Ziua DECISIVĂ pentru TABERELE din PSD aflate în RĂZBOI. Ce se va întâmpla la Parlament și ce șanse are fiecare

Războiul din PSD va avea, duminică, prima mare bătălie, după ce liderul senatorilor, Mihai Fifor, a anunțat vineri seara convocarea Parlamentului pentru citirea moțiunii contra guvernului condus de Sorin Grindeanu.

Războiul început prin câteva declarații ale liderului PSD Liviu Dragnea, prin care își exprima nemulțumirea față de activitatea premierului Sorin Grindeanu, și intrat în faza acută prin retragerea sprijinului politic pentru prim-ministru, se mută, duminică, din forurile de partid în instituțiile statului. Și, dacă la nivel de guvern tabăra Grindeanu-Ponta pare să fi câștigat, prin aducerea celui din urmă la Secretariatul General al Guvernului și demiterea miniștrilor Dezvoltării și Internelor, la nivelul Legislativului lucrurile sunt departe de a fi clare.

Parlamentarii PSD şi ALDE sunt convocaţi, duminică după-amiază, pentru semnarea, depunerea şi citirea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. Este nevoie de 116 semnături pentru depunerea moţiunii, întrucât, conform Constituţiei, moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de o pătrime din numărul total al senatorilor şi deputaţilor. În Parlamentul României sunt 464 de parlamentari, iar pentru a trece o moţiune de cenzură este nevoie ca aceasta să întrunească 233 de voturi pentru. 

Potrivit site-urilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, în ambele Camere PSD are 221 de parlamentari, iar ALDE 26 de parlamentari, în otal 247 de aleşi care fac parte din coaliţia de guvernare, scrie Agerpres. De cealaltă parte - partidele din afara arcului guvernamental - este PNL, cu 98 de parlamentari, USR, cu 43 de aleși, UDMR cu 30, PMP cu 26, iar minorităţile au 17 deputați. În plus, există 3 parlamentari neafiliaţi. 

Calendarul zilei de duminică

- înainte de ora 16:00 - şedinţe ale grupurilor parlamentare PSD şi ALDE

- ora 16:00 - şedinţa Birourilor permanente reunite

- ora 16:30 - şedinţa de plen reunit în care va fi citită moţiunea de cenzură

Reacțiile principalelor partide parlamentare

Liderul PMP, Traian Băsescu, a susţinut, sâmbătă, că „sub cupola Parlamentului a fost transferată lupta pentru putere şi influenţă a clanurilor din PSD”, adăugând că, la o astfel de dispută internă, niciun alt partid parlamentar nu ar trebui să se afle în sală. 

„VICLENIA de tip Teleorman NU ȚINE LOC de INTELIGENȚĂ”. Tăriceanu, „MAIDANEZUL de companie al PSD” - ultimele atacuri ale lui Băsescu

„La o astfel de dispută internă, niciun alt partid parlamentar nu ar trebui să se afle în sală. Doar aşa PSD ar putea înţelege în ce situaţie ridicolă s-a pus singur'”, a scris Băsescu, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook. 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că liberalii nu vor participa duminică la şedinţa Birourilor permanente reunite şi nici la şedinţa Parlamentului în care va fi citită moţiunea de cenzură iniţiată de PSD. 

PNL va BOICOTA ședința convocată de PSD pentru citirea moțiunii anti-Grindeanu

 

„Duminica este zi de odihnă de la Dumnezeu. (...) Nu vom participa. Noi avem în cursul zilei de mâine etapa a doua a alegerii conducerii naţionale, alegerea Biroului Politic. După alegerea Biroului Politic, voi convoca Biroul Politic luni pentru a hotărî care este poziţia oficială a PNL faţă de grava criză în care se află România datorită majorităţii parlamentare”, a declarat Orban, după Congresul PNL. 

De asemenea, parlamentarii UDMR nu vor participa la şedinţa Parlamentului în care va fi citită moţiunea, a anunţat liderul Uniunii, Kelemen Hunor. 

CUM va vota UDMR la moțiunea de cenzură. ANUNȚUL lui Kelemen Hunor

„Noi vom lua o decizie legată de moţiunea de cenzură nu azi, nu mâine, nu poimâine. Vom lua o decizie probabil miercuri, înainte de vot, la şedinţa comună a grupurilor reunite. (...) Colegii noştri nu vor fi mâine la Bucureşti, dacă va fi convocat Parlamentul, fiindcă nu se poate ajunge în Bucureşti. Şi fără noi se poate citi, se poate semna, se poate înainta o moţiune de cenzură”, a declarat Kelemen, la Cluj. 

Nici USR nu va participa la votul pentru moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Grindeanu, apreciind că singura variantă onorabilă este aceea a alegerilor anticipate, a anunţat sâmbătă vicepreşedintele Uniunii, Elek Levente, preşedinte interimar al partidului. 

Cum se poziționează USR în Parlament la MOȚIUNEA de CENZURĂ împotriva lui Grindeanu

 

„USR nu va participa la nicio discuţie referitoare la intrarea la guvernare sau altceva de genul acesta. USR consideră că în momentul de faţă singura variantă onorabilă este cea a alegerilor anticipate, având în vedere că PSD şi-a pierdut credibilitatea morală şi nu mai poate forma un guvern”, a explicat Elek Levente.

Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) a făcut un apel la partidele din opoziţie - PNL, USR, PMP - şi la reprezentanţii UDMR şi ai minorităţilor naţionale să boicoteze „ruşinoasa moţiune de cenzură a PSD împotriva propriului Guvern”, fie prin abţinere, fie prin neprezentare. 

Conform art.113, alin. 3 din Constituţie, moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.