Zile libere 2019. Vești de ultimă oră pentru angajați. Patronii riscă amenzi uriașe

Zile libere 2019. Vești de ultimă oră pentru angajați. Patronii riscă amenzi uriașe

Anul acesta, Sfântul Andrei ( 30 noiembrie) și Ziua Națională a României (1 decembrie) pică în week-end. Prin urmare, bugetarii și cei ce lucrează în mediul privat nu vor beneficia de aceste zilele libere deoarece, nu lucrează în week-end.

Cu toate acestea, de ceste zile vor beneficia cei ce lucrează, în mod normal, în weekend și care ar fi lucrat în weekend-ul 30 noiembrie-1 decembrie.

Angajatorii trebuie să le dea zile libere angajaților menționați mai sus, în mod contrar ei vor risca amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

În cazul în care acest lucru nu este posibil, zilele libere 2019 de Sfântul Andrei și 1 Decembrie se vor compensa cu alte zile libere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru salariații a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza domeniului de lucru, angajatorul este obligat să compenseze cu zile libere în următoarele 30 de zile.

Ba mai mult, angajații care lucrează în zilele libere legale vor beneficia de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Cu toate că bugetarii „pierd” zilele libere legale, există și vesti bune. Guvernul ar putea lua decizia de a acorda angajaţilor la stat încă o zi liberă, şi anume vineri, 27 decembrie. Astfel, bugetarii se vor bucura de o minivacanţă de cinci zile libere de Crăciun, de miercuri – 25 decembrie, până duminică 29 decembrie. Hotărârea nu este însă oficială încă. Este vorba despre acele „punți”, care fac legătura dintre zilele libere legal și weekend. Aceste ”punți” aduc mini-concediile atât de apreciate de români.

„Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care preced și/sau care succed zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează (…), precum și zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate”, prevede actul normativ, scrie Cancan.