"Ticalosii" din film sunt personaje reale

"Ticalosii" din film sunt personaje reale

Prima pelicula romaneasca a anului, "Ticalosii", in regia lui Serban Marinescu, care are premiera azi pe marile ecrane, incearca sa radiografieze clasa politica romaneasca, asa cum a lasat-o tranzitia.

Scenariul scris de Serban Marinescu are drept sursa de inspiratie romanul „Ciocoii noi cu bodyguarzi”, de Dinu Sararu, publicat de RAO in 2004.

In jurul personajelor, dupa avanpremierele filmului, s-au creat mici povesti speculative. Nume ca Dandu Patricianul, finantatorul partidului de guvernamant - interpretat de Dorel Visan - sau Didi Sfiosu (Stefan Iordache), consilierul prezidential, au fost luate ca aluzii subtiri la Dinu Patriciu si Dan Iosif. Atat Sararu, cat si Marinescu sustin ca personajele sunt, de fapt, prototipuri si n-au un corespondent „in carne si oase” in realitate.

„Nu mi-am propus sa fac un reportaj, niciun roman cu cheie. In nici un caz nu poate fi vorba de Dinu Patriciu sau de altii, cum s-a speculat. Nu este vina mea ca romanul a devenit din ce in ce mai actual”, a subliniat Dinu Sararu.

Diaconescu si Nasul, in direct

Pelicula beneficiaza de o distributie generoasa, actori cu care Serban Marinescu a mai lucrat: pe langa  Stefan Iordache (Didi Sfiosu) si Dorel Visan (magnatul Dandu Patricianul) apar Horatiu Malaele (premierul), Gheorghe Dinica („un securist reciclat”), Mircea Diaconu (consilierul presedintelui), Razvan Vasilescu (Generalul), Monica Davidescu (prim-balerina) sau Marius Florea Vizante (un jurnalist corupt).

Intr-o atmosfera de perpetua benchetuiala la Jaristea sau Sarpele Rosu, politicieni si afaceristi laolalta pun la cale „mici” servicii reciproce. Magnatul Dandu Patricianul finanteaza atat puterea, cat si opozitia, de aceea prim-ministrul decide sa-l inlature. Intre timp, Generalul impreuna cu jurnalistul corupt si alti „oameni ai presedintelui” pun la cale inlaturarea presedintelui. Serviciile secrete se arata insa pe faza si Generalul moare, impuscat „din greseala” la vanatoare. Pentru o mai puternica senzatie de „actualitate”, in film apar Radu Moraru si Dan Diaconescu, interpretandu-si propriile roluri.

Finalul se desprinde cu totul de restul filmului si ni-l arata pe Didi Sfiosu, „erou pe baricada” ajuns consilier prezidential, ingropand simbolic Revolutia, la groapa de gunoi Glina. Unele replici ale sale amintesc, dupa cum s-a speculat, de cele ale lui Dan Iosif. Dorel Visan nu gaseste ca personajul sau ar semana cu Dinu Patriciu, poate doar prin faptul ca „fac cam aceleasi lucruri”.

„Personajul meu seamana cu toti, e un exponent al unei paturi formate la noi dupa Revolutie. Eu chiar am stat de vorba cu Dinu Patriciu si i-am spus ca joc rolul asta, insa nu are nicio legatura cu el”, a spus actorul. Il sustine si regizorul Serban Marinescu: „Personajele mele sunt inspirate din realitate, dar nu au chei, nu e ala sau celalalt, e un cumul de mai multi oameni. Se poate specula pe marginea lor, insa eu nu m-am gandit la asa ceva, as fi dus tot filmul in derizoriu”.

Regretabil, in opinia criticului Valerian Sava, este ca „Ticalosii” deschide sezonul de filme pentru 2007. „E trist ca, la inceput de an, filmul romanesc este relansat printr-o asemenea productie, care a fost finantata din bani publici la concursul din 2004, cand filmul lui Cristi Puiu a fost respins. Filmul este o „tragere de par” nu numai nerealista, dar si de o stridenta inacceptabila”, crede Sava. Irina Nistor il caracterizeaza ca fiind „haotic, demodat, un amalgam de lucruri puse cap la cap fara sa aiba legatura intre ele - vezi finalul - cu actori mari, dispusi sa-si apere partiturile, dar care merita mai mult”.

Productia a avut un buget de aproximativ 550.000 de euro, din care 280.000 de euro finantati de Centrul National al Cinematografiei in 2004.

Regizorul lui Preda

A creat „Magnatul”

Serban Marinescu a regizat un film asemanator ca intentie - satirizarea clasei politice romanesti - „Magnatul”, in 2004, fara succes insa. Ultimul film, „Ticalosii”, este o productie a MDV Film, realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei. In 2002, a mai regizat „Turnul din Pisa”. Cel mai cunoscut si apreciat film al sau este „Cel mai iubit dintre pamanteni”, realizat in 1992. Pelicula ii are in distributie pe aceiasi Stefan Iordache, Dorel Visan, Gheorghe Dinica si Mircea Albulescu. Inainte de Revolutie, a regizat „Moara lui Califar” (1984). „Ticalosii” are premiera azi la Hollywood Multiplex, Movieplex, Studio si Glendale, in Bucuresti, iar in tara, la Cluj, la cinema Republica, si la Brasov, la Go Multiplex.

Click AICI pentru a vedea secvente din filmul "Ticalosii" (Trailer)

Ne puteți urmări și pe Google News