Evenimentul Zilei > Horoscop > Ziua Drapelului Național. Inginerul Messerschmitt. O țară care a desfințat corupția, dar din această cauză, a fost și ea desfințată │ Horoscopul lui Dom’ Profesor
Ziua Drapelului Național. Inginerul Messerschmitt. O țară care a desfințat corupția, dar din această cauză, a fost și ea desfințată  │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Ziua Drapelului Național. Inginerul Messerschmitt. O țară care a desfințat corupția, dar din această cauză, a fost și ea desfințată │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Ziua Drapelului Național este astăzi hotărâtă prin lege, pentru că pe 26 iunie 1848, Guvernul Revoluționar a decretat ca: ”tricolorul - roșu carmin, galben deschis și albastru închis - să reprezinte steagul național al tuturor românilor; cele trei culori împărțite în mod egal reprezintă principiul egalității, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, cifra trei este numărul perfect, pe lângă țara noastră mai existând alte trei țări europene tradiționale cu steagul tripartit în mod egal și vertical Franța, Italia și Belgia.”

 

HOROSCOP  Pe 26 iunie s-au născut  Mildred „Babe” Zaharias, Pearl S. Buck, Abner Doubleday, Willy Messerschmitt, Temistocle Popa, Petre Pandrea, Vasile Ghe. Radu.

 

Pe 26 iunie ne silim să-l amintim pe Cuviosul David din Tesalonic, care, prin ascetism stâlpnic, vieţuind trei ani într-un migdal, a dobândit darul facerii de minuni, fiind sfătuitorul multora. Se pare că numitul David a fost primul consultant politic, atestat documentar „pre mulţi ajutând şi vindecând cu sfatul”!  Şi mai este, în calendarul creştin-ortodox şi Sf. Ioan, Ep. Goţiei, de bună amintire!

 

Și de data asta, nimic, în „kalendar”!

 

Dar, mai ales, astăzi este Ziua Drapelului Naţional. Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Îmi amintesc, în State, câtă grandoare se dădea zilei similare. Cum toată lumea arbora acasă drapelul „Star and Stripes” şi se petrecea, se spuneau poveşti eroice, din război, la un grătar. Ferească Dumnezeu să uiţi să scoţi drapelul în faţa casei! Eu am tricolorul mereu arborat, în sat a devenit un loc de referință ”ne întâlnim la drapel”, asta înseamnă că la răspântia către Slon și Cerașu, lângă Primărie, în fața drapelului meu. Este un tricolor frumos, toate drapelele patriei mele sunt frumoase!

Se pare că prima dată tricolorul a fluturat aici, în Prahova, în apropiere, arborat de un mason din Marele Orient, francezul Jean Alexandre Vaillant. Era pe 29 iulie 1839. Pe 26 iunie 1848, Guvernul Revoluționar a decretat ca:  ”tricolorul – roșu carmin, galben deschis și albastru închis – să reprezinte steagul național al tuturor românilor; cele trei culori împărțite în mod egal reprezintă principiul egalității, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, cifra trei este numărul perfect, pe lângă țara noastră mai existând alte trei țări europene tradiționale cu steagul tripartit în mod egal și vertical, Franța, Italia și Belgia.”

Acum, trebuie să fiu drept, în localitatea din Prahova submontană unde îmi fac stagiul de pustnic în rodaj, sunt mai multe tricoloruri, prin ogrăzile oamenilor, fluturând mândru. La mai multe steaguri, oriunde în România!

 HOROSCOP  Astăzi îl mai pomenim şi pe celebrul inginer german Wilhelm Emil "Willy" Messerschmitt. Cu un nume predestinat, “Messerschmitt” însemnând “fierarul de cuţite”. Iar avionul proiectat de el, Me Bf 109, în anul 1934, a fost regele cerului în al Doilea război mondial. Lui Willy guvernul german i-a dat toate sumele necesare pentru perfecţionarea continuă a prototipului, nu cum s-a întâmplat cu IAR-80!

 

Me 109 a fost cel mai produs avion de luptă în Germania, la peste 35.000 de bucăţi şi cu “replici” în multe ţări.  Avioanele lui Messerschmitt erau perfecte în tunelul aerodinamic. În construcţia avionului inginerul german alesese cele mai bune, mai potrivite “profile Göttingen”. Profile aerodinamice obţinute în ani şi ani de cercetări, studii şi experienţe la celebra universitate germană, vestită pentru tunelul ei aerodinamic. Acolo s-au pregătit şi Dorin Pavel, Nicu Constantinescu, Dumitru Dumitrescu şi mulţi alţi ingineri români, mari specialişti în mecanica fluidelor. IAR-80 și 81 aveau aceleași profile Göttingen, ca și FW 190, de aceea erau mereu confundate. Dar IAR-80 a fost fratele mai mic, mai ușor, cu putere mai mică, cu putere de foc redusă. Dar este cert că IAR-80 și variantele au fost cele mai bune avione de vânătoare în manevre la joasă înălțime, dint timpul războiului mondial, deie Domnul să fie ultimul! 

 

La comentariile lui Albert Speer, ministrul armamentului şi al producţiei de război, cum că Me 109 ar fi cam nărvaş, când i se ataşau mitraliere şi armament, Willy Messerschmitt a răspuns: ”Mein Herr, eu sunt un inginer, proiectez avioane, dumneata le faci arme!”

 

După război, Willy a fost anchetat timp de trei ani ca să i se găsescă o “pată”. Valoarea, celebritatea, patriotismul nu sunt iertate! Willy Messerchmitt şi-a servit ţara, nu pe Hitler. Era greu de admis aşa ceva. Nu a fost membru de partid, ba se știa că nu-i poate suferi pe național-socialiști. Aşa că au făcut o lege specială pentru “simpatizanţi nemărturisiți ai nazismului” ca să-l bage pe Willy câţiva ani la puşcărie, să-l compromită. Este greu să contrazici o lege care condamnă posibilități. Până şi vechiul cântec patriotic german spune: “Die Gedanken sind Frei!”  Gândurile sunt libere! Dar ticăloşii nu acceptă acest lucru, nicicând și niciunde!

 

Dar, de ce au pierdut nemții războiul? Unul dintre lucrurile comune, hai să spunem teoria conspiraţiei, despre WW2 a fost că germanii au pierdut WW2 din cauza “obtuzităţii inginerilor”. Că au făcut arme din ce în ce mai bune, dar puţine, în serii mici şi nestandardizate. Că nu existau resurse. Că obtuzitatea inginerilor prelungea prea mult timpul de la prototip la producţia de serie. Şi se dă ca exemplu Me 163 Komet, avionul-rachetă revoluţionar, al cărui zbor ca prototip a fost la începutul anului 1941, dar producţia de serie la sfârşitul lui 1944, când Germania, de fapt, pierduse deja războiul.

 

Filmele pe care le-am văzut în ultimul timp, majoritatea documentare germane, dublate în americană, dărâmă această teorie a conspiraţiei. Sunt filmate şedinţe ale Marelui Stat Major german, cu Adolf Hitler în centrul acţiunii. Un caporal, un pictor, este adevărat, de talent, hotăra probleme dificile inginereşti și strategia tehnică a unei națiuni! Dar am mai văzut asta, nu?

 

Este edificator un episod. L-am văzut de pe un DVD primit din Virginia, nu este pe Youtube. Albert Speer, ministrul industriei de război, împreună cu doi ingineri de la Krupp şi un chimist de la IG Farben, propunea Marelui Stat Major, producţia de mare serie a unui tanc mediu, Panzer V Mark VI şi, în aer, a unui avion multirol, FW 190. Speer dorea să standardizeze producţia de armament la câteva tipuri şi să le producă în mare serie. Cum făceau ruşii şi mai ales, americanii. Nu, nu şi nu a bătut din picior Adolf cel atotștiitor. Militarul german merită cea mai bună tehnică! “Perfecţionaţi tancurile, avioanele, mitralierele, perfecţionaţi, perfecţionaţi, perfecţionaţi, vreau armele mele secrete!”  Şedinţa a avut loc în octombrie 1939, imediat după începerea WW2. Dacă Adolf Hitler nu ar fi dat atunci dovadă de lipsă de viziune, probabil că lumea ar fi arătat astăzi altfel!

Nu, inginerii germani nu au fost şi nu sunt obtuzi. Tell me, cine a făcut Mercedesul?

Bun, dar de ce au pierdut germanii războiul, de ce și-au dat mâna sisteme politice adverse ca să lichideze cel de al Treilea Reich? Este evident că WW2 NU a fost un război ideologic, ci ca toate războaiele unul de cucerire și jaf. Dar, repet de ce au pierdut războiul nemții? Pentru că, la fel ca Ceaușescu care își plătise datoriile și dorea să dea Europei benzină ieftină, al Treilea Reich era un exemplu prost, foarte prost, pentru întreg globul. Desfințase total corupția, hoții și criminalii erau împușcați scurt și pe loc fără somație și alte prostii. Cei mai norocoși erau trimiși în lagăr. Dictatura oamenilor cinstiți. Așa ar fi trebuit să fie, dacă nu era Adolf Hitler, care a dat totul peste cap. De aceea a fugit Rudolf Hess în Anglia, ca să convingă monarhia britanică la o pace separată și să discute despre instaurarea dictaturii oamenilor cinstiți în Europa. Dar, vrea cineva să fie cinstit, în Europa, în lume? Naivitate teutonă de nobili bavarezi!

Țin minte un film extraordinar, ”Procesul de la Nürenberg” cu Spencer Tracy, Burt Lancaster, inegalabila Marlene Dietrich, tânăra Judy Garland, Maximilian Schell și Richard Widmark. Un film din anul 1961, când se spuneau adevăruri grele, printre rânduri. O să mă duc să-l caut printre miile de filme, este acolo o discuție care este edificatoare pentru dictatura oamenilor cinstiți și eradicarea corupției. Apoi o să mai descarc ceva, pentru că se aude cum ceasul ticăie, crocodilul se apropie, ca în Peter Pan, și o să mănânce tot netul! Netul gratis.

Dar, nu mâine, pentru că mâine este ziua în care fac curățenie generală, este, în definitiv, o altă zi!

 

                                                       ⃰    ⃰    ⃰

 

HOROSCOP

 

BERBEC   Un început de săptămână favorabil, dar trebuie să fii mai echilibrat şi nu aşa de grăbit. Ai de luat o decizie, mai complicată. Atenție, aparenţele sociale trebuie întotdeauna salvate! Nu mai face atatea mofturi, viaţa este complicată şi fără sa o faci tu şi mai complexa. Stelele spun sa dai dovada de bun-simt şi modestie! Măcar astăzi. Prietenii te cauta să-ţi împartaşească problemele lor. Vremea toridă şi vremurile aiurea ţi se par probleme infinit mai grave decât micile lor intrigi.

 

TAUR   Eşti cam greoi, căldura îți crește inerția. Dar trebui să dai dovadă de energie, hotărârile, acțiunile fac apel la tine. Trebuie să recuperezi timpul pierdut, apoi poți să pleci în vacanță. Ai unele veşti care te neliniştesc şi te îngrijorează, dar în a doua parte a zilei ori primeşti un ajutor neașteptat, ori rezolvi tu situația, aproape din întâmplare! Te afli sub protecția binevoitoare a stelelor care te favorizeaza cu idei noi și îndrăznețe, mai ales daca lucrezi în domeniul artelor. Stelele te avertizeaza asupra unei greșeli minore, o decizie proastă, pe care poți să o comiți astăzi.

GEMENI   Treci, succesiv, prin momente de încântare şi de enervare. Cu toate acestea, totul pare că se desfăşoară bine în acestă zi de luni, la serviciu, acasă! Căldura este de vină, ai capricii! Dar, totuşi, ai configuraţii minore faste mai ales in domeniul afacerilor cu amănuntul, comerţului, în general. Poţi să cumperi ceva care îţi place şi să fie şi relativ ieftin. O zi de început de săptămână aproape bună, cu unele aspecte favorabile, ceea ce poate insemna chiar încercarea de rezolvare a unei situatii financiare care te punea pe ganduri.

 

RAC   Visurile te poartă departe, în ţări imaginare, unde totul este frumos şi bine! Oferă-ţi aceste momente de încântare, dar revino repede cu picioarele pe pământ, ai de luat unele decizii! Astazi aspectele benefice sunt in cumpana cu influente mai putin favorabile, asa ca ai o zi echilibrată, pentru un procent dintre Raci monotonă, fara evenimente notabile! Ceva mocnea de mai mult timp, fie ca ştiai fie că nu, acum iţi ramâne doar sa tragi concluziile şi să-ţi fie de invăţătură! De azi începe o perioadă potrivită pentru promovarea intereselor personale şi avansare sociala.

 

LEU  O zi de luni pozitivă, plăcută, fără probleme, sub semnul cooperării dintre Soare şi Jupiter, care indică frumoase perspective de succes, mai curând în domeniul personal, sentimental. Nu ai timp pentru tristeţi existenţiale, scutura-te și îmbărbătează-te singur. Azi ai nevoie de mult optimism pentru rezolvarea treburile tale cotidiene. Sentimentele tale contradictorii nu sunt deloc folositoare pentru fermitatea in decizii pe care trebuie sa o arăţi anturajului. Totuşi, cineva bine plasat îţi arată bunăvoinţă.

 

FECIOARĂ   Din fericire, unele erori ale tale, din trecut, se pot întoarce în favoarea ta. Timpul trece, totul se schimbă, se uită, sunt alte valori și greșelile devin realizări. Dar, nu te baza pe asta. Stai la umbră, mănâncă puțin și fă lucruri plăcute. Ai un mod original de a amâna problemele care te obsedeaza de ceva timp. Uneori te înșeli în privinta oamenilor, pentru ca iți faci păreri preconcepute. Evită dezamagirea fiind mai pragmatic in relaţiile cu colegii. Configuraţia generală a horoscopului arata că începând de astăzi urmează o perioadă care îţi este în mod explicit favorabilă : câştiguri neaşteptate şi favoruri din partea sexului opus.

 

BALANŢĂ  Mediezi, crezi că poţi să împaci pe cei din jur. Dar nu te încărca cu problemele lor, mai ales nu lua partea nimănui! Altfel, te poţi trezi cu ambele părți că îți sar în cap, te ce te bagi! Astăzi ai o perioadă indicată pentru studiu şi activitate laborioasă. Intelectul este bine aspectat aşa încât poţi să te implici în lucruri mai importante care necesită o anumită fineţe a gândirii. Dacă ai de dat examene, sau un interviu, sau pur şi simplu vrei să convingi pe cineva atunci astăzi este perioada! A doua parte a zilei este favorabilă vizitelor, ieşirii cu prietenii la un suc, corespondenţei, plimbărilor prin supermarketuri.

 

SCORPION  Eşti suspicios şi stai la pândă, ca un Scorpion veritabil. Ceva se întâmplă, trădare să fie dar să ştii şi tu, vorba lui Caragiale! Domeniul sentimental este afectat, caută cu grijă soluţii! Astăzi este o zi din perioada când Scorpionii, ei, cumpară extrem de scumpe aberaţii tehnologice, iar Scorpioancele fac datorii la coafor, manichiuristă, croitoreasă, modistă, stilist, maseur, bazin, sală şi încă în multe alte locuri… Consumi, deci exişti, sau înțepi, deci gîndești! Semnele de foc şi de aer îţi sunt favorabile, dar este mai bine să nu te iei în beţe cu cei născuţi sub zodii de pământ şi apă.

 

SĂGETĂTOR  Astăzi eşti colegul, amicul, partenerul de viaţă ideal. Eşti gata să ghiceşti dorinţele celor dragi şi să le faci viaţa mai uşoară. Pe seară poţi să-ţi clarifici un pic şi aspiraţiile tale. Astăzi trebuie să fii foarte atent la propunerile care ți se fac. Misterul vieţii este dincolo de noi. Cine crede că-l cuprinde este nebun şi nebun este acela ce-l crede. Stai in afara exagerarilor de tot felul! Configuratia astrologica iti indica sa nu te repezi sa tragi concluzii gresite, sa ai suficienta rabdare, pentru că lucrurile se vor lămuri. O bârfă sau un schimb mai tăios de cuvinte te fac să te îndoieşti de un prieten.

 

CAPRICORN  În acest zi de luni nu te plictiseşti deloc! Poate fi începutul unei vacanţe culturale, departe de casă, sau o perioadă obişnuită de muncă și enervare. Dar, nu promite nimic, nimănui! Din nou, pentru a câta oara, ai de ales intre doua posibilităţi. Sinergia faptelor te conduc, insă, către o fundătura sentimentală! Neliniştea si nerabdarea, proprii naturii tale care pune siguranța personală pe primul plan, sunt pe cale sa-ti joace o festa. Trebuie sa ai rabdare si sa astepti, altfel strici totul! Aşa că lasă decizia pe mai târziu.

 

VĂRSĂTOR   Factorul emoţional te motivează în acest început de săptămână. Trebuie să ajuţi, să faci ceva pentru o persoană apropiată, dragă. Eşti împărţit între intuiţie şi logică, fii echilibrat! Uneori este bine sa fii mai puțin comunicativ si doar sa asculti, iar astăzi este una dintre acele zile.  Poți afla o mulțime de noutăți  nebănuite, care iti vor fi de folos. Sezi si cugeta, spune o veche zicala, care astazi ti se potriveste perfect. Ia mai multe informatii si abia atunci poti lua o decizie buna! Ai nevoie de sprijin şi din parte anturajului, a colegilor şi a familiei.  

 

PEŞTI     O zi densă, pentru unii obositoare. Fie că eşti încă la muncă, sau în vacanţă la mare, la munte. Şi distracţia oboseşte! Nu promite nimic, zâmbește, nu te băga unde nu-ţi fierbe oala! Nu tot ceea ce este nou este şi mai bun. Uneori, vorba proverbului, dăm vrabia din mână pentru cioara de pe gard. Pe de altă parte cineva “bine intenţionat” îţi şopteşte că eşti subiect de discuţie. Majoritatea barfelor şi intrigilor nu se fac din răutate ci din plictiseala şi mahalagism, aşa că nu te enerva in mod disproporţionat şi inutil. Poate că vrei să iei atitudine, cu toate că este bine să faci ca peștele din acvariu, care vorbește fără să fie auzit!