Editura Evenimentul si Capital

Zoe Dumitrescu-Bușulenga a spus NU | Istoriile lui Alex. Ştefănescu

Zoe Dumitrescu-Bușulenga (2 august 1920 - 5 mai 2006)
Autor: | | 5 Comentarii | 4593 Vizualizari

La bătrânețe, după moartea soțului ei, Zoe Dumitrescu- Bușulenga s-a călugărit și, devenită „maica Benedicta”, și-a petrecut ultimii ani din viață la Mânăstirea Văratec din județul Neamț (ca și Veronica Micle).

După ce s-a stins din viață, a fost înmormântată, conform dorinței sale, la Mânăstirea Putna din județul Suceava, care este nu numai mânăstire, ci și un centru de cultură religioasă.

Mi-a fost profesoară la Universitatea din București. N-am să uit niciodată cursurile ei; vorbea ca o iluminată despre marii scriitori ai lumii și ne transmitea și nouă, studenților, „dorul după ce-i mai mare-n astă lume trecătoare„ (sunt cuvintele lui Eminescu). Aproape în fiecare zi, străbat în imaginație, într-o secundă, cei 450 de kilometri care mă despart de Putna, și în micul cimitir al mânăstirii, o salut respectuos, cu capul descoperit, pe cea care odihnește nu departe de cripta lui Ștefan cel Mare.

În anul II de facultate (și anume în primăvara lui 1967), am fost anchetat de Securitate și dat afară din UTC pentru propagandă împotriva regimului comunist. Era exagerat spus „propagandă”, de fapt făcusem, în discuții particulare, unele observații critice în legătură cu stilul de viață comunist, iar la un chef studențesc, la cămin, citisem o parodie după „Împărat și proletar”, cu titlul „Țăran și secretar”, din care miamintesc câteva strofe:

„Pe-o ţarină umbrită vreo trei ţărani discută/ Cu mămăliga-n mână flămânzi şi pofticioşi/ Ei poartă cu tărie o aprigă dispută./ Bucăţi de mămăligă le sar şi stropi de spută/ Din gurile cu care clamează mânioşi. [...]/ Zdrobiţi în mână ceapa, puneţi niţică sare/ Şi înghiţiţi-o grabnic, hai, nu mai aşteptaţi/ Căci vine brigadierul cu ciudă şi turbare,/ În contra noastră vine, în contra celor care/ Vrem multă mămăligă şi s-o mâncăm ca fraţi. [...] Hambarul arde-n flăcări, ţărani ca p... moarte/ Privesc râzând incendiul și nu se ostenesc,/ Se-agită secretarii, se-adună într-o parte/ și fac o listă lungă cu cei ce vor la moarte/ Să meargă fără frică pentru avut obștesc”.

La ședința de excludere din UTC, un coleg, dornic să-și demonstreze devotamentul față de regimul comunist, a cerut să fiu dat afară nu numai din UTC, ci și din facultate. Pentru mine ar fi fost o catastrofă. Îmi simțeam inima bătând nebunește în piept. Atunci a intervenit, fără ezitare - deși amfiteatrul în care avea loc ședința era plin de activiști ai PCR și de ofițeri ai Securității, infiltrați în masa de studenți – Zoe Dumitrescu Bușulenga care a spus pe un ton categoric:

− Nu. De această problemă ne vom ocupa noi, profesorii. Aici se votează numai excluderea din UTC.

A doua zi, Zoe Dumitrescu- Bușulenga m-a chemat la ea la catedră și m-a asigurat că nu voi fi dat afară și din facultate. Mi-a explicat că mă prețuiește foarte mult și că înțelege modul sarcastic în care am prezentat, în parodia mea, starea de spirit a țăranilor după colectivizarea forțată a agriculturii.

Apoi a adăugat, pe un ton confidențial:

− Un singur lucru nu mi-a plăcut, dar asta rămâne între noi: că folosești cuvinte licențioase. Nu e de demnitatea ta.

Avea dreptate.

Ecaterina Andronescu, SCHIMBARE majora la Educatie! Toti elevii vor fi AFECTATI

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI