Iohannis, sfidat de Tudor Chiuariu

Iohannis, sfidat de Tudor Chiuariu

Senatorul liberal a decis să se autosuspende din PNL, deși actualul șef de stat îi ceruse să demisioneze când se afla la conducerea partidului.

Dacă în timpul campaniei electorale, liberalii lăsau să se înțeleagă că au toleranță zero la cazurile de corupție din partid, acum, lucrurile s-au schimbat. „În cazul domnului Tudor Chiuariu un pas important ar fi să plece din PNL”, declara Klaus Iohannis, în timpul campaniei electorale, după ce senatorul liberal a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu suspendare.

Cazul Chiuariu a revenit în atenția opiniei publice sâmbătă, când DNA a anunțat că a fost pus sub control judiciar pentru trafic de influență și spălare de bani, după ce ar fi stabilit să primească 2,5 milioane euro, pentru intervenții privind retrocedarea în cazul lui Sturdza, banii fiind disimulați prin încheierea unui contract de asistență juridică. Cu toate acestea, Chiuariu nu a demisionat din partid, ci s-a autosuspendat, spunând că președintele formațiunii, Alina Gorghiu, nu i-a cerut demisia. „N-am niciun motiv să plec din partid și, în plus, nu am vrut să se interpreteze ca o recunoaștere a unor fapte pe care nu le-am comis”, a declarat Chiuariu, pentru EVZ.

„E doar membru în Comisia juridică”

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, Alina Gorghiu, co-președintele PNL, a dat, la Realitatea TV, un răspuns evaziv în privința soluției în cazul Chiuariu. ”Cred că orice om care a fost membru de ceva vreme în PNL și ține la Partidul Național Liberal va înțelege rigorile de imagine, de integritate, pe care le impune acest partid și sunt absolut convinsă că decizia domniei sale va fi în concordanță cu lucrul ăsta”, a spus Gorghiu, menționând că a avut o discuție cu senatorul PNL. Ea nu a putut fi contactată de EVZ pentru a explica de ce nu i-a cerut demisia lui Chiuariu.

Nu este prima dată când Chiuariu se „sancționează” de ochii lumii. În ciuda problemelor sale cu legea, Tudor Chiuariu este în continuare membru al Comisiei juridice din Senat, acesta alegând să demisioneze doar din funcția de președinte.

„Voi lua o decizie cu colegii din Senat dacă voi pleca din Comisia Juridică”, a spus Chiuariu, pentru EVZ. Cu toate acestea, Puiu Hașotti a declarat că, din punctul său de vedere, Chiuariu poate să activeze în continuare în grupul parlamentar, dar că ar trebui să facă parte din altă Comisie parlamentară decât cea juridică. „E doar membru în Comisia juridică, a fost președinte, s-a retras din funcția de președinte, a rămas membru. Va trebui să fie o discuție cu domnul Chiuariu, să vedem în ce măsură mai este sau nu mai este oportună prezența sa în Comisia juridică”, a spus Hașotti.

·Dispute pe șefi a grupurilor PNL

Liderii grupurilor parlamentare PNL și PDL din Camera Deputaților și Senat au discutat ieri despre procedura de unificare a grupurilor parlamentare, începând din actuala sesiune. Pentru că sunt semnificativ mai numeroși, liberalii vor să obțină atât șefia Camerei Deputaților, dar și pe cea a Senatului, dar PDL nici nu vrea să audă.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Hașotti, a afirmat că structura viitoarelor grupuri parlamentare unificate ale PNL vor compune, pe lângă liderul de grup parlamentar, cinci vicelideri și un secretar.