Ucraina acuză: „Nicio ţară civilizată nu procedează aşa”

Ucraina acuză: „Nicio ţară civilizată nu procedează aşa”

România şi Ucraina, în războiul nervilor după scandalul de spionaj. Replica Kievului e doar primul pas după „expulzările” de la Bucureşti.

Succesiune de replici din ce în ce mai dure transmise cu subtilităţi diplomatice de România şi Ucraina. Pentru prima dată de la începutul scandalului de trădare şi spionaj, o instituţie oficială şi-a asumat, însă, public obiectul tensiunilor: Ministerul Apărării de la Kiev a anunţat, ieri, pentru EVZ, că România a expulzat doi ataşaţi militari ucraineni şi s-a arătat indignat de felul în care ţara noastră a procedat în acest caz. „Nici o ţară civilizată nu procedează aşa. Li s-a spus celor doi ataşaţi militari să plece, fără să li se ofere nicio explicaţie”, ne-a transmis serviciul de presă al Ministerului Apărării de la Kiev.

Statul vecin avea acreditaţi la Bucureşti doi ataşaţi militari: Anatoli Iatseniuk (ataşat al Apărării şi Naval) şi Serghei Ilniţki (ataşat militar). Potrivit referatului cu propunerea de arestare preventivă întocmit de DIICOT în cazurile Floricel Achim şi Petăr Marinov Zikolov, bulgarul era în relaţii de prietenie cu un reprezentant al Ucrainei la Bucureşti, care i-a spus că este interesat de informaţii militare pentru care plătea 800-1.000 de dolari.

Documentul nu precizează, însă, numele ucraineanului şi nici funcţia acestuia. MAE român păstrează tăcerea

Oficial, partea română, respectiv Ministerul Afacerilor Externe, a refuzat, încă o dată, să comenteze acuzaţiile ucrainenilor. Ieri a apărut, însă, o contrareplică neoficială, pe agenţia NewsIn: „surse bine informate” susţin că „România nu a activat formula de expulzare a ataşatului militar al Ambasadei Ucrainei şi a consilierului său, cei doi părăsind România pentru că şi-au încheiat mandatul”.

Potrivit cotidianului „Ukrainskaia Pravda”, Ucraina a declanşat deja procedura de expulzare pentru doi diplomaţi români. Conform sursei citate, cei doi reprezentanţi ai ţării noastre au fost chemaţi la Ministerul de Externe, unde le-a fost comunicată decizia de încetare anticipată a şederii pe teritoriul Ucrainei.

Contactat de EVZ, locotenent-colonelul Radu Filip, ataşatul militar al României la Kiev, a refuzat, de asemenea, orice declaraţie: „Nu ştiu ce se va întâmpla. Nu pot să vă confirm că m-au chemat la Ministerul de Externe de aici. Singura instituţie abilitată să facă declaraţii este Ministerul de Externe de la Bucureşti”, a spus diplomatul român.

Reprezentanţii MAE de la Bucureşti au preferat, însă, să abordeze şi acest subiect prin „no comment”. Ambasada Ucrainei a transmis, la rândul său, că nu e momentul potrivit pentru declaraţii.

DECLARAŢII

„Sper ca tatăl meu să fie judecat după normele UE”

Plutonierul Floricel Achim şi agentul Marinov Zikolov rămân în arest. Aşa au decis, ieri, magistraţii Curţii Supreme, care, la finalul a două ore de dezbateri cu uşile închise, au respins cererea celor doi de a fi cercetaţi în libertate. Deşi cu două zile în urmă procurorii au dat publicităţii inclusiv imagini cu capturarea trădătorului Achim şi a spionului Zikolov, ieri, reprezentantul Parchetului a cerut secretizarea şedinţei de judecată, pe motiv că declaraţiile pe care inculpaţii şi apărătorii acestora urmau să le facă în faţa magistraţilor ar fi putut pune în pericol siguranţa naţională. Dacă Floricel Achim a fost însoţit în instanţă doar de avocatul său, de partea bulgarului Zikolov au fost atât soţia, cât şi fiul acestuia în vârstă de aproximativ 20 de ani. „Sper ca justiţia din România să facă dreptate în cazul tatălui meu şi să-l judece după normele europene”, a declarat tânărul, la ieşirea din sala de judecată. (Andreea Vădan)

Ne puteți urmări și pe Google News