Primarul din Constanța, Vergil Chițac, anunță că a semnat un nou contract pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a rețelei de termoficare din municipiu, menționând că asta a fost una dintre urgențele mandatului său.
În acest sens, edilul și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, au semnat un contract de 50 de milioane de euro, finanțat din surse europene.
Constanța. Continuarea lucrărilor de reabilitarea a rețelei de termoficare
În urma implementării fazelor incipiente ale proiectului, echipa administrativă condusă de Chițac a obținut deja o scădere a tarifului pentru gigacaloria furnizată constănțenilor.
Primarul din Constanța a evidențiat importanța finanțării europene pentru această inițiativă extinsă de modernizare a rețelei de încălzire și construcție a unei noi Centrale Termice, cu o evaluare totală de 450 de milioane de euro.
„Una din urgențele mandatului meu a fost termoficarea Constanței. Nu s-a intervenit pe rețea, în sensul modernizării, din anii 70. Am fost nevoiți să modernizăm toate componentele sistemului care deservește spitale, școli, instituții publice și consumatori casnici”, a declarat în timpul conferinței de presă primarul Vergil Chițac.
Primarul din Constanța a subliniat că nu au dispus de 450 de milioane de euro din bugetul local pentru a realiza această investiție și a evidențiat pe această cale contribuția semnificativă a fondurilor europene în acest sens.
„De aceea când aud astăzi de suveraniști care pun la îndoială locul nostru în Uniunea Europeană, toată lumea trebuie să înțeleagă că fără banii europeni orașele noastre nu se puteau moderniza”, a spus Vergil Chițac.
Peste 70 km de rețea vor fi reabilitați
Fondurile de 50 de milioane de euro vor fi direcționate către reabilitarea a 70,23 km de rețea de termoficare pentru 37 de puncte termice din Constanța, precum și pentru achiziționarea și instalarea a 1.244 de contoare inteligente pentru măsurarea energiei termice.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat că prin intermediul apelului de proiecte lansat la 1 februarie 2024, destinat modernizării sistemelor centralizate de încălzire a orașelor, se va accesa un buget total de 590 de milioane de euro.
„Am reușit să accesăm acești bani nerambursabili, peste jumătate de miliard de euro pe regula primul venit primul servit. Deci autoritățile locale care s-au mișcat rapid, au avut dinamism au putut să acceseze aceste fonduri exact în ordinea în care au depus aplicațiile”, a punctat ministrul Energiei.
Burduja a subliniat că Municipiul București nu figurează printre administrațiile care au depus proiecte pentru finanțarea lucrărilor la rețeaua de termoficare.
Printre alte administrații care au obținut finanțare prin apelul de proiecte în desfășurare se numără Cluj, Constanța, Suceava și Craiova.
Până în prezent, contractele semnate în cadrul acestui program au atins suma de 190 de milioane de euro din totalul de 590 de milioane de euro disponibile.