EVZ EXCLUSIV. Cum își ascunde un magistrat apartamentele din declarația de avere

EVZ EXCLUSIV. Cum își ascunde un magistrat apartamentele din declarația de avere

Cea mai simplă metodă aleasă de o judecătoare, pentru a nu declara banii strânși din mită de soțul ei, a fost să cumpere apartamente pe numele fiicei studente.

Medicul Sebastian Telbis (63 de ani), fost şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, a fost trimis ieri în judecată de procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din Parchetul General, fiind acuzat de spălare de bani.

„Amnezia” judecătoarei

Medicul este celebru după ce a fost arestat, în martie 2014, pentru 291 de infracțiuni de luare de mită. Acum, procurorii îl acuză că ar fi spălat banii din șpagă, cumpărând imobile și mașini. Soția acestuia este Luminița Telbis, fost judecător la Tribunalul Caraș-Severin, pensionată în iunie 2014. Femeia a „uitat” să noteze în declarația de avere mai multe bunuri. De altfel, în luna februarie 2015, Agenția Națională de Integritate a stabilit că Luminița Telbis nu poate justifica suma 1.201.624 de lei (aproximativ 275.924 de euro).

Ne puteți urmări și pe Google News

Sebastian Telbis execută în prezent o condamnare definitivă de 3 ani cu executare pentru luare de mită. Totul a început în martie 2014, atunci când procurorii SUPC l-au reținut pe medic pentru că a luat mită de la zeci de persoane sănătoase, care au fost pensionate din motive medicale în baza actelor semnate de acesta. Oamenii intrau în cabinet, preţ de câteva secunde, lăsau banii pe masă, sume între 100 de lei şi 150 de euro, luau hârtiile şi plecau. În medie, în două minute intrau şapte persoane. Eliberarea unei decizii dura, în unele cazuri, doar 10 secunde. Plicurile pline cu bani erau aruncate, neglijent, într-un sertar din birou. La percheziții, la familia Telbis, anchetatorii au descoperit o adevărată comoară: 108.465 de euro în numerar, 480 de lire sterline, 4.120 de dolari, 51.400 de lei și două carnete CEC cu un sold de 178.220 de euro, emise de o bancă din Austria.

Fiica era proprietar

Deşi soţii Telbis au declarat, oficial, că deţin trei imobile, în realitate ei plăteau utilităţi şi taxe pentru mult mai multe. În plus, Sebastian Telbis achiziționase pe numele fiicei sale, Laura Andreea: 2 mașini, 2 apartamente în Timișoara și 2 garaje. Fata acestora nu avea venituri personale, fiind studentă atunci când a ajuns proprietară.

Dosarul de spălare de bani a fost instrumentat de procuroarea Denisa Cristodor (SUPC), același anchetator care l-a trimis pe medic în judecată pentru luare mită.

Ce spun judecătorii

Atunci când Sebastian Telbis (foto) a fost condamnat la trei ani cu executare, magistrații de la Tribunalul Arad au decis confiscarea extinsă a mai multor bunuri, inclusiv a celor cumpărate pe numele Laurei Andreea. ,,În speță sunt îndeplinite condițiile legale pentru luarea acestei măsuri de siguranță, valoarea bunurilor dobândite de către inculpat, împreună cu membrii de familie, soția și fiica Telbis Andreea Laura, studentă care nu realizează venituri, depășind în mod vădit veniturile dobândite în mod licit, în ultimii 5 ani, înainte de comiterea infracțiunii, de către inculpat și soția sa, magistrat judecător, veniturile salariale anuale ale acestora, cumulate, fiind de circa 35.000 de euro, mult sub valoarea bunurilor și a sumelor de bani dobândite în ultimii 5 ani: 108.115 euro, apartament, autoturisme etc.”, motivau magistrații.

FOTO: Sebastian Telbis

„Deci prețul îi fix, înțelegi, peste 65 nu putem urca”

Procurorii SUPC l-au interceptat pe Sebastian Telbis, pe 6 februarie 2014, atunci când discuta cu un intermediar despre achiziția unui apartament în Timișoara. În discuție, intervine și Luminița Telbis. În final, imobilul a fost cumpărat de medic cu suma de 65.000 de euro, achitat în numerar de către Sebastian Telbis, pe numele fiicei sale, Laura Andreea.

Interlocutoare: Alo? Alo?

Telbis: Auzi? O mai dat…?

Interlocutoare: Ce?

Telbis: O mai întrebăm pe vecină?

Interlocutoare: Dacă vrei o întrebăm. Cu ce preț?

Telbis: Păi cum am discutat, 65.

Interlocutoare: 65… plătești tu tot?

Telbis: Nu, nu, fiecare.

Interlocutoare: S-o mai întreb o dată dacă…?

Telbis: Dacă s-a gândit la varianta asta.

Interlocutoare: Nu, eu o întreb da… na…nu știu… O întreb… să văd ce zice. Da ultima oară nici nu o vrut să audă.

Telbis: Nu?

Interlocutoare: Nu. Na, eu o mai întreb o dată.

(Telbis pune convobirea pe așteptare și discută cu soția. Telbis: Păi toate taxele la apartamentu ăsta cu două camere cât o fost, Luminița? 26 și 32, nu?/Luminița: Da./Telbis: Așa?”)

Interlocutoare: Cum? Nu… n-am înțeles.

Telbis: Toate taxele la apartamentu ăsta care l-am vândut acuma au fost cinci zeci și… 58 de milioane.

Interlocutoare: Da?

Telbis: Asta înseamnă o mie de euro, sunt 45 de milioane… pân la 58 cât mai sunt?

Interlocutoare: Păi… sunt două… trei…

Telbis: 45… 8 milioane…. Două sute, o mie două sute de euro.

Interlocutoare: Na.

Telbis: Na, pentru… pentru… pentru cinci… pentru cinci sute de euro ne târguim?

Interlocutoare: Păi da. Deci atâta or fost, 1.500 toate taxele?

Telbis: Da, da. Da. Sub o mie cinci sute.

Interlocutoare: Și ea plătește cinci sute, tu cinci sute?

Telbis: Nu, parcă noi am plătit , vânzătorii am plătit… cât am plătit noi? Douăș… trei zeci și doi și cumpărătorul a plătit două zeci și șase, cam așa parcă.

Interlocutoare: Aha. Na, păi nu știu, o întreb dacă vrea cu 65.

Telbis: Tu o întrebi dacă s-a mai gândit să…

Interlocutoare: Dacă s-o mai gândit.

Telbis: Că oferta noastră rămâne valabilă.

Interlocutoare: Bine.

Telbis: Fără să includă… amănunte.

Interlocutoare: Am înțeles. Na păi și dacă vrea amănunte vorbiți voi.

Telbis: Nu, dacă vrea amănunte ai… atunci îi spui, deci prețul îi fix, înțelegi, peste 65 nu putem urca, n-avem cum, rămâne să vedem cu taxele.

Interlocutoare: Cu taxele să vă înțelegeți. Telbis: Deci propunerea noastră ar fi să-și plătească fiecare taxele, da iaca, mai… discutăm problema. Interlocutoare: Am înțeles, na, bun,lasă …