Editura Evenimentul si Capital

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Am citit Jurnalul Elenei Udrea!

România lui Cristoiu
Autor: | | 229 Comentarii | 41491 Vizualizari

În Spovedania de la Hotnews prima dintr-o serie încheiată cu spovedania făcută unui site de periferie al lui Dan Voiculescu, Elena Udrea a dezvăluit c-a ţinut în Campania electorală un soi de jurnal, menit a consemna ciudăţeniile de care lua cunoştinţă. Despre ciudăţeniile campaniei electorale din 2014, unul dintre cele mai pline de enigme momente din istoria postdecembristă, alături, poate, de teroriştii din decembrie 1989, de mineriade şi de retragrea lui Emil Constantinescu, am scris constant de a lungul confruntării, şi după, atît pe cristoiublog.ro, cît şi în Evenimentul zilei. Din cîte-şi mai amintesc unii cititori, dintre cei a căror memorie n-are nevoie de lecitină, am şi publicat la un moment dat un număr de întrebări cărora le căutam zadarnic răspunsul, începînd cu scoaterea din joc a lui Crin Antonescu şi terminînd cu Scandalul Votului din Diaspora.

Explicabil de ce luni seara, cînd m-a sunat Elena Udrea pentru a-şi exprima amărăciunea faţă de asprimea tonului meu la o intervenţie tv (asprime nu faţă de situaţia de anchetată, ci faţă de declaraţiile publice despre stăpînirea României de către un singur om, care, culmea! nu era Traian Băsescu), a venit vorba de jurnalul invocat la Hotnews. Elena Udrea mi-a promis că-mi va trimite o copie a doua zi, marţi. Cum n-am primit-o, miercuri seara, pe cristoiublog.ro şi la B1 Tv, la dialogul cu Cătălin Stiblea, am făcut apel la Elena Udrea să-şi respecte promisiunea, reproşîndu-i că ne face pe toţi laşi, pentru că n-o credem pe cuvînt, fără să ne pună la dispoziţie probe.

Joi, 5 februarie 2015, am primit textul.

E un Document de 50 de pagini, format A4, scris  de mîna Elenei Udrea. Începe pe 4 noiembrie 2014, după anunţarea rezultatelor finale din primul tur, şi se încheie joi, 28 ianuarie 2015, înainte de convocarea la DNA.

O regulă nescrisă a gazetăriei – şi pe care eu am respectat-o din 1968 pînă acum – impune să ceri permisiunea de publicare celui care-ţi dă o informaţie off the record. Considerînd că Jurnalul are acest caracter, am cerut Elenei Udrea permisiunea să scriu despre el.

M-am grăbit să scriu (deşi a trebuit să-l desluşesc cu greu) ca despre un Document ajuns sub ochii mei de iscoditor al trecutului, şi nu de jurnalist.

În Jurnal sînt multe nume (inclusiv al subsemnatului) şi întîmplări precise invocate de Elena Udrea. Nu le voi da, deoarece nu-mi permit să arunc în spaţiu public nume de personalităţi despre care Elena Udrea face afirmaţii teribile: de la cea despre ofiţerii acoperiţi, pînă la cea despre o anume situaţie stînjenitoare. Elena Udrea are documentul. Cine vrea să-l publice, n-are decît să-l ceară.

Eu mă voi mulţumi cu cîteva considerente generale:

1) Documentul e mult mai echilibrat şi prin asta credibil decît spovedaniile Elenei Udrea din ultimele zile.

Dacă ar fi vorbit aşa cum a scris, aş fi fost atent la argurmentele ei.

De aceea îl  şi iau în serios. El îmi confirmă teza că alegerile din acest an au fost o bătălie pe viaţă şi pe moarte pro sau contra Victor Ponta. În această bătălie, SRI a fost implicat de o parte şi de alta.

Prin George Maior - de partea lui Victor Ponta.

Prin Florian Coldea - împotriva lui Victor Ponta.

Cum Klaus Iohannis era candidatul cu cele mai mari şansedintre adversarii lui Victor Ponta, Florian Coldea a fost pentru Klaus Iohannis.

2) Această bătălie crîncenă a părut pînă duminică 16 noiembrie 2014, la prînz, cîştigată de Victor Ponta.

Înaintea celui de-al doilea tur, cu 10% avans pentru Victor Ponta (înţeleg - repet – din cele scrise de Elena Udrea), funcţiile erau împărţite: Victor Ponta – preşedinte, George Maior - premier, Gabriel Oprea - la SRI.

3) Instituţia cea mai asaltată a fost ICCJ.  Elena Udrea descrie pe larg bătălia dusă de Gruparea Ponta pentru ca ICCJ să-l declare incompatibil pe Klaus Iohannis şi bătălia dusă de cealaltă grupare pentru amînarea deciziei pînă după alegeri.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate