În urma deciziei USL de a comasa alegerile europarlamentare cu referendumul pentru revizuirea Constituţiei, Crin Antonescu rămâne, cel puţin teoretic, candidatul USL la prezidenţiale.
Cel puţin la nivel declarativ, liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu au încheiat un armistiţiu până după alegerile europarlamentare. În urma unei şedinţe la sediul USL, cei doi lideri au anunţat că odată cu alegerile europarlamentare va avea loc şi referendumul pentru revizuirea Constituţiei, aşa cum EVZ a anunţat încă de sâmbătă.
Consultarea ar urma să aibă loc pe 24 şi 25 mai, cu prag de validare de 50%. S-a optat pentru această variantă - referendum timp de două zile - întrucât legea prin care se scădea pragul la 30% nu poate fi aplicată mai devreme de decembrie 2014.
Garanţii reciproce
Liberalii au fost cei care au propus această variantă, pentru a se asigura, în primul rând că Antonescu va mai fi susţinut de PSD pentru cea mai înaltă funcţie în stat. În acest sens, protocolul USL va fi modificat astfel încât numele candidatul Uniunii la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, să fie precizat "foarte clar". În schimb, la fel de clar se va scrie că Ponta este premierul USL.
Antonescu, în calitate de preşedinte al comisiei de revizuire şi de "părinte" al noii Constituţii, ar putea să folosească această temă pentru a mobiliza la urne electoratul PNL la alegerile europarlamentare. În caz de reuşită, "bătălia" pe Dreapta la europarlamentare ar fi câştigată de liberali detaşat, în detrimentul celorlalte partide cu aceeaşi orientare.
Dezavantajul constă în faptul că, dacă prezenţa la vot nu trece de 50%, Antonescu va suferi o înfrângere usturătoare, cu doar câteva luni înainte de prezidenţiale. În ceea ce priveşte PSD, social-democraţii se asigură că, cel puţin până la alegerile europarlamentare, liberalii nu se vor dezice de guvernare. În plus, dacă Antonescu va ajunge la Cotroceni, ar putea avea prerogative serios diminuate în caz că noua Constituţie va intra în vigoare.
La finalul şedinţei USL, cei doi lideri ai Uniunii au anunţat că PSD şi PNL au luat decizia de a candida separat la alegerile europarlamentare.
Prezidenţiale pe 2 sau 9 noiembrie
Liderii USL vor să scape cât mai repede de Traian Băsescu. Astfel, premierul Victor Ponta a anunţat că alegerile prezidenţiale se vor desfăşura pe 2 sau 9 noiembrie. La rândul său, Crin Antonescu a afirmat că USL a decis organizarea alegerilor prezidenţiale cu 45 de zile înainte de expirarea mandatului preşedintelui Traian Băsescu şi a adăugat că prin această decizie "nu se ştirbeşte nicio zi a actualului mandat" al acestuia.
Capcana "celor 300"
USL vrea să revină la votul pe liste şi să avem 300 de deputaţi, şi nu 300 de parlamentari, aşa cum a stabilit referendumul validat în 2009. Cât priveşte parlamentul unicameral, consfinţit prin acelaşi referendum, acesta a fost complet uitat. Pe lângă Constituţie, va fi nevoie şi de modificarea Legii electorale în care este stipulat numărul de parlamentari şi modul în care aceştia sunt aleşi. Numărul senatorilor nu a fost stabilit. "La Senat este o chestiune de adoptare a Constituţiei, care se leagă şi de procesul de regionalizare, deci sunt lucruri pe care nu le putem preciza acum tocmai pentru că e vorba de noul câmp constituţional", a precizat ieri liderul PNL, Crin Antonescu.
Voinţa românilor, ignorată
USL dă uitării faptul că în 2009, la referendum, 77,78% dintre alegători s-au pronunţat în favoarea parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numărului de parlamentari la 300.
Cel mai probabil, USL va folosi numărul de 300 de deputaţi pe care vrea să-l includă în Constituţie pentru a crea confuzie în rândul alegătorilor, făcându-i să creadă că respectă ceea ce aceştia au votat în 2009. Liderii Uniunii se tem de varianta în care Traian Băsescu va cere repetarea în acest an a referendumului pe unicameral, aşa cum a ameninţat.
Întrebat cum vede varianta în care Băsescu va convoca şi el un referendum odată cu europarlamentarele, Victor Ponta a răspuns: "Să facă ce vrea şi când vrea". Referendumul valid din 2009 nu poate fi însă aşa uşor ignorat. În iunie 2012, CCR s-a pronunţat împotriva legii uninominalului pur - iniţiată de USL - şi pentru că aceasta nu respecta voinţa românilor exprimată în 2009. Planurile USL riscă să se lovească de acelaşi obstacol. (Carmen Vintilă)
O Constituţie anti-Băsescu