Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, i-a invitat pe membrii Guvernului să vină în Parlament pentru a găsi împreună soluţii de acoperire a impactului bugetar necesar aplicării proiectului de lege privind indemnizaţia pentru mame.
"Avem câteva legi în România care stabilesc clar care este rolul Parlamentului şi care este rolul Guvernului. Eu îl apreciez pe domnul Cioloş şi îmi place foarte mult această abordare pozitivă. Eu am înţeles din comunicarea domniei sale că, în calitate de prim-ministru, este de acord cu Parlamentul şi că va conlucra cu Parlamentul astfel încât să găsească resursele financiare care să acopere impactul bugetar pe care îl avem. Aceasta este şi dorinţa noastră ca social-democraţi, şi a mea ca preşedinte al Camerei, ca impactul pe care îl avem pentru această politică publică necesară pentru România să fie acoperit printr-un dialog constant între Parlament şi Guvern, aşa cum scrie în Constituţie. În Constituţie nu scrie că noi suntem cutie poştală pentru legislaţia Guvernului, nici Guvernul nu trebuie să se opună Parlamentului, trebuie să colaboreze", a declarat Valeriu Zgonea, citat de Agerpres.
El a adăugat că legea privind indemnizaţiile pentru mame "este o lege de protecţie socială, o lege care stimulează natalitatea şi demografia, dar în acelaşi timp este şi un ghid de bune practici pentru alte state din Europa".
"Proiectul acesta este necesar, face parte dintr-un pachet minim de justiţie socială pe care noi îl dezvoltăm, accesul la astfel de fonduri pentru tinere mame, şi cred că trebuie să găsim o soluţie. De aceea invit Guvernul să aibă un dialog cu acest Parlament care l-a votat, să găsescă o soluţie. Sunt convins că impactul va fi acoperit de un guvern responsabil ca al domnului Cioloş, pe care îl apreciez şi ştiu că este omul care întotdeauna a găsit soluţii, nu a căutat probleme", a arătat preşedintele Camerei.
Valeriu Zgonea a subliniat că miniştrii ar trebui să fie prezenţi la comisiile parlamentare atunci când se discută proiecte de legi cu impact social şi nu să spună că sunt plecaţi din ţară, pentru ca, la final, când proiectele sunt adoptate, să "îi condamne pe parlamentari" că nu se găsesc bani pentru implementarea lor.