Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

Horoscopul lui Dom' Profesor. Victimă colaterală: Finlanda!

Autor: | | 0 Comentarii | 2962 Vizualizari

Pe 25 februarie s-au născut Pierre-Auguste Renoir, Friedrich Haendel, Enrico Caruso, Carlo Goldoni, Anthony Burgess, George Harrison, Benedetto Croce, Tom Courtenay, Costache Antoniu, Richard Oschanitzky, Jean Georgescu, Virgil Duda.

Nimic în "kalendar" iar în calendarul creştin Sfinţii: Tarasie din Constantinopol,  Alexandru şi Ipatie.

Până la 1 Martie, deci, nici astăzi, nu este nicio sărbătoare, notificare importantă, în calendarul vechi al poporului român. Apoi încep sărbătorile primăverii, trecerea înceată de la elemenul apă la elementul aer, până la echinocţiul de primăvară.

De mult, de luni de zile, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, nu am mai vorbit cu prietenul meu finlandez Pekka şi soţia lui Kirsi. M-am bucurat mult, când, noptea trecută, m-au sunat pe Skype, principalul meu mijloc de comunicaţie.

Am fost oaspetele lor pe la începutul anilor 90' când mă interesa administraţia publică şi politicile locale. Apoi, Pekka, stâncă în finlandeză, mi-a întors vizita, a venit de mai multe ori în România, uneori însoţit de studenţii lui. Sociolog fiind şi încă unul mare de tot, blondul finlandez, înalt de aproape doi metri, găseşte România magnifică şi fascinantă din punct de vedere a cercetării sociologice!

De fiecare dată când vorbesc cu cei din Finlanda, ei trag de mine cât pot ca să le fiu oaspete. Aşa este eticheta nordică, nu trebuie niciodată să rămână datori!

Şi de data aceasta credeam că este o invitaţie. Ei bine, nu! Pekka era evident îngrijorat şi neliniştit, Kirsi avea cearcăne şi parcă plânsese. O ceartă (care la ei este rarisimă) şi o să mă pună drept judecător. Ei bine, nu!

Ascultam ce îmi spuneau şi nu îmi venea să cred. Când am fost în Finlanda am rămas cu gura căscată la nivelul lor de trai. Acum, Pekka îmi spune că s-a ales praful. Nu sunt nişte amărâţi, Pekka este profesor la Universitatea din Helsinki, membru corespondent al Academiei Regale din Stockholm şi consilier municipal, iar Kirsi este angajata faimoasei filarmonici din capitala Finlandei.

Pekka îmi prezintă un tablou de coşmar. Încet, cu experienţă de profesor universitar, îmi dă toate amănuntele, toate cifrele. Aflu că 80% din comerţul Finlandei era cu Rusia, de fapt nu cu Rusia, ci cu Karelia, Salla şi Petsamo, părţi din Finlanda ocupate de ruşi în al Doilea război mondial. Acest comerţ era şi o modalitate de a ţine aprope pe finlandezii aflaţi sub ocupaţie, să nu se rusifice.

Embargoul impus de UE a băgat Finlanda în criză. UE nu şi-a respectat promisiunile, nu a decontat nici 50% din pierderile finlandeze. Suntem prea puţini, prea politicoşi şi prea civilizaţi ca să ne cerem drastic drepturile, se plânge Pekka. Ca urmare, salariile s-au redus, alocaţiile pentru copii au ajuns la jumătate, nu se mai acordă şase salarii la ieşirea la pensie, produsele de pe piaţă sunt de proastă calitate şi scumpe, nu se mai dau bonificaţii, şomajul a crescut, la fel şi nemulţumirea socială. Aceasta, coroborat cu prelurea de către Microsoft a Nokiei care a produs câteva mii de şomeri de înaltă pregătire, ceea ce, pentru o populaţie de câteva milioane, cam cinci, contează enorm.

În acelaşi timp, în aceiaşi ordine de idei, fina mea din Canada, Lucia, aflată la minus 41 de grade îmi spune că a primit alocaţia pentru cele două fetiţe: pe patru luni, cinci mii de dolari! Canadieni, dar dolari, totuşi!

Kirsi, finlandeza cea drăguţă, a intervenit brusc: uite ce este, prietene drag, ne gândim să plecam din ţară, dacă va fi cazul, dacă începe războiul. Crezi că ne poţi găzdui un timp la cabana ta din Prahova?

Sigur că da, cu plăcere, vă aşteptăm, spun, dar ştiţi care este situaţia din România. Ştim foarte bine, prietene, răspunde Pekka, dar tu ai uitat un amănunt: voi nu aveţi graniţă comună jumătate de ţară cu Rusia, cum avem noi!  

BERBEC  Azi eşti ceva mai neinspirat, nu-ţi impune cu orice preţ  propria viziune, propriile idei. Conjunctura îţi indică să te preocupi mai ales de resursele tale, să le verifici, fără multă vorbă!

Astrele te avertizează astăzi de ceva „praguri”  peste care se poate trece cu obisnuita soliditate si perseverenţă, specifice zodiei, pentru că astrele iţi sunt binevoitoare. Este, de asemenea, o perioadă favorabilă celor din zodie care caută un loc de muncă sau doresc o situaţie profesională mai bună. Cumpăra-ti lucrul acela la care râvnesti de mult timp – inflaţia este ca pasta de dinţi, odată ieşită din tub nu mai poate fi pusă la loc – mai târziu, aproape sigur, nu o sa mai iti poti permite.

TAUR  Trebuie să fii foarte atent la cheltuieli. Dacă este cazul, la depozite bancare, conturi, rate, carduri, investiţii, dividente, cambii, dobânzi - la toată nenorocirea asta financiar-bancară!

Doar eşti născut în zodia banilor şi a propietăţilor. Născut, însă, sub semnul lui Venus, protectoarea zodiei Taurului, trebuie sa începi să înţelegi că dragostea, confortul şi sănatatea sunt elementele fundamentale ale existenţei tale. Nu iti face iluzii inutile cu unele relaţii sociale pe care le ai, sau despre unii prietenii care şi unii şi alţii sunt serviabili atâta timp cit le poţi oferi ceva in schimb.

GEMENI   Eşti în formă, totul pare sub control, dar îţi lipseşte ceva. Ai uitat, sau nu ai făcut ceea ce trebuia, când trebuia. Lasă paranoia bine temperată, zâmbeşte şi vezi-ţi de lucrurile tale!

Profesional treburile par să meargă ceva mai bine, dacă nu ai fi tot timpul fascinat de găsirea formulei care să te umple de bani. Trebuie să faci bani, nu să te gândeşti la ei! Astăzi te afli sub protecţia binevoitoare a stelelor care te favorizeaza cu idei noi si indrăzneţe, mai ales dacă lucrezi in domeniul creatiei.

RAC  Perioada zilei de azi te ajută să te înţelegi mai bine cu cei dragi, dar e bine să nu te implici în discuţii cu semnele de foc. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil.

Steaua Vega iţi indică astăzi o zi în care trebuie să-ţi struneşti emoţiile şi să dai dovada de inspiraţie, atât în relaţiile familie cât şi în afaceri. Astăzi nu trebuie să faci nici o plată, să nu cheltuieşti decât pentru strictul necesar. Şi încă un sfat: astăzi, nu se dă cu aspiratorul chiar dacă este mizerie în casă după petrecerea de Dragobete!

LEU   O zi în care muşchii sunt importanţi. Trebuie să strângi bine din fălci ca să nu „muşti”, să vorbeşti de rău, pe cineva. Sau să râzi în hohote sonore când nu trebuie. Aşa „vrea muşchii tăi”!

Dragostea este pozitiv influenţată, la fel şi charisma proprie a nativilor din zodie. In aceasta perioadă, cu aspecte complexe, unii dintre Lei nu se simt în largul lor, anumite sentimente restrictive şi dezamăgiri existenţiale se amplifică. Ca să-ţi impui punctul de vedere personal trebuie sa vorbeşti cu convingere şi patimă, atunci lipsa de argumente nu se prea observa!

FECIOARĂ   Respiră adânc, numără în gând - astăzi nu trebuie să te enervezi, să faci urât, cu niciun preţ! Eşti observat, cântărit, măsurat şi judecat. Poartă-te frumos, dacă vrei să prevalezi!

Nu te lasa copleşit de rutina zilnică, căuta să te distrezi şi să legi noi prietenii. Atenţie la regimul alimentar şi la răceli, la ploaie. Cosmosul te informează că planurile pe care le-ai făcut şi le urmăreşti de ceva timp, încep să se materializeze. Nu chiar cum le-ai visat, dar oricum, ceva-ceva începe să se mişte. Sănătatea este bun[, banii – constant. Pe total, o zi buna!

BALANŢĂ   O atitudine de genul „toţi o să avem de câştigat” este recomandată. Relaţiile cu persoanele născute in semne de aer şi foc sunt azi armonioase, dar nu şi cu cele din semne de apă şi pământ.

Astăzi este o zi foarte prielnică profesiei, meseriei, activităţii tale. Cei sau cele care dau examene, sau interviuri, sunt avantajati de astre. Sigur, examenul poate fi şi în bucătărie, pentru o cină selectă în doi, sau patru dacă socotiţi şi pisica şi căţeluşul, dar neapărat după ce studiaţi cartea de bucate.  

SCORPION   Uneori şi tu eşti păcălit. Trebuie să-ţi “aeriseşti” stilul de viaţă, să ai un orizont de vedere în ceea ce faci, să reuşeşti să stabileşti noi prietenii şi alianţe. Nu pune la suflet orice nerealizare!

Este mai bine sa iei tu initiativa, ca sa te bucuri de elementul surpriza, decât să te trezesşti în faţa unei situatii in care esti in defensiva. Cu toate că nu îţi place, astăzi trebuie să iei tu mai întîi atitudine. Ai o ocazie socială ca sa iesi in lume. Nu o rata, pentru că pe lânga profesionalism ai nevoie şi de relaţii pentru o cariera de succes.

SĂGETĂTOR  Atenţie, astăzi poţi să ai o oportunitate, un prilej bun. Fii atent la informaţii, reţeaua de socializare, mobil, presă. Problemele tale se pot rezolva mai uşor dacă iei decizia potrivită.

Din nou, ce vrei, viaţa se repetă din lipsa de imaginaţie, ai acelaşi gen de probleme în dragoste, sau la serviciu, pe care ai jurat să nu le mai ai niciodată! Nu pune la inimă bârfele şi vorbele in doi peri, mai ales daca provin de la bărbaţii din anturajul tau - ai aspecte negative in zodiile masculine.

CAPRICORN   Nu primeşti nicio veste, e de bine, înseamnă că totul e normal. Pluton, planetoidul plutocraţilor, aflat de o veşnicie în zodie te ajută să-ţi regenerezi eficient şi rapid energia psihică.

Nu vinde blana ursului din padure, nu promite ceva în afara posibilitaţilor tale, pentru că mai târziu s-ar putea să produci decepţii nemeritate. Ai un loc de munca decent, ceva prieteni, o legatură stabilă, un acoperiş deasupra capului, şi un mobil. Nu mai bombăni, că poate fi mai rau!

VĂRSĂTOR   Este o zi în care trebuie să te concentrezi pe intuiţie, instinct şi să laşi logica. Înăreşte-ţi propria viziune profesională, sau sentimentală şi eliberează-te de influenţele nefaste!

Arta de a face avere are două căi: să câştigi mult şi să consumi puţin. Confucius spunea că ţăranul chinez este un om fericit şi sănătos pentru că este modest şi harnic. Pe atunci nu existau bănci. Astăzi, pe seară, stelele spun să-ţi oferi o distracţie, poate la un club plăcut, poate la un spectacol, sau concert. Cultura nu intră în economie, dar tot pe bani se face!

PEŞTI   Ai rezultate bune, anunţă ziua de azi. Domeniul sentimental este şi el bine aspectat. Relaţiile sociale sunt bine văzute de conjunctură. Pe total, o zi bună, echilibrată, favorabilă totuşi!

Sinergia planetelor şi a indicatorilor astrologici iţi indică o vreme bună pentru rezolvarea cu succes a problemelor financiare.  O problemă personală îşi va găsi rezolvarea, de asemenea, dar trebuie să dai dovadă de discreţie. Banii şi veniturile, în general, sunt bine aspectate, încasările pe care le aştepţi vor veni, totuşi, este adevărat că nu la valoarea pe care o speri.
Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 11:40 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 11:13 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 09:38 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 07:30 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 07:16 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 20:25 Scenariul-ȘOC! Cum poate Iohannis să STRICE planurile lui Dragnea 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu 06:16 LIVIU DRAGNEA este în pragul SINUCIDERII POLITICE! Un lanț de greșeli a dus PSD în pragul scindării și pe punctul de a pierde puterea politică în cadrul alianței de guvernare. Ce câștigă VICTOR PONTA.

Articole salvate