Apropierea alegerilor viitoare și căderea PNL îi sondajele de opinie îi face pe reprezentanții acestui partid să se reorienteze. După primarul municipiului Ploiești, Andrei Volosevici, care a anunțat că va candida pentru PSD, a venit rândul unui alt edil important să-și schimbe intențiile și tabăra politică.
Primarul municipiului Arad, Călin Bibarț (PNL), ar fi în negocieri destul de avansate cu PSD, pentru o candidatură din partea acestei formațiuni la alegerile din 2024. În condițiile în care sondajele de opinie dau partidul condus de Nicolae Ciucă în cădere liberă, iar unii analiști politici spun că se îndreaptă vertiginos spre 15%, liberalii încep să se reorienteze.
Dacă informațiile cu privire la aceste negocieri vor fi confirmate oficial, Cătălin Bibarț ar fi cel de-al doilea primar al unui oraș important care alege PSD. În urmă cu doar 24 de ore, un alt edil, Andrei Volosevici, de la Ploiești, a confirmat că va face pasul, la alegerile viitoare, spre partenerii de coaliție social-democrați.
Surse din PNL susțin că primarul municipiului Arad, Călin Bibarț este decis să schimbe tabăra, la fel ca și Andrei Voloșevici, și să candideze pentru PSD. El a evitat să confirme această informație, dar nici nu a dezmințit-o. Totodată, Călin Bibarț a precizat că în toate sondajele și măsurătorile el este pe primul loc în preferințele alegătorilor din Arad.
„Nu ați văzut din partea mea vreo declarație în acest sens. Sunt primar în funcție și pe toate măsurătorile stau cel mai bine. Variantele celelalte din partid care au fost măsurate dădeau cu pierdere. Erau mult sub scorul partidului. Singurul care este peste scorul partidului sunt eu”, a spus Călin Bibarț, conform stiripesurse.ro.
Dacă negocierile dintre primarul PNL din Arad și PSD se vor concretiza, plecarea sa ar fi o mare lovitură pentru colegii săi din PNL. Cu atât mai mult cu cât ar fi al doilea primar important care își anunță intențiile de a părăsi partidul lui Nicolae Ciucă și Lucian Bode.
Primarul orașului Ploiești candidează pentru PSD
Miercuri, 21 iunie, primarul din Ploiești, Andrei Voloșevici, a anunțat că va candida pentru un nou mandate la conducerea orașului din partea PSD. El a fost ales în 2020, din partea PNL, dar a intrat în conflict cu conducerea organizației județene și președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu. Pe fondurl acestor neînțelegeri, Volosevici a fost suspendat temporar, în luna decembrie 2022, din organizație.
Edilul a confirmat că intenționează să candideze pentru PSD, anul viitor, la alegerile locale.
„Da, voi candida din partea PSD. Vreau să merg într-o zonă în care lumea se interesează, de la premier şi până la ultima structură, de administraţie. Deci, de iure sunt în PNL, dar suspendat, de facto, aşa cum am spus, voi candida pentru un nou mandat din partea PSD”, a declarat Volosevici.
El a spus că a luat această decizie deoarece PNL nu îl susține și îi critică în mod constant performanțele din administrație.
„PNL, în afară de a mă critica… Dacă sunt aşa slab, praf, pulbere şi rău pentru oraşul ăsta, nu înţeleg de ce nu se ia o decizie. E un joc penibil al PNL. (…) Cred că nu datorez PNL-ului nimic, dat fiind faptul că mulţi de acolo sunt în funcţii şi datorită sprijinului meu. Nu pot fi bătaia de joc a unor oameni care sunt listaci, care s-au bucurat de susţinerea mea să ajungă acolo unde sunt acum, după care au uitat de Ploieşti”, a adăugat Volosevici,
Motivul pentru care primarii nu pot demisiona politic
De menționat că, indiferent de negocierile care au în această perioadă, trecerea unui primar de la un partid la altul, în situația de față de la PNL la PSD, nu se poate oficializa. Legea prevede că în cazul în care demisionează din formațiunea pe listele căreia a fost ales, primarul își pierde și mandatul.
Sancțiunea nu se mai aplică în cazul în care acesta este dat afară din partid. El își păstrează mandatul, într-o astfel de situație, și se poate înscrie într-un alt partid, din poziția de independent.
Din acest motiv, pentru a-și păstra primarii măcar pe hârtie, în statistici, dar și pentru că în timp s-ar putea răzgândi, partidele evită să-i excludă oficial. Și cum nici ei nu pot demisiona oficial, chiar și dacă au făcut pasul de facto în altă barcă, rămân agățați în vechiul partid.