Firmele mici şi mijlocii din judeţul Oradea îşi pot amplasa sediile într-o zonă destinată în exclusivitate IMM-urilor, beneficiind de anumite facilităţi.
Zone cu acest regim special destinate IMM-urilor sunt în curs de înfiinţare şi în alte regiuni ale ţării, cum ar fi Slobozia, Ploieşti, Braşov, Arad şi Galaţi, potrivit lui Ioan Mintaş, prim-vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR).
„IMM-urile pot cumpăra terenurile pe care îşi amplasează sediul la preţuri care pornesc de la 20 de euro pe metrul pătrat, având posibilitatea să-l plătească în rate, timp de trei ani“, a declarat Mintaş.
Potrivit acestuia, întreaga infrastructură de utilităţi a acestui „parc industrial“, cuprinzând reţelele de apă, canalizare, curent şi drumuri, este asigurată de primărie. Pentru a beneficia de facilităţile oferite de zona specială, companiile sunt obligate să menţină cel puţin în următorii trei ani obiectul de activitate actual.
Profiturile firmelor mici şi mijlocii au crescut cu 10-15%, în al doilea semestru al anului trecut, comparativ cu perioada similară din 2006, indică un studiu al CNIPMMR, efectuat prin intervievarea a 157 de companii. Aceeaşi rată de creştere a înregistrat-o şi cifra de afaceri a IMM-urilor. Potrivit documentului, mediul de afaceri şi sectorul IMM au avut o evoluţie satisfăcătoare în perioada iulie-decembrie anul trecut, comparativ cu perioada de referinţă din 2006.
O evoluţie bună s-a înregistrat în a doua parte a anului trecut şi în ceea ce priveşte înfiinţarea şi radierea firmelor. Numărul firmelor înregistrate a crescut cu 8,68%, iar radierile au scăzut cu 60,17%. PIEDICI Ce îi nemulţumeşte pe micii afacerişti? Cele mai mari greutăţi cu care se confruntă firmele mici şi mijlocii din România sunt legile instabile, birocraţia, fiscalitatea şi parafiscalitatea ridicată, spun reprezentanţii CNIPMMR. În plus, rigiditatea legislaţiei muncii împiedică firmele să asigure muncitori calificaţi. Angajaţii care pleacă după ce sunt şcoliţi şi costurile mari cu angajarea sunt alte două mari inconveniente pentru micii întreprinzători. Odată cu aderarea la UE, aceştia s-au confruntat cu necesitatea adaptării la standardele europene. Iar acest obiectiv îi costă foarte mult pe cei care vor să rămână competitivi pe piaţă.