EDITORIALUL EVZ: Extratereştrii lor şi ai noştri

Duminică după-amiază am ajuns în Colţul Şahiştilor din Parcul Cişmigiu.

Nu mai fusesem pe acolo din studenţie, de pe vremea în care acela era, cu siguranţă, cel mai faimos loc în care se juca şah în aer liber în Bucureşti. A fost una dintre zilele acelea incredibil de calde (şi de frumoase), deşi mai erau două săptămâni până la intrarea în iarna calendaristică. Pot spune cu mâna pe inimă că n-am mai văzut niciodată aşa mulţi oameni adunaţi în Colţul Şahiştilor.

Întregul parc Cişmigiu era plin. Erau alei, la ora prânzului, pe care se circula umăr la umăr. Presupun că a fost la fel în toate parcurile bucureştene. Oamenii s-au bucurat, pur şi simplu, că e frumos afară (şi suficient de cald încât să închidă caloriferele, economisind, astfel, nişte bani). Între timp, au apărut ştiri despre efectele perverse ale acestor temeperaturi prea blânde: urşii îşi amână hibernarea şi sunt filmaţi pe marginea şoselei, păsările călătoare amână plecarea spre ţările calde, iar culturile de grâu de anul viitor sunt puse în pericol (ultima veste pare cea mai neplăcută).

Chiţibuşarii care nu se bucură suficient de culorile toamnei sunt încă şi mai nesuferiţi. În loc să râdă la soare, ei văd furtunile solare din urmă cu patru zile, ce urmau să lo veas că Terra, aseară (NASA emisese o alertă de furtună geo-magnetică); dacă aţi avut ameţeli sau dureri de cap, aceasta este explicaţia ştiinţifică. Dar mai grave vor fi urmările furtunii magnetice anticipate pentru anul 2013, mai avertizează experţii de la NASA.

Ieri, încă de dimineaţă, consumatorul român de media a aflat că NASA va anunţa, într-o conferinţă de presă, detalii despre un "obiect excepţional descoperit în vecinătatea cosmică". Până când astrofizicienii de la NASA au spus că este vorba despre cea mai tânără gaură neagră din vecinătatea noastră (are doar 30 de ani!), cu masa de cel puţin cinci ori cât a Soarelui, forumurile ediţiilor on-line ale ziarelor care au abordat subiectul au abundat în scenarii. Noroc că ziariştii români au învăţat câte ceva în ultimii ani şi au întrebat specialiştii. Pe evz.ro, de exemplu, astronomul Adrian Şonka, de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", făcea exact presupunerea corectă: că ar putea fi vorba despre o gaură neagră în vecinătatea noastră cosmică (orice ar însemna asta).

Descoperirea, o rămăşiţă a supernovei SN 1979C, situată în galaxia M100, la aproximativ 50 de milioane de ani lumină de Pământ, este, cu siguranţă, importantă pentru lumea ştiinţifică, dar dezamăgitoare pentru chibiţii români, care fuseseră tentaţi să facă o pauză de fotbal şi de politică.

Acum, întrucât e greu, e practic imposibil să porţi o discuţie mai lungă de două minute despre implicaţiile energiei supernovei SN 1979C, din galaxia M100, care ar putea alimenta gaura neagră recent descoperită, ne vom întoarce la extratereştrii noştri. N-o fi important la scara Universului că, ieri, Crin Antonescu i-a chemat pe reprezentanţii partidelor parlamentare la consultări, că au venit numai cei din opoziţie, că acest moment n-a însemnat Marea Împăcare cu "impertinentul" Victor Ponta (pentru simplul motiv că liderul PSD n-a participat la întâlnire). N-o fi important nici că Elena Udrea e candidat unic la şefia PDL Bucureşti şi nici că Emil Boc a ieşit din şedinţa coaliţiei cu decizia de a-şi mai asuma încă o dată răspunderea în parlament (pe legea salarizării, de data aceasta). Dar aceste ştiri, chiar dacă nu contează, nu contează, nu contează, sunt genul de "ştiri în buclă" mai uşor de înţeles, mai uşor de chibiţat.

Rămăsesem dator cu o precizare. Spuneam la începutul acestui editorial că, parcă, niciodată n-au fost aşa mulţi oameni în Colţul Şahiştilor, şi parcă niciodată n-a fost aşa multă linişte. Aproape că nu se auzeau voci, ci doar zgomotul zarurilor. Pentru că, din cele aproximativ 30-35 de mese din Colţul Şahiştilor, doar trei erau ocupate de şahişti. Restul erau împărţite, aproximativ egal, între jucători de table şi jucători de rummy. Tipic.