Plenul reunit al Parlamentului va dezbate miercuri raportul de activitate al Televiziunii publice.Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat că în plenul reunit al Parlamentului de miercuri va fi dezbătut raportul Comisiilor de cultură privind TVR, după care va fi citită moţiunea de cenzură iniţiată de liberali.
"Citirea moţiunii va fi făcută miercuri la ora 10,00, odată cu dezbaterea raportului Comisiilor de cultură cu privire la raportul de activitate al TVR. Deci, vom avea raportul de activitate al TVR în dezbaterea plenului, după care citirea moţiunii de cenzură", a declarat luni Zgonea.
În cazul în care raportul de respingere al Comisiilor pentru cultură va fi aprobat, Consiliul de Administraţie al TVR va fi dizolvat.
"Dacă raportul va fi aprobat, există raport de respingere, atunci se dizolvă Consiliul de Administraţie. Birourile permanente reunite au posibilitatea să propună un director general interimar, două luni de zile, interval în care comitetul liderilor trebuie să propună un nou Consiliu de Administraţie plenului reunit", a explicat Valeriu Zgonea.
Comisiile reunite de cultură din Parlament au respins săptămâna trecută raportul de activitate al Consiliului de Administrație al TVR pe anul 2014.
Parlamentarii din Comisiile de cultură au dat aviz negativ pe raportul de activitate al TVR cu 17 voturi „pentru”, unul „împotrivă” și o abținere. Singurul care a votat împotrivă a fost senatorul Varujan Vosganian (ALDE), cel care l-a propus alături de Crin Antonescu pe Tănase la șefia TVR. Primul pas pentru demiterea lui Tănase a fost făcut în luna mai. Atunci, Comisiile parlamentare reunite pentru buget, finanțe și bănci, au dat un aviz negativ contului de execuție bugetară al TVR pe anul 2014. Potrivit unor surse politice, PSD ar fi amânat demiterea acestuia după ce la finalul lunii aprilie a suferit un infarct. „Ne era frică să nu moară în spital dacă îi spuneam că e schimbat”, spun sursele.
Datorii de sute de milioane de lei
Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condițiile în care Televiziunea Română a avut, anul trecut, venituri totale de 544,2 milioane de lei și cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de reprezentanții instituției. Datoriile totale ale societății erau la sfârșitul anului 2014 de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat. Stelian Tănase a cerut Guvernului să șteargă datoriile pe care TVR le are, menționând că „TVR suferă de o subfinanțare cronică”. În iulie ANAF a blocat conturile Societății Române de Televiziune, în care sunt operate și salariile personalului TVR, având în vedere datoriile pe care instituția le are la bugetul de stat.
Peste 200 de salariați al TVR îi solicitau, în mai 2014, demisia lui Stelian Tănase pe motiv că “mandatul de până acum al domnului Tănase se remarcă prin aducerea la TVR a unui grup de „vedete”, cunoscuți ai domniei sale”, plătiți cu sume uriașe în condițiile în care instituția se confruntă cu grave financiare.