Zilierii vor plăti 16% impozit pe venit

Zilierii vor plăti 16% impozit pe venit

Un muncitor cu ziua va rămâne cu 37,8 lei bani în mână, după opt ore de muncă, conform unei noi prevederi legale, care a intrat ieri în vigoare.

Angajatorii care apelează la zilieri pentru prestarea muncilor necalificate sunt obligați, de ieri, să-i treacă pe aceștia într-un registru special. Un astfel de document costă 80 de lei și poate fi procurat de la Inspectoratele Teritoriale de Muncă (ITM).

Interes scăzut

Până acum, patronii nu au cumpărat prea multe registre pentru zilieri. De la începutul anului, în Iași, au fost eliberate 69, iar în București 473, din care 200 de către o firmă de publicitate. „Proporția firmelor din acest domeniu care a cerut registre este de 80-85%. Restul sunt din construcții și prestări servicii”, a explicat inspectorul-șef al ITM București, Constantin Bujor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Contactați de EVZ, mai mulți patroni, în special din sectorul agricol, au răspuns că nu au cumpărat noile registre și că nici nu cred că funcționarii de la ITMuri le vor trece pragul prea curând. „Nu vor veni de la ITM să mă verifice tocmai pe mine”, spune proprietara unor sere din Bacău.

În schimb, inspectorii de muncă spun că registrul este un instrument important al activității de control. „Zilierii care nu sunt trecuți în acest registru sunt considerați muncitori la negru, iar angajatorul riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei pentru fiecare persoană găsită că lucrează fără forme legale”, ne-a explicat George Tanasevici, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași.

CAS opțional

Remunerația cuvenită zilierilor se calculează în funcție de salariul minim brut pe economie, de 850 de lei. Astfel, venitul pe oră nu poate fi mai mic de 5 lei, ceea ce înseamnă că zilierul trebui plătit cu cel puțin 45 de lei pentru opt ore de lucru, sumă din care angajatorul va reține și va vira la buget 7,2 lei, reprezentând impozitul de 16% pe venit. Contribuțiile la pensie, sănătate și șomaj și le va plăti zilierul, dacă vrea.

Ca urmare a lărgirii bazei de impozitare, prin aplicarea noilor prevederi, vor plăti cota unică și cei aproximativ 200.000 de zilieri din agricultură. „Aceștia primesc, în medie, cam 75 de lei pe zi”, ne-a declarat Ion Cioroianu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor. Astfel, pentru cele 90 de zile lucrate, cât durează campaniile agricole, zilierii vor plăti impozit pe venit de circa 216 milioane de lei, anual.

O altă noutate prevăzută de lege este că persoanele fizice nu mai au voie să încadreze zilieri, ci doar firmele, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și cele familiale. Prin urmare, dacă o persoană fizică va apela la zilieri pentru a-și aduna recolta de pe câmp riscă amenzi usturătoare. De asemenea, angajatorul trebuie să-i facă zilierului instructajul privind sănătatea și securitatea în muncă.

Registrul ajunge la Fisc

Zilierii pot lucra în: agricultură, vânătoare, silvicultură (cu excepția exploatărilor forestiere), pescuit, colectarea deșeurilor nepericuloase, comerț cu ridicata al produselor agricole brute și animalelor vii, organizarea expozițiilor, târgurilor și congreselor, publicitate, activități artistice, spectacole, activități de cercetare-dezvoltare, științe umaniste (săpături arheologice), activități în sere, spații verzi, parcuri și grădini zoologice. Programul de lucru nu poate depăși 12 ore/zi, iar zilierul trebuie remunerat zilnic sau la final de săptămână și trebuie să semneze în registru că a primit banii. Fiecare angajator va raporta situația zilierilor la ITM și Fisc la final de lună.