Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Victimă colaterală: Finlanda!

Autor: | | 0 Comentarii | 2966 Vizualizari

Pe 25 februarie s-au născut Pierre-Auguste Renoir, Friedrich Haendel, Enrico Caruso, Carlo Goldoni, Anthony Burgess, George Harrison, Benedetto Croce, Tom Courtenay, Costache Antoniu, Richard Oschanitzky, Jean Georgescu, Virgil Duda.

Nimic în "kalendar" iar în calendarul creştin Sfinţii: Tarasie din Constantinopol,  Alexandru şi Ipatie.

Până la 1 Martie, deci, nici astăzi, nu este nicio sărbătoare, notificare importantă, în calendarul vechi al poporului român. Apoi încep sărbătorile primăverii, trecerea înceată de la elemenul apă la elementul aer, până la echinocţiul de primăvară.

De mult, de luni de zile, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, nu am mai vorbit cu prietenul meu finlandez Pekka şi soţia lui Kirsi. M-am bucurat mult, când, noptea trecută, m-au sunat pe Skype, principalul meu mijloc de comunicaţie.

Am fost oaspetele lor pe la începutul anilor 90' când mă interesa administraţia publică şi politicile locale. Apoi, Pekka, stâncă în finlandeză, mi-a întors vizita, a venit de mai multe ori în România, uneori însoţit de studenţii lui. Sociolog fiind şi încă unul mare de tot, blondul finlandez, înalt de aproape doi metri, găseşte România magnifică şi fascinantă din punct de vedere a cercetării sociologice!

De fiecare dată când vorbesc cu cei din Finlanda, ei trag de mine cât pot ca să le fiu oaspete. Aşa este eticheta nordică, nu trebuie niciodată să rămână datori!

Şi de data aceasta credeam că este o invitaţie. Ei bine, nu! Pekka era evident îngrijorat şi neliniştit, Kirsi avea cearcăne şi parcă plânsese. O ceartă (care la ei este rarisimă) şi o să mă pună drept judecător. Ei bine, nu!

Ascultam ce îmi spuneau şi nu îmi venea să cred. Când am fost în Finlanda am rămas cu gura căscată la nivelul lor de trai. Acum, Pekka îmi spune că s-a ales praful. Nu sunt nişte amărâţi, Pekka este profesor la Universitatea din Helsinki, membru corespondent al Academiei Regale din Stockholm şi consilier municipal, iar Kirsi este angajata faimoasei filarmonici din capitala Finlandei.

Pekka îmi prezintă un tablou de coşmar. Încet, cu experienţă de profesor universitar, îmi dă toate amănuntele, toate cifrele. Aflu că 80% din comerţul Finlandei era cu Rusia, de fapt nu cu Rusia, ci cu Karelia, Salla şi Petsamo, părţi din Finlanda ocupate de ruşi în al Doilea război mondial. Acest comerţ era şi o modalitate de a ţine aprope pe finlandezii aflaţi sub ocupaţie, să nu se rusifice.

Embargoul impus de UE a băgat Finlanda în criză. UE nu şi-a respectat promisiunile, nu a decontat nici 50% din pierderile finlandeze. Suntem prea puţini, prea politicoşi şi prea civilizaţi ca să ne cerem drastic drepturile, se plânge Pekka. Ca urmare, salariile s-au redus, alocaţiile pentru copii au ajuns la jumătate, nu se mai acordă şase salarii la ieşirea la pensie, produsele de pe piaţă sunt de proastă calitate şi scumpe, nu se mai dau bonificaţii, şomajul a crescut, la fel şi nemulţumirea socială. Aceasta, coroborat cu prelurea de către Microsoft a Nokiei care a produs câteva mii de şomeri de înaltă pregătire, ceea ce, pentru o populaţie de câteva milioane, cam cinci, contează enorm.

În acelaşi timp, în aceiaşi ordine de idei, fina mea din Canada, Lucia, aflată la minus 41 de grade îmi spune că a primit alocaţia pentru cele două fetiţe: pe patru luni, cinci mii de dolari! Canadieni, dar dolari, totuşi!

Kirsi, finlandeza cea drăguţă, a intervenit brusc: uite ce este, prietene drag, ne gândim să plecam din ţară, dacă va fi cazul, dacă începe războiul. Crezi că ne poţi găzdui un timp la cabana ta din Prahova?

Sigur că da, cu plăcere, vă aşteptăm, spun, dar ştiţi care este situaţia din România. Ştim foarte bine, prietene, răspunde Pekka, dar tu ai uitat un amănunt: voi nu aveţi graniţă comună jumătate de ţară cu Rusia, cum avem noi!  

BERBEC  Azi eşti ceva mai neinspirat, nu-ţi impune cu orice preţ  propria viziune, propriile idei. Conjunctura îţi indică să te preocupi mai ales de resursele tale, să le verifici, fără multă vorbă!

Astrele te avertizează astăzi de ceva „praguri”  peste care se poate trece cu obisnuita soliditate si perseverenţă, specifice zodiei, pentru că astrele iţi sunt binevoitoare. Este, de asemenea, o perioadă favorabilă celor din zodie care caută un loc de muncă sau doresc o situaţie profesională mai bună. Cumpăra-ti lucrul acela la care râvnesti de mult timp – inflaţia este ca pasta de dinţi, odată ieşită din tub nu mai poate fi pusă la loc – mai târziu, aproape sigur, nu o sa mai iti poti permite.

TAUR  Trebuie să fii foarte atent la cheltuieli. Dacă este cazul, la depozite bancare, conturi, rate, carduri, investiţii, dividente, cambii, dobânzi - la toată nenorocirea asta financiar-bancară!

Doar eşti născut în zodia banilor şi a propietăţilor. Născut, însă, sub semnul lui Venus, protectoarea zodiei Taurului, trebuie sa începi să înţelegi că dragostea, confortul şi sănatatea sunt elementele fundamentale ale existenţei tale. Nu iti face iluzii inutile cu unele relaţii sociale pe care le ai, sau despre unii prietenii care şi unii şi alţii sunt serviabili atâta timp cit le poţi oferi ceva in schimb.

GEMENI   Eşti în formă, totul pare sub control, dar îţi lipseşte ceva. Ai uitat, sau nu ai făcut ceea ce trebuia, când trebuia. Lasă paranoia bine temperată, zâmbeşte şi vezi-ţi de lucrurile tale!

Profesional treburile par să meargă ceva mai bine, dacă nu ai fi tot timpul fascinat de găsirea formulei care să te umple de bani. Trebuie să faci bani, nu să te gândeşti la ei! Astăzi te afli sub protecţia binevoitoare a stelelor care te favorizeaza cu idei noi si indrăzneţe, mai ales dacă lucrezi in domeniul creatiei.

RAC  Perioada zilei de azi te ajută să te înţelegi mai bine cu cei dragi, dar e bine să nu te implici în discuţii cu semnele de foc. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate