? Dacă USL va câştiga alegerile în 2012, PSD va avea pâinea şi cuţitul. Victor Ponta va fi premier şi va direcţiona resurse în special către oamenii PSD. Primarii sau parlamentarii care vor migra către noua putere se vor orienta către PSD. Şeful de facto al USL va fi Victor Ponta. Cu Traian Băsescu la PalatulCotroceni, interesat să readucă PDL la guvernare, PSD va avea un mijloc de presiune fantastic asupra PNL, care riscă să devină un partid captiv. Dacă relaţiile se vor strica iremediabil, premierul Victor Ponta va putea oricând să alunge PNL de la putere.