Parlamentul dezbate şi votează azi prima moţiune de cenzură împotriva guvernul Ponta după câştigare alegerilor prezidenţiale de către Klaus Iohannis, dar potrivit matematicii parlamentare, aceasta nu are prea mari şanse de reuşită.
Co-preşedintele PNL Vasile Blaga a spus că, uitându-se la "matematica parlamentară", ar spune că nu sunt şanse foarte mari ca moţiunea de cenzură să treacă, dar se bazează "pe buna-credinţă faţă de propriul electorat" a unora de la PSD şi UNPR. Liderul deputaţilor PNL Ludovic Orban a spus şi el că PNL negociază punctual cu fiecare parlamentar, pentru a obţine voturile necesare adoptării moţiunii.
Strategia PSD este ca parlamentarii partidului să fie prezenţi la moţiunea de cenzură depusă, dar să nu voteze, fiind treaba opoziţiei să obţină voturile necesare, a anunţat preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Rovana Plumb. Aceeaşi atitudine o va adopta şi UNPR.
În ajunul moțiunii, încercând o lovitură de imagine, social-democrații Gheorghe Roman și Marian Avram șiau dat demisia din partid și au anunțat că vor vota moțiunea PNL. Cu toate acestea, matematica parlamentară nu arată deloc bine pentru PNL. Pentru a fi adoptată, moţiunea trebuie să întrunească 278 de voturi. Majoritatea parlamentară are 316 de parlamentari, în timp ce PNL are 174 de senatori și deputați, iar UDMR doar 25. Dacă ar strânge sprijinul parlamentarilor neafiliați și ai grupului parlamentar Democrat și Popular, PNL ar mai strânge 43 de voturi. În total, 242 de voturi, dar departe de cele 278 necesare pentru a conduce la căderea guvernului. Mai exact, în cel mai bun scenariu, este vorba de nu mai puțin de 36 de voturi.