Drumul integrării în marea familie europeană este unul lung şi dificil pentru orice stat, aşa cum lungă şi dificilă a fost extinderea UE până la numărul de 28 de state membre. Dar nimic din ceea ce este dificil, nu e imposibil, iar în cazul Republicii Moldova, situaţia ultimului raport al Comisiei Europene arată progrese majore. Prinsă între Est şi Vest, republica soră de peste Prut se îndreaptă mândră către Bruxelles, chiar dacă, spun analiştii, greul încă nu a trecut.
Democraţia şi civilizaţia europeană pot fi însuşite prin schimbarea mentalităţii şi prin reforme profunde, pe care Moldova le înfăptuieşte cu stoicism. Republica Moldova a fost şi rămâne subiectul discuţiilor despre cum poate Europa Unită să facă excepţii în cazuri excepţionale, precum cel al situaţiei geopolitice din preajma Federaţiei Ruse. Preocuparea pentru grăbirea procedurilor de aderare este, însă, consecinţa unei situaţii fierbinţi care stăpâneşte acum blocul estic, după anexarea Crimeii. Dar, în esenţă, nu constituie, această excepţională situaţie, singurul motiv avut în vedere la aderarea Republicii Moldova. Există, din fericire, zeci de alte motive puternice şi lipsite de caracter excepţional, pentru care Moldova îşi câştigă pas cu pas locul în Europa.
La Chişinău, există un guvern proeuropean, există optimism şi dorinţă de deschidere şi chiar se fac progrese mai mult decât suficiente pentru ca Republica Moldova să intre în Europa cu fruntea sus şi cu demnitatea datoriei împlinite. Republica Moldova a abordat în 2013 multe dintre recomandările-cheie ale Comisiei Europene din raportul de progres redactat pentru anul 2012. Raportul din 2014, dat publicităţii recent de Comisia Europeană, în cadrul pachetului privind politica de vecinătate, este unul favorabil şi explicit în ceea ce priveşte meritele Moldovei în ecuaţia complicată a aderării. În raport sunt remarcate, în principal, parafarea Acordului de asociere cu UE şi finalizarea implementării Planului de acţiune pentru liberalizarea vizelor. Iată două deziderate acceptate şi împlinite de Chişinău, care deja constituie cheia potrivită pentru a descuia uşa către uniunea de sub flamurile albastrului cu steluţe. Raportul este, aşadar, unul favorabil, dar nu lipsit de cerinţe de consolidare a democraţiei, după modelul bătrânului continent.
Republicii Moldova i se cere să intensifice lupta împotriva corupţiei la toate nivelurile şi să organizeze alegerile parlamentare din noiembrie acest an în conformitate cu standardele europene şi internaţionale pentru alegeri democratice. "În ciuda crizei politice care a lovit ţara în prima jumătate a lui 2013 şi care a ameninţat procesul de transformare iniţiat în 2005 de autorităţile din R. Moldova, alegerea unui nou guvern, în mai 2013, a permis reluarea dialogului politic cu UE", se menţionează în raport. Pe lângă Acordul de asociere UE-Republica Moldova, care include şi componenta de liber schimb, parafat în noiembrie, noi acorduri nu au fost semnate, dar s-au făcut eforturi semnificative şi pentru implementarea celor încheiate anterior în domeniul aviaţiei, agriculturii, protecţiei civile, participarea la programele şi agenţiile UE şi cooperarea în cadrul Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC).
Raportul mai notează că în 2013 R. Moldova a răspuns la multe dintre recomandările raportului de progres din anul precedent. Astfel, s-au continuat reformele judiciare, a început restructurarea cadrului anticorupţie, s-a intensificat implementarea planului de acţiune pentru respectarea drepturilor omului, s-a continuat dialogul cu Tiraspolul şi reformele dificile sectoriale şi în domeniul reglementării. De asemenea, s-au făcut paşi în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei. Şi s-a continuat depolitizarea şi profesionalizarea administraţiei publice locale şi centrale.
Sunt veşti minunate din parte UE, entitate care mai cere Moldovei să acorde o mai mare importantă creşterii gradului de conştientizare asupra beneficiilor Acordului de asociere cu UE şi să se angajeze pro activ cu Transnistria pentru a dezvolta o viziune reciproc avantajoasă pentru un viitor comun şi a permite agenţilor economici din Transnistria să se bucure de toate beneficiile DCFTA. Moldova este pe drumul cel bun şi e din ce în ce mai limpede că, împreună cu Serbia, vor duce numărul statelor membre la istorica cifră rotundă de treizeci.