Două virusuri gripale fac ravagii în Anglia și America. Sunt deja sute de morți

Două virusuri gripale fac ravagii în Anglia și America. Sunt deja sute de morți

Cel mai virulent este un virus „importat” din Australia (o tulpină A), dar este secondat de unul venit din Japonia (o tulpină B). În Anglia sunt deja 97 de victime, în timp ce în SUA sunt 105, iar în Alabama a fost declarată stare de urgență. În România, deocamdată, sunt mai puține cazuri de gripă ca anul trecut și două decese, dar e neobișnuit că circulă două tipuri de virusuri simultan

Când reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au scris într-un material că nu mai contează unde izbucnesc epidemiile, întrucât bolile sunt acum „la un avion distanță”, mulți au privit cu scepticism afirmația. Epidemia de rujeolă de care aproape că am scăpat, dar și sezonul actual gripal o demonstrează însă cu prisosință. În cazul rujeolei, spre exemplu, englezii și germanii ne arătau cu degetul, ca fiind „vinovați” de răspândirea bolii și în țările lor. În cazul gripei, s-ar putea să-i arătăm noi cu degetul pe ei.

97 de morți în Anglia

De câteva săptămâni în Anglia au ajuns fix cu avionul două tulpini de virusuri gripale importate din Australia și Japonia, și s-au înregistrat deja cel puțin 97 de morți, potrivit DailyMail Online. Prima tulpină, „aussie flu virus”, cum i se spune, este extrem de virulentă și a făcut ravagii și în țara – mamă, Australia, anul trecut în iunie, întrucât în continentul din emisfera sudică atunci începe iarna și, odată cu ea, sezonul gripal. În Europa a ajuns la începutul lui decembrie, potrivit presei britanice. În ultimele două săptămâni, însă, în Anglia, ziarele au trecut deja la titluri înspăimântătoare de genul „Temutul virus Aussie este „similar” cu gripa spaniolă care a ucis 50 de milioane de oameni în 1918, avertizează un expert, în timp ce numărul cazurilor crește exponențial” (DailyMail Online) și sunt prezentate cazurile pacienților decedați, mulți dintre ei copii sau bătrâni, toți nevaccinați, deși fac parte din categoriile de risc. În Franța, abia a început să crească numărul persoanelor internate, săptămâna trecută fiind 167 de cazuri de spitalizare la suta de mii de locuitori, față de o medie normală a sezonului de 140/100.000 de locuitori. Dar deja autoritățile privesc atente situația.

În fața Centrului medical Loma Linda din California de trei săptămâni a fost ridicat un cort pentru bolnavii de gripă FOTO: TNT/DAILYMAIL ONLINE

105 morți în SUA

Peste Ocean, însă, gripa face cu adevărat ravagii. Potrivit datelor furnizate la începutul săptămânii de Centrul american de Control al Bolilor Transmisibile (CDC), gripa a ucis deja 85 de adulți și 20 de copii în Statele Unite. De asemenea, statul Alabama a declarat de cinci zile stare de urgență, iar în California spitalele arată „ca la război”, titrează publicațiile locale. CDC, care a pus la punct o hartă interactivă a răspândirii gripei, arată că săptămâna aceasta epidemia s-a extins în toate statele, singurele unde numărul cazurilor este mic fiind mult mai izolatele insule ale statului Hawaii și Insulele Virgine, iar în Puerto Rico deocamdată nu a fost înregistrat niciun caz.

România stă, deocamdată, bine

De la debutul sezonului gripal și până acum, potrivit ultimei raportări săptămânale a Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT) „de la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate 2 decese confirmate cu virus gripal tip B”. De asemenea, deși „la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripa clinic, IACRS si pneumonii) a fost de 74.953”, dintre ele doar 50 au fost confirmate în laborator ca fiind gripă. Tot la nivel național, au fost vaccinate 702.401 persoane, pentru că anul acesta, în premieră, statul român a achiziționat un milion de doze de vaccin, de două ori mai mult decât în anii trecuți.

Este neobișnuit faptul că virusurile A si B circulă simultan

„În România, în prezent, intensitatea activității gripei este una scăzută în comparație cu alte țări din Europa de Vest. Comparativ cu aceeași perioadă din 2017, numărul cazurilor înregistrate este mai mic, însă ce este neobișnuit este faptul că virusurile A si B circulă simultan. De regulă tulpina de tip B era identificată abia spre finalul sezonului gripal. Tulpinile de tip B sunt mai virulente, pot determina forme de boală mai grave. Vaccinarea antigripală este încă foarte utilă, poate fi efectuată și în luna ianuarie, organismul având nevoie de două săptămâni pentru a fabrica anticorpi”, arată prof.dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul regiunii noastre în Comitetul Regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru Europa.

Reguli simple de igienă

Dacă le aplici, ele pot limita răspândirea gripei. Iată care sunt regulile:

Folosește șervețele de hârtie! Când strănuți sau tușești acoperă-ți nasul și gura cu un șervețel și aruncă-l imediat la gunoi! - Deși poate părea incomod, strănută în încheietura cotului! Strănutul în palmă trebuie evitat pentru că virusurile se transmit foarte ușor prin contact direct! - Spală-te pe mâini cât mai des cu apă caldă și săpun! Evită cât mai mult atingerea ochilor, a nasului și a gurii și spală-te pe mâini după fiecare contact. - Dacă ești răcit sau ai gripă este mai bine să rămâi acasă! Astfel te vei proteja pe tine, dar și pe cei din jurul tău – colegi, părinți și bunici! - Mergi la medicul de familie de la primele semne de îmbolnăvire! - Întreabă medicul de familie despre vaccinarea antigripală, aceasta fiind considerată de către specialiști singura metodă de prevenţie activă!

Ne puteți urmări și pe Google News
Recomandările noastre