Ziua Bărbatului, o capcană de proporţii

Peste 100.000 de români au semnat pentru declararea zilei de 5 mai „liberă de mofturi feminine“. Pentru că lupta s-a dat cu halba în mână, semnatarii nu ştiu că legea îi va trimite să petreacă în familie, nu în cârciumă, cu băieţii.

Au nevoie bărbaţii de o zi a lor? Misoginii zic că bărbatul oricum are 365 de zile pe an în care femeia i se închină. Feministele oscilează între generozitate şi dubiu: „Dacă ei consideră că au nevoie..., fie, n-o să ne certăm acuma din asta!“. În timp ce sexele se contrează în „doctrine“, iniţiatorii proiectului de lege, care ar stabili ziua de 5 mai zi liberă a bărbatului, îndeamnă poporul la semnat sub influenţa alcoolului.

„E dreptul nostru să ne placă berea, femeile şi fotbalul“, ne spune de câteva ori pe zi, în prime time, sponsorul campaniei. Abordarea e radical alta în Monitorul Oficial, unde ni se spune că bărbaţii au nevoie de o zi liberă ca s-o petreacă în familie, alături de copii, în contextul global al carierismului ce văduveşte familia de prezenta preţioasă a figurii paterne.

Listele cu semnături încropite pe colţul mesei pline de sticle vor ajunge la mâna parlamentarilor, care vor decide, probabil, să le dea bărbaţilor ziua liberă în care să-şi ajute nevestele la spălat vase şi copiii la făcut temele. Iniţiatorii şi sponsorii campaniei se fac că nu văd diferenţa de conţinut dintre cele două mesaje şi spun că, până la urmă, important e să avem încă o zi liberă, că şi aşa românii sunt cei mai săraci în sărbători legale, dintre popoarele Europei, iar stresul de prea multă muncă n-a făcut bine la nimeni. Dacă bărbatul are nevoie, aşadar, de o zi sau îi sunt suficiente numai zece minute (cum zic cârcotaşii), nu mai contează. Pentru că în ţara în care voturile sunt cumpărate cu mici şi bere, e normal şi ca ideile născute la beţie să ajungă legi. Care sunt drepturile bărbaţilor

Ideea s-a născut anul trecut pe vremea asta, când producătorul de bere Bergenbier i-a chemat pe toţi purtătorii de burţi încăpătoare la bere pe săturate în Parcul Tineretului. 5 mai a fost atunci Ziua Bărbatului băutor de bere, râgâitor, uitător după blonde, brune sau roşcate şi privitor fix în „ochii“ siliconaţi din decolteurile animatoarelor.

Manifestarea s-a dovedit un succes pentru berari, prin urmare s-a născut şi iniţiativa legislativă: „Bărbaţi! Am demonstrat că merităm să avem o zi numai a noastră, o zi în care să ne bucurăm de tot ce ne place, o zi în care să putem ieşi la bere cu prietenii, să ne uităm la filme cu karate, să ne uităm la fotbal, să ne ocupăm de maşinile şi motocicletele noastre, fără să fim deranjaţi de nimeni. Trebuie să declarăm Ziua Bărbatului zi liberă“.

Ăsta e îndemnul de pe site-ul www.ziuabarbatului.ro, regăsit şi în campania de marketing susţinută de producătorul de bere. Ca să ajungă lege însă, iniţiativa avea nevoie de 100.000 de semnături din 15 judeţe, un fundament mai solid decât spuma berii şi admiraţia pentru femei. Aşa s-a născut motivaţia oficială: „Bărbatului i-a fost recunoscut dreptul la concediu postnatal. Ar fi deci firesc să existe şi Ziua Bărbatului, nu numai a femeiii, pentru consfinţirea egalităţii de drepturi... O zi liberă poate însemna şi timp mai mult petrecut cu copiii, într-o societate în care, o arată statisticile europene, părinţii au tot mai puţin timp pentru aceştia în timpul zilelor de lucru“.

Aşadar, dacă femeile au luptat în ultima sută de ani ca să obţină nişte drepturi egale cu bărbaţii, iar pentru asta li se recunoaşte ziua de 8 martie, bărbatul a simţit nevoia să aibă şi el o zi în care să-şi numere drepturile care i-au mai rămas. Tăticii nu sunt de acord

Care dintre motivaţii a stat la baza celor 100.000 de semnături adunate deja, e greu de spus. Paul Ghiţiu, preşedinte al Organizaţiei Bărbaţilor din România (ORB), crede că semnatarii au avut un ochi şi pe Monitorul Oficial când şi-au dat acordul pentru iniţiativă: „Promoterii care strâng semnături sunt cei care explică cetăţenilor motivaţia clară a iniţiativei, putându-le oferi acestora spre consultare o copie a Monitorului Oficial în care a fost publicat proiectul de lege“.

Adrian Văncică, imaginea Bergenbier pentru această campanie (adică bărbatul care luptă cu berea în mână pentru drepturile lui, în spoturile publicitare), subscrie: „Variantele oferite de Bergenbier («e dreptul nostru să ieşim când vrem la o bere», «e dreptul nostru să ne placă fotbalul», «e dreptul nostru să ne placă blondele» etc.) nu sunt unicul răspuns, dar sunt un bun punct de plecare pe baza căruia fiecare bărbat din România îşi poate construi propria motivaţie pentru Ziua Barbatului - zi liberă“.

Rămân, totuşi, mulţi neconvinşi. Organizaţia T.A.T.A (antidiscriminare a tuturor tăticilor...) respinge ferm iniţiativa, pe motiv că jigneşte bărbatul şi aruncă în derizoriu ideea de iniţiativă cetăţenească: „T.A.T.A. consideră că întreaga campanie publicitară jigneşte bărbaţii din România, deoarece aceştia sunt prezentaţi drept băutori de bere, microbişti fanatizaţi, bădărani, libertini, imaturi“.

CE ZIC ELE

„Femeia s-a emancipat într-atât încât bărbatul are nevoie de protecţie“

Mihaela Miroiu (sociolog): „Din moment ce Ziua Femeii e complet deturnată de la sensul ei iniţial, adică acela de analiză a avansului drepturilor femeii, şi a ajuns o zi comercială, cu floricele, cadouri şi striperi, înseamnă că se poate să existe şi o zi a bărbatului. Bărbaţii nu au nevoie să militeze pentru nişe drepturi, pentru că oricum le-au obţinut pe toate mult înaintea femeilor, oricât de inteligente ar fi fost acestea. Dacă bărbaţii vor acelaşi lucru ca femeile, nu au decât să o aibă. Dacă vor să se dea în stambă, n-au decât“. Aurora Liiceanu (sociolog): „De ce nu? Nu cer niciun drept, decât să se ducă la bere şi la meci fără scandal. Eu cred că Ziua Bărbatului trebuie să aibă o turnură culturală, în felul ăsta s-ar mai spăla din păcatele istorice ale bărbatului, cum ar fi violul. Păcatul lor cel mai mare e violenţa. Da, sigur, în fiecare zi e Ziua Bărbatului, pentru că femeia îi închină lui activităţile, însă nu suntem atât de meschine ca să-i reproşăm că-l spălăm, îi călcăm“.

Monica Tatoiu (femeie de afaceri): „E foarte bine, să se instituie. Discriminarea pozitivă e dăunătoare ca şi monopolul. Falocraţia (creată pentru a-i da bărbatului o ocupaţie când femeia le avea pe cele mai importante) începe să dispară. Femeile sunt responsabile pentru cele mai mari depresii ale masculului - calviţia şi impotenţa. Nu vedeţi, comportamentul politic s-a feminizat. Limbajul e diplomat, corect, politicos. Femeia s-a emancipat într-atât încât bărbatul are nevoie de protecţie. Bărbaţii sunt mai amărâţi decât femeile, de ce să nu le dăm şi lor o zi a lor, dacă femeile au una? De ziua lui să-i spunem soţului: «Îţi mulţumesc iubitule că eşti lângă mine!». Fără bărbat nu poţi să trăieşti. Eu nu ştiu ce m-aş face fără Victor. Ce cadou i-aş lua? Un bec, o priză, o chestie cu multe butoane, fire, o maşină“. Brianna Caradja (politician): „Probabil o vor sărbători la fel cum îşi sărbătoresc momentele de bărbăţie, cu bere, şpriţane şi bârfe. E o falsă impresie că ei se adună numai ca să vorbească despre fotbal. Bârfesc şi ei, chiar dacă nu aşa pe faţă cum o fac femeile. Deci, de ce să n-aibă o zi a lor? În privinţa egalităţii însă, socot că nu s-a terminat încă lupta pentru egalitatea de drepturi, deci în sensul ideologic al conceptului de zi a bărbatului, mi se pare ridicol şi inutil. În sens hazliu şi comercial, sigur, e OK să aibă o sărbătoare, dar dacă vor ideologic să îşi obţină nişte drepturi serioase, atunci să facă şi ei ca femeile, să facă demonstraţii, petiţii şi le vom studia. Până la urmă există o zi a berii, de ce nu se mulţumesc cu aia? Pentru că acolo beau şi femeile? Păi, da, e un drept câştigat prin luptă, e normal. Cadoul potrivit: un buchet de bere sau, pe modelul cadourilor făcute de bărbaţi femeilor (un robot de bucătărie, un aspirator, un toaster) - un mop, o găleată de gunoi, o listă de sarcini de îndeplinit în gospodărie. O alifie pentru dureri musculare de la butonarea telecomenzii...“.

EI REFUZĂ, MÅNDRI

„Ce bărbaţi sunt în România ca să merite o zi a lor?“ Marius Pieleanu (sociolog): „Mi se pare o prostie. E o abordare sexistă din perspectiva bărbatului. Care ar fi beneficiile unei zile a bărbatului? Ziua femeii resuscită ideea de valorizare a femeii. E evident că Ziua Bărbatului nu va prinde. Ce să înţelegem, că ne asumăm un rol secund? E o prostie masculinistă izvorâtă din prea multă bere“.

Silviu Prigoană (om de afaceri): „O prostie fără margini. Nenorocitul, după ce că nu face nimic 365 de zile pe an decât scuipă seminţe şi bea bere, iar nevasta îi e o slugă, spală, calcă, găteşte, face copii, se mai duce şi la amant dacă are timp, şi acum mai vrea şi o zi liberă? E o chestie inventată de nişte cetăţeni incapabili. Dă-l încolo de bărbat, că n-are nevoie de o zi a lui. 65% din populaţia României sunt femei, iar în Guvernul României nu e nicio femeie. Eu cred că un homosexual a inventat asta ca să poată să zică: «Pisi, avem o zi liberă!»“

Mihai Morar (ziarist): „E la fel de inutilă ca şi Ziua Femeii. Nu avem nevoie de ea, la fel ca şi de alte zile care sărbătoresc orice ocazie goală de conţinut. Din punct de vedere al instrumentului de marketing, da, e foarte OK, dar o dată, anul trecut, a ajuns. Repetat, an de an, nu mai are rost. E o frustrare a noastră că de ce femeile au o zi a lor şi noi nu? Dacă s-ar legifera, nu ştiu cum aş sărbători, în niciun caz cu bere şi râgăieli.“ Andrei Gheorghe (ziarist): „Sigur, zi liberă, altceva nu mai au în cap decât să nu muncească. Ziua Bărbatului e în fiecare zi, de ce ar fi nevoie de o zi a bărbatului? Suntem o societate iremediabil misogină. Mai bine s-ar gândi să nu mai scuipe la stopuri, să nu mai înjure ca idioţii, să discute civilizat, raţional. Ziua Bărbatului..., ce bărbaţi sunt în România ca să merite o zi a lor?!“

Mugur Mihăescu (actor): „Nu m-am gândit. Nu ştiu dacă mă interesează, oricum sunt prea multe sărbători, şi eu n-am timp de ele, nu-mi permite programul. Dar dacă majoritatea o să vrea, ne supunem. Până la urmă, pentru femei Ziua Bărbatului ar trebui să fie o bucurie, că mai scapă de noi de acasă. Şi seara când ne întoarcem s-ar putea să aibă o surpriză plăcută...“.

Radu Paraschivescu (scriitor): „Nu cred că e nevoie de asta. Nu trebuie să ajungem neapărat la o simetrie - dacă există ziua gospodinei, să avem şi ziua trântorului. Sigur, poate să dea rezultat ca glumiţe, dar ... Sigur, oficial avem cele mai puţine zile libere, dar neoficial ne facem că lucrăm cel mai mult din Europa“. Bogdan Stelea (fotbalist): „Mi se pare o prostie, ce nevoie să ai de o zi a bărbatului? Ca să facă ce vor ei? Păi, e o aiureală, nimeni nu face ce vrea el. Bărbaţii au drepturi la fel ca toată lumea. Femeile vor considera că e egalitate când o să fie mult peste bărbat, ca drepturi. Pe mine nu mă bate nimeni la cap, pentru că toate femeile cu care am fost au fost libere, şi dacă ele sunt libere, şi eu sunt liber. Dacă vor, să facă o zi a bărbatului care bea Bergenbier“.