Procesiunea de Sânziene prin centrul oraşului este cel mai important ritual religios din Suceava. A plouat torenţial, semn că sfântul le-a ascultat rugăciunile, spun credincioşii
Aproximativ 15.000 de pelerini au luat parte, astăzi, în jurul prânzului, de Sânziene, la procesiunea cu racla moaştelor Sf. Ioan cel Nou pe străzile Sucevei. În momentul în care racla a fost scoasă de preoţi din baldachinul din curtea mănăstirii Sf. Ioan din zona centrală a municipiului, a început să plouă, semn pentru pelerini, spuneau credincioşii, că Sfântul le-a ascultat rugăciunile.
La Sfânta Liturghie a participat ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, precum şi ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Credincioşii nu au fost alungaţi de pe străzi nici de ploaia torenţială care s-a abătut asupra Sucevei timp de jumătate de oră. Credincioşii s-au aşezat de o parte şi de alta a străzilor pe unde au trecut sfintele moaşte, iar alţii au privit procesiunea de la balcoanele blocurilor, făcând semnul crucii. „Această sărbătoare înseamnă pentru mine ceva deosebit, ceva care nu se poate spune în cuvinte, simt o bucurie lăuntrică, de aceea vin în fiecare an aici la Sfânt”, ne-a spus Maria Mihai, din Suceava.
„Este o mare sărbătoare, pentru că minunile Sfântului Ion cel Nou de la Suceava sunt foarte mari. Eu am fost operată. Eram pe moarte, dar o nepoată a mea a venit şi a dat aici, la Sfânt, un acatist. Părintele Ioan s-a rugat pentru mine şi m-am făcut bine. Sunt 19 ani de atunci şi nu este zi în care să nu vin la Sfânt, să mă închin. Şi câte, câte minuni nu face acest Sfânt cu noi, în fiecare zi”, ne-a spus Elena Burac, în vârstă de 75 de ani.
Gheorghe David, în vârstă de 83 de ani, împreună cu soţia sa, în vârstă de 74 de ani, care este şi imobilizată într-un scaun cu rotile, au venit de la Podu Iloaiei, special pentru Sfânt. „Acest sfânt este mare pentru că el şi-a dat viaţa pentru noi. Şi aşteptăm binecuvântările lui”, spune bătrânul pelerin. “Venim la mănăstirea din Suceava nu de azi, de ieri. Venim de câţiva ani şi nu ne mai săturăm să ne rugăm Sfântului, care face minuni în fiecare zi. Eu o am ca protectoare pe Sfânta Parascheva, dar asta nu înseamnă că nu vin să mă închin Sfântului de la Suceava”, ne-a povestit Aurica Cador, 70 de ani, din Oneşti. Primarul a împărţit pelerinilor 6.000 de sarmale În ajunul Sânzienilor, primarul Sucevei, Ion Lungu, alături de soţia sa, Luminiţa, a împărţit nu mai puţin de 6.000 de sarmale. „Pentru al şaptelea an consecutiv, eu, împreună cu familia mea, împărţim sarmale şi apă minerală celor care vin în Suceava de Sânziene. Este un gest de ospitalitate din partea noastră. Este, dacă vreţi, un gest de respect pentru cei care vin aici. Şi încercăm să le dăm şi noi un pachet minim cu sarmale, pâine şi o sticlă de apă”, a spus primarul Lungu.