Ziua Marinei, sărbătorită pe 15 august. Programul evenimentelor din toată țara

Ziua Marinei, sărbătorită pe 15 august. Programul evenimentelor din toată țara Ziua Marinei 2023. Programul complet al evenimentelor. Sursa foto: Facebook

An de an, pe 15 august, creștinii ortodocși o prăznuiesc pe Sfânta Maria. În aceeași zi este celebrată și Ziua Marinei, Maica Domnului fiind considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. Tradițiile care se respectă în această zi și programul complet al evenimentelor la care poți participa.

Ziua Marinei este sărbătorită în fiecare an pe 15 august, zi în care creștinii ortodocși prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, considerată și ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. Cu această ocazie, se organizează diverse evenimente în întreaga țară, însă majoritatea au loc în Portul Constanța.

Pe 15 august 1902 a fost prima dată când românii au celebrat Ziua Marinei. La acea dată s-au organizat evenimente în Portul Constanța, la bordul crucișătorului Elisabeta, în prezența ministrului de război, Dimitrie A. Sturdza, și a tuturor ofițerilor Diviziei de Mare.

Pe faleza Cazinoului a fost organizat un spectacol în aer liber, dar și focuri de artificii. Ziua Marinei s-a celebrat și în perioada comunistă, doar că atunci avea accente propagandistice. An de an, ofițerii și propagandiștii organizau conferințe despre semnificația zilei de 15 august.

Ne puteți urmări și pe Google News

Semnificația creștină a sărbătorii a fost înlocuită cu una mitologică: participarea zeului Neptun (stăpânul mărilor și al oceanelor și zeul fluviilor) în calitate de patron al întrecerilor și jocurilor marinărești. La tradiție s-a revenit în 1990, când Ziua Marinei a fost din nou asociată cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Tradiții care se respectă an de an de Ziua Marinei

Au fost făcute mai multe schimbări cu privire la evenimentele organizate de Ziua Marinei, însă sunt unele tradiții care se respectă an de an. Unele sunt cunoscute de mulți români, în timp ce despre altele s-a vorbit mai puțin.

În fiecare an pe data de 15 august este lansată o coroană de flori, pentru a cinsti memoria eroilor marinari căzuți la datorie pentru patrie. Tot în această zi, se ridică pavilionul, un moment solemn al începerii ceremonialului militar specific zilelor de sărbătoare în Forțele Navale Române.

De Ziua Marinei are loc și o paradă navală, care cuprinde nave de luptă fluviale ce execută exerciții demonstrative și nave civile cu diferite destinații.

O altă tradiție păstrată de-a lungul anilor este sosirea lui Neptun, moment în care sunt declarate deschise jocurile marinărești pe apă și dă botezul marinăresc.

Alte tradiții de Ziua Marinei includ: botezul marinarilor, diverse jocuri și întreceri marinărești, concursuri de bărci, concursuri de caiac-canoe și de înot, vânătoarea de rațe, demonstrații de sărituri în apă și de aruncare a colacului de salvare, vizitarea navelor de luptă, programe artistice, retragerea cu torțe și focuri de artificii.

Ziua Marinei 2023. Programul evenimentelor

Celebrarea Zilei Marinei a început încă de joi, 10 august, când echipajele Forțelor Navale Române s-au adunat pe Faleza Cazino pentru a face repetiții pentru Ziua Marinei. În acest an are loc cea de-a 121-a aniversare a Zilei Marinei Române, care va fi sărbătorită în mai multe orașe din țară. Statul Major al Forțelor Navale va organiza o serie de evenimente în Constanța, Mangalia, Brăila, Galați, Tulcea și București.

„Repetițiile se desfășoară în condiții de siguranță. Încercăm să armonizăm toate secvențele exercițiului și să intre toate structurile și toate elementele. Pe 15 august suntem convinși că zeul Neptun ne va da binecuvântarea și totul va decurge ca la carte”, a asigurat colonelul Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române.

Marea majoritate a evenimentelor se vor desfășura în Constanța. Luni, pe 14 august, în intervalul orar 08.00-09.00, Ziua Recunoștinței va fi marcată printr-un ceremonial militar și religios, care va avea loc la Monumentul „Crucea Marinarilor” de pe faleză, în cadrul căruia vor fi depuse coroane de flori în memoria eroilor marinari.

Marți, pe 15 august, în Constanța festivitatea va începe cu puțin înainte de ora 10:00, când va avea loc primirea persoanelor oficiale, urmată de ridicarea Pavilionului geacului şi a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României şi cu tragerea a 21 de salve de tun, conform tradiției marinărești.

Urmează alocuțiunile oficialilor și a serviciului religios, iar apoi în apele mării vor fi lansate ancore de flori în memoria eroilor marinari, care își dorm somnul de veci în adâncurile apelor. Apoi, din largul mării își va face apariția Zeul Neptun, printr-o poartă de apă, asigurată de remorcherele multifuncționale „Vânjosul” și „Voinicul”, pentru a da startul demonstrațiilor. Va urma apoi defilarea Navei-școală „Mircea”, Ambasadorul Onorific al României pe mările și oceanele lumii.

„Inserția unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviației inamice, căutarea și atacul asupra unui submarin inamic, respingerea unui desant maritim, combaterea migrației ilegale pe mare și manevrarea elicopterului Puma Naval pentru apuntarea la bordul unei fregate sunt secvențele Exercițiului demonstrativ întrunit «Forțele Navale Române 2023», care va fi prezentat marți, 15 august, la Constanța”, notează navy.ro.

La final va avea loc o paradă a navelor și aeronavelor militare, care vor defila pe faleza din fața Comandamentului Flotei, iar partea oficială a evenimentului va fi încheiată de garda de onoare, care va continua cu defilarea velierelor și ambarcațiunilor civile, precum și cu acrobații aeriene.

Șirul evenimentelor de marți, 15 august, desfășurate în Constanța se va încheia cu un mini-spectacol oferit de Muzica Militară a Forțelor Navale.

Ce evenimente vor fi organizate în restul țării

Marți, pe 15 august, în Mangalia, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită în Portul Turistic Mangalia prin exerciții militare demonstrative, expoziții de tehnică militară, jocuri și concursuri marinărești. Toate evenimentele se vor desfășura în intervalul orar 10:00 -13:00. Ziua se va încheia cu retragerea marinarilor cu un spectacol de torțe, care va avea loc la ora 21:00.

În intervalul orar 10:00 - 13:00, pe faleza din Brăila vor avea loc exerciții militare demonstrative, expoziții de tehnică militară, jocuri și concursuri marinărești, urmând ca de la ora 20:30 marinarii să se retragă cu torțe, pe traseul Primăria Brăila-Grupul 329 Logistic Brăila.

Ziua Marinei va fi celebrată și pe faleza din Galați, unde este organizat un exercițiu naval prezentat de către militarii de la Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu”. Acesta va avea loc în intervalul 14:00 - 16:00.

La Tulcea, Ziua Marinei Române se va celebra între orele 10:00-13:00, pe faleza municipiului, prin exerciții militare demonstrative, expoziții de tehnică militară, jocuri și concursuri marinărești.

În București, în perioada 11 -15 august, între orele 17:00 - 22:00, va fi prezentată o colecție de pictură cu tematică Marină, semnată de Alexandru Ghinea, dar și o expoziție interactivă de noduri și lucrări de matelotaj, precum și machete de nave, faruri, dar și alte obiecte marinărești. Expozițiile se pot găsi la ARCUB, în Centrul Vechi al Bucureștiului. Pe data de 15 august, începând cu ora 09:00, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită printr-un ceremonial militar și religios, care va avea loc la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul „Regele Mihai I” (Herăstrău), zona Debarcader.