Rusia întărește alianța cu „tovarășul” din Balcani

Rusia întărește alianța cu „tovarășul” din Balcani

Vladimir Putin a făcut, ieri, o vizită în Serbia, unul dintre puținele bastioane pe care le mai are Rusia în Europa. Liderii celor două țări și-au declarat reciproc sprijinul, în contextul internațional tensionat.

Președintele rus a participat la parada militară dedicată aniversării a 70 de ani de la eliberarea Belgradului de sub ocupația nazistă. Analiștii prevesteau că Putin va folosi această ocazie pentru a descrie Rusia și aliații săi ca fiind un zid de apărare în fața ascensiunii neo-nazismului în Europa. Parada a fost prima organizată de Serbia în ultimii 30 de ani, ultima având loc pe vremea Iugoslaviei.

Președintele sârb, Tomislav Nikolic, a calificat ca fiind „prețios” sprijinul pe care Rusia îl acordă Belgradului în problema Kosovo, pentru „men ținerea integrității teritoriale și independenței Serbiei”. Rusia nu recunoaște independența provinciei Kosovo, iar oficiali ruși au amintit, în repetate rânduri, această poziție, adoptată după ce Pristina și-a proclamat independența, în 2008.

Acorduri economice

Ne puteți urmări și pe Google News

Nikolic a subliniat că „Serbia vede în Rusia un tovarăș mai mare al său și nu își va pune în pericol principiile morale prin relații negative cu Rusia”.

Cu ocazia vizitei liderului de la Kremlin, au fost semnate mai multe acorduri ruso-sârbe în domeniul energiei, gazelor, agriculturii și tehnlogiilor militare. Premierul sârb, Aleksandar Vucic, susține că nu există nicio contradicție între aspirația guvernului de a adera la UE și primirea călduroasă făcută lui Putin. „Serbia se îndreaptă spre UE, acesta este obiectivul nostru strate gic, dar nu vom impune sancțiuni Rusiei din mai multe motive, cel economic fiind unul dintre ele”. El spune că politica autorităților de la Belgrad nu este ezitantă, ci clară și fermă. „De un an și jumătate politica noastră nu merge nici spre stânga, nici spre dreapta”, a explicat Vucic.

Liderul rus urma să facă presiuni asupra guvernului sârb să înceapă construcția gazoductului South Stream, care să aducă gaze rusești în sudul Europei. Proiectul a fost blocat după ce, în urma intervenției UE și SUA, Bulgaria a suspendat lucrările la gazoduct. Belgradul a fost ezitant, din cauza disputei între Rusia și UE, pe tema Ucrainei. UE vrea ca South Stream să fie la dispoziția tuturor producătorilor de gaze, nu doar a Gazprom.