Zgârie-nori oltenesc

Proiectul unui turn cu 27 de etaje şi de 115 metri înălţime, amplasat lângă "hotelul lui Radu Berceanu", naşte controverse.

Omul de afaceri Ştefan Cherciu, director al companiei Casa Noastră - producă toare şi distribuitoare de termopane, are de gând să investească 40 de milioane de euro într-o clădire de birouri amplasată în centrul Craiovei. Doar că turnul său măsoară peste o sută de metri înălţime, are 27 de etaje, şi este acoperit cu pereţi din sticlă, spre deosebire de clădirile scunde şi vechi din centrul oraşului.

Proiectul naşte o dezbatere aprinsă între arhitecţii craioveni. Proiectul lui Cherciu este foarte aproape de concretizare, întrucât, în ultimele zile ale lui august, consilierii locali au aprobat la limită Planul Urbanistic Zonal pentru turn. Asta după ce, cu o lună înainte, tot ei hotărâseră să scoată de pe ordinea de zi proiectul respectiv. Petiţia arhitecţilor, făcută în zadar

Clădirea de 27 de etaje, plus alte cinci niveluri subterane destinate parcării, ar urma să fie construită în următorii ani chiar lângă Hotelul Jiul, controlat de fostul ministru al transporturilor Radu Berceanu. Planurile lui Cherciu pot fi însă date peste cap de o bună parte dintre membrii Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Oltenia (OARO) şi de câteva voci ale locatarilor din zona zero a oraşului, care intenţionează să depună o petiţie de protest la primărie.

De altfel, OARO s-a întrunit de urgenţă săptămâna trecută pentru a pune la cale blocarea construirii turnului. „Noi am considerat că, din moment ce suntem o uniune numai de specialişti, punctul nostru de vedere va fi luat în seamă. Nu numai că petiţia noastră nu a fost prezentată şi doar înghesuită întrun dosar dat în grabă, dar nici nu a constituit vreun punct al discuţiei“, a spus preşedintele OARO Pavel Popescu. „Oricum nu e armonie în centru“ Sunt însă şi arhitecţi care susţin că o asemenea clădire nu are un impact negativ asupra caselor şi blocurilor din zonă.

„Pe mine nu mă deranjează turnul. În Ordin suntem cam 30-40 la sută «pentru» şi restul «împotrivă». Ei spun că acesta nu intră în armonie cu restul clădirilor din jur. Numai că nu e nicio armonie în jur. Singurele probleme, cred eu, sunt cele legate de trafic. Dar dacă în loc de cinci nivele cu rampă, parcarea ar avea doar unul mai mare, s-ar rezolva şi acestea“, susţine Emilian Ştefârţă, arhitect şi consilier local. Ştefârţă, care are la activ mai multe mandate de consilier local, spune că acum nu se mai poate face nimic administrativ în privinţa retragerii aprobării PUZ-ului, ci doar pe cale judecătorească.

COMPARAŢIE

Solomon se uită la el ca la Turnul Eiffel

„Ştiţi cum este atunci când ieşi din tipar şi vrei să construieşti altceva, se găsesc mereu câţiva care să se opună“, se rezumă să declare promotorul proiectului, Ştefan Cherciu. „Şi Turnul Eiffel a fost considerat o mizerie a Parisului când a fost construit, iar acum este simbol“, susţine primarul Craiovei, Antonie Solomon. Blocul lui Cherciu ar eclipsa Hotelul Jiul, situat peste drum. La doar două săptămâni după ce turnul a primit undă verde în Consiliul Local Craiova, Hotelul Jiul a fost scos la vânzare, pentru 12 milioane de euro, de către administratorul său, Pompiliu Şelea. Deşi acesta figurează în acte, este de notorietate faptul că Radu Berceanu se află în spatele afacerii.