Ziar american: Democrația dispare încet în Polonia, Ungaria și România

Ziar american: Democrația dispare încet în Polonia, Ungaria și România

Washington Post analizează modul în care dispare încet democrația în Polonia, Ungaria și România, țări care, în opinia publicației, se îndreaptă spre autoritarism.

Liderul social democraților, Liviu Drangea, condamnat pentru fraudă electorală și pentru abuz de putere – în ultimul caz fiind vorba de menținerea a doi membri de partid în funcții publice timp de șapte ani, deși aceștia nu au lucrat pentru stat – se apără de tot acest scandal așa cum canaliile deseori o fac: prezentându-se drept o victimă”, scrie The Washington Post, publicația americană cu simpatii democrate și anti-Trump, într-un text de opinie semnat de echipa editorială. Washington Post analizează modul în care dispare încet democrația în Polonia, Ungaria și România, țări care, în opinia publicației, se îndreaptă spre autoritarism.

Redăm mai jos textul din Washington Post

”În timp ce partidele populiste își impun agenda în Polonia, Ungaria și România, normele democrației pluraliste sunt subminate, deschizând astfel calea autoritarismului. Asaltul este concentrat pe statul de drept și pe garantul său, o justiție independentă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Polonia, partidul aflat la guvernare, Lege și Justiție, care a luat deja sub control Curtea Constituțională și tribunalele inferioare, a trecut acum la epurarea judecătorilor de la Curtea Supremă, arbitrul final al cauzelor civile și penale, dar și al rezultatului alegerilor. Noile reguli care obligă la o retragere mai devreme din sistem vor determina 27 de judecători din 72 să se pensioneze, deși unii dintre ei, printre care și șefa Curții Supreme, Malgorzata Gersdorf, refuză să plece.

Schimbările din sistemul judiciar polonez reflectă disprețul manifestat la scenă deschisă de partidul aflat la guvernare față de principiile occidentale și față de democrația liberală. Drept răspuns, Uniunea Europeană a deschis o procedură disciplinară împotriva Poloniei, dar fiind apărată în acest proces de Ungaria, cu un regim autocratic similar, este puțin probabil că țara va suferi consecințe reale. ”Acesta este drumul spre război civil”, a avertizat Lech Walesa, liderul sindicatului Solidaritatea, mișcare care a determinat răsturnarea guvernului comunist în anii 80.

În România, unde liderul partidului de guvernare social-democrat a fost condamnat de două ori pentru abuz de putere, partidul a ripostat în încercarea de a dilua legislația anti-corupție. Acest lucru reprezintă a lovitură dură după un deceniu de anchetare a cazurilor de corupție din această țară, în care corupția a înflorit în cele două decenii după căderea comunismului.

”Liderul social democraților, Liviu Drangea, condamnat pentru fraudă electorală și pentru abuz de putere – în ultimul caz fiind vorba de menținerea a doi membri de partid în funcții publice timp de șapte ani, deși aceștia nu au lucrat pentru stat – se apără de tot acest scandal așa cum canaliile deseori o fac: prezentându-se drept o victimă. Forțele antidemocratice din ambele țări sunt încurajate de Ungaria, care, în ciuda faptului că este considerabil mai mică decât oricare dintre ele, și-a cam luat nasul la purtare în UE, îndepărtându-se de la regulile democratice. Premierul Viktor Orban, la putere din 2010, a redus la tăcere presa independentă, și-a agresat oponenții, imigranții și atacă orice instituție care nu se ploconește în fața lui. UE nu a găsit încă un răspuns eficient la aceste afronturi aduse valorilor europene, deși fondurile UE sprijină economia Ungariei, așa cum se întâmplă și în Polonia și România”, scrie The Washington Post, publicația americană cu simpatii democrate și anti-Trump, într-un text de opinie semnat de echipa editorială.