Evenimentul Zilei > International > Zid împotriva refugiaților afgani. Turcia își ia măsuri pentru a bloca valurile de fugari la frontieră
Zid împotriva refugiaților afgani. Turcia își ia măsuri pentru a bloca valurile de fugari la frontieră

Zid împotriva refugiaților afgani. Turcia își ia măsuri pentru a bloca valurile de fugari la frontieră

Turcia va construi un zid la granița cu Iranul pentru a împiedica un potențial val de refugiați din Afganistan. Măsura urmărește să blocheze valurile de refugiați afgani la granița turcă.

Autoritățile din Turcia au anunțat că vor începe construcția unui zid, la granița cu statul vecin Iran, după ce talibanii au preluat puterea în Afganistan. Măsura propusă de autoritățile de la Istambul este menită să oprească, dincolo de granițele sale, valurile de refugiați care pleacă din Afganistan, după cum relatează AFP.

Zidul, va avea 295 de kilometri în lungime și va fi completat cu valuri de sârmă ghimpată și șanțuri pentru a împiedica trecerea refugiaților.

„Vom intensifica munca şi vom consolida faptul că «frontiera noastră este de netrecut». O bună parte din el a fost finalizată. Aproximativ 150 de kilometri de şanţuri au fost săpaţi. Avanposturile de la graniţă şi zonele de bază au fost consolidate”, a spus ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, potrivit Hurriyet Daily.

Mai multe mii de cetățeni afgani intenționează să părăsească țara de teama talibanilor care au preluat puterea la Kabul. Oamenii se tem pentru viața lor, dat fiind că talibanii sunt cunoscuți pentru intransigența lor religioasă. 

Afganistanul a căzut într-o gravă criză politică și socială

Afganistanul trece printr-o gravă criză politică şi socială, după ce, în ultimele săptămâni, odată cu retragerea trupelor NATO, talibanii au recucerit ţara. Talibanii şi-au declarat victorie în faţa armatei afgane care a fost în ultimii 20 de ani instruită de forţele NATO.

Preşedintele statului afgan, Ashraf Ghani, a părăsit ţara anunţând online că a făcut acest lucru pentru a evita vărsarea de sânge. Aparent, el se află în Tadjikistan, unde a ajuns după ce a plecat din Kabul, duminică.

Conform estimărilor, peste 100.000 de afgani au lucrat, într-un fel sau altul pentru autoritățile democratice din Afganistan și au colaborat cu forțele internaționale.

Pentru a liniști spiritele, învingătorii de la Kabul au anunțat o amnistie pentru funcționarii publici care au colaborat cu forțele internaționale, Talibanii i-au îndemnat pe aceștia să revină la lucru, asigurându-i că nu li se va întâmpla nimic. Chiar și așa, oamenii nu au încredere și se ascund sau caută diverse căi pentru a fugi din țară.