Editura Evenimentul si Capital

Palatul aurit al lui Ceaușescu, deschis poporului

Palatul Primăverii, un loc ascuns zeci de ani privirilor românilor FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 0 Comentarii | 5998 Vizualizari

Vila măreață din Bulevardul Primăverii numărul 50 a fost cuibul familiei Ceaușescu de la începuturile carierei dictatorului și până la finalul „domniei” lui

În jurul reședinței oficiale familie Ceaușescu circulă tot felul de legende despre bogății nemaivăzute, mult aur... Astăzi, porțile acestui cuib vor fi deschise marelui public. În acest obiectiv special al epocii comuniste vor putea păși oamenii de rând.

Un lux orbitor

Istoricul Lavinia Betea, cercetător al istoriei recente a României, ne-a vorbit despre acest palat și despre obiceiurile domestice ale celor care au locuit aici.

„Mă mir că de abia acum permit publicului să viziteze această reședință! Soții Ceaușescu au avut parte de cei mai buni arhitecți, de cei mai buni din orice domeniu. Casa aceasta s-a amenajat, totuși, după gustul Elenei Ceaușescu. Ea consulta diverse cataloage de comenzi. Așa cum vedem noi astăzi publicitatea, cu toate ofertele, atunci era totul doar pentru ea. Cataloage de haine, de mobilier. Pe de altă parte, atunci când mergeau în vizite externe, ea avea un program separat, de înaltă doamnă. Așa a văzut cele mai mari muzee din lume. Se poate spune că nu a fost citită, dar a fost foarte bine instruită din acest punct de vedere. A văzut multe. Și, mai mult, a vizitat cele mai mari și importante reședințe din lume. Așa că a avut surse de inspirație”.


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

FOTO: Casa a fost decorată după gusturile și indicațiile Elenei CeaușescuCeva modest

În ceea ce privește amena jarea interioară, de corațiunile, principiul aplicat era „văzut, plăcut, comandat.” Istoricul Lavinia Betea ne duce mai departe în poveste.

„Palatul de astăzi a fost, la început, o locuință modestă. Avea trei dormitoare, sufragerie, bucătărie și câteva anexe, povestea Suzana Andreiaș, menajera familiei Ceaușescu. Iar ei erau, se pare, la fel de modești. La începuturi. Se bârfea că dormeau toți într-o singură cameră cu două paturi. Ca la țară. Elena cu Zoia dormeau într-un pat, Nicolae cu băieții în celălalt. Menajera mai spunea că în Primăverii se gătea o dată la două zile. În celelate zile se făcea curat și se spălau rufele”.

În această casă au fost aduși și părinții celor doi: Mama-mare de la Petrești, mama Elenei Ceaușescu (la etaj), și bătrânii de la Scornicești (la parter). După ce au murit părinții, l-a adus pe Lică Bărbulescu, cumnatul, care era secretar al CC cu agricultura. Soția lui a rămas la Slatina.

Tabieturile dictatorului

În 1965, când Ceaușescu a juns prim-secretar general al PCR, a început și extinderea reședinței. Atunci a mai angajat personal și a început redimensioarea casei. Și-a făcut chiar și o sală de cinema, pentru 15 persoane. Deși era cel mai puternic om din țară, Nicolae Ceaușescu nu și-a schimbat prea mult obiceiurile. Dimineața el pleca la CC, ea la ICECHIM. Apoi, la prânz mâncau împreună acasă. După care el își făcea siesta, dormea, ea nu. Abia în anii ´80 mâncau la sediul CC și acolo și dormea el, dupăamiaza. Dar au extins sistematic locuința. Au făcut, în timp, trei apartamente, pentru copii. În cele din urmă toți au plecat din cuib.

Între patriotism și cadouri luxoase

Elena Ceaușescu s-a ocupat de decorarea casei. Vedea ceva, dacă îi plăcea cerea o schiță, apoi făceau comanda. „Cei doi au avut întotdeauna ambiția ca majoritatea obiectelor de mobilier și de decorațiuni să fie relizate în țară. Era un fel de cult al producției naționale”, spune istoricul Lavinia Betea.

Pagina 1 din 2Loading...

Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
09:37 Ce scrie presa internațională, despre FUNERALIILE REGELUI MIHAI! Publicația care și-a „INNEGRIT” prima pagină, în memoria Majestății Sale 09:32 SCANDAL POLITIC chiar în timpul doliului naţional. CHIAR NU EXISTĂ RESPECT pentru memoria Majestăţii Sale? 08:46 Gândul lui Cristoiu. Petre Roman despre vizita Regelui din decembrie 1990: „M-am trezit cu o situație contrară celor convenite” 22:15 Comportamentul fiicelor regelui Mihai, la funeralii, explicat de un psiholog cunoscut 22:06 CADOUL INEDIT primit de Principele Nicolae în fața Palatului Regal. CULISELE unui MANIFEST ANTICOMUNIST. EXCLUSIV EVZ 21:49 Securea războiului regal n-a fost îngropată nici măcar la funeralii. Principele Nicolae, ţinta unui gest care va stârni multe reacţii 18:43 Mesajul IMPRESIONANT al președintelui Klaus Iohannis, după funeraliile Regelui Mihai 18:23 Regele Mihai. Cele mai emoționante imagini de la funeraliile regale - FOTO 18:16 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 18:15 Protest anti-PSD în ziua FUNERALIILOR Regelui Mihai 18:11 CULISELE EXPULZĂRII Regelui Mihai în decembrie '90. Whisky, SRI, Doi și-un Sfert, Iliescu, Roman, Pleșu... Dezvăluiri spectaculoase! 15:37 IMAGINI EXCLUSIVE din Trenul Regal care se îndreaptă spre Curtea de Argeș. Foto de colecţie în articol 12:13 Carmen Iohannis a surprins pe toată lumea! Cum a apărut aceasta la FUNERALIILE REGALE. Foto în text! 11:16 Ce scriu PUBLICAȚIILE INTERNAȚIONALE despre funeraliile Regelui Mihai. Mesaje PLINE DE EMOȚIE și solemnitate 11:07 RĂMAS-BUN Majestate! Sicriul Regelui Mihai I a fost coborât în Necropola Regală, de la Curtea de Argeș 11:07 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 10:46 IMPRESIONANT! Cartierul General NATO, gest plin de EMOȚIE pentru Regele Mihai 08:39 Funeralii REGALE și Capitală „PARALIZATĂ”! Ce zone vor fi închise 20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii 20:37 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice

Articole salvate