La ora la care scriu acest comentariu, bucureștenii se pregătesc să iasă în stradă. Pentru ora 18.00 este anunțat pe Facebook un miting în care se va cere demisia primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, considerat, pe bună dreptate, unul dintre principalii responsabili ai tragediei din Clubul ”Colectiv”.
În mod cert se vor cere și alte capete. Furia, frustrarea că nu și-a asumat nimeni responsabilitatea politică pentru moartea atâtor tineri este mare. Este esențial să cadă capete. În Estonia, premierul și-a dat demisia după ce prăbușirea acoperișului unui supermarket a provocat foarte multe victime.
În România, au ars aproape 200 de tineri, 32 intre ei au murit și niciun decident politic nu a plecat de pe funcție. Politicienii noștri dau vina unii pe alții, sunt preocupați să se acopere cu prevederi legale aberante (cum este blestemata aceea de declarație pe proprie răspundere), și întărâtă segmente sociale unul împotriva altora doar pentru a scăpa din învălmășeală.
S-ar putea ca, după această tragedie, să avem demisii și demiteri, să fie modificate acte normative. Sunt sceptic însă că acest sistem administrativ putred va fi schimbat în mod esențial. Strada are un rol esențial pentru ca acest lucru să se întâmple. Pentru ca moartea atâtor tineri să nu fie, încă o dată, în zadar.
După ce se va obține demiterea unor politicieni, trebuie trecut la faza a doua a reformării administrației, în care presiunea publică trebuie să fie aplicată, constantă si puternică. Energia străzii nu trebuie să se piardă în revendicări de ordin general. Cererile trebuie exprimate punctual, pentru a fi eficiente. Vocile oneste, cu expertiză în reformarea administrativă, trebuie să se exprime în agora, iar protestatarii trebuie să le sprijine.
Mă gândesc că este esențial să se ceară auditarea instituțiilor cu responsabilități de control. Este un început. Toate instituțiile din cauza cărora a fost posibilă producerea tragediei de la ”Colectiv” trebuie luate la bani mărunți. Parchetul General a anunțat că ancheta penală le va viza.
Nu este suficient. Firme independente, plătite transparent, trebuie chemate să identifice punctele nevralgice ale mecanismului administrativ. Pe baza acestor rapoarte de audit, în paralel cu ancheta penală, instituțiile trebuie curățate de șpăgari, pile politice și incompetenți.
Fiecare funcționar care nu ocupă funcția în baza unui concurs onest trebuie demis. Legislatia trebuie modificată pentru a elimina aberațiile și sincopele ce pot duce la astfel de tragedii. 100 de demisii pentru fiecare viață pierdută mi se pare o revendicare rezonabilă! Altfel nu vom reuși să schimbăm mare lucru.