Evenimentul Zilei > International > Zeci de mii de oameni au strigat până la leşin “FIDEL! EU SUNT FIDEL!”. Racla cu rămăşiţele pământeşti ale lui EL LIDER MAXIMO a ajuns în oraşul din care a pornit REVOLUŢIA. GALERIE FOTO
Zeci de mii de oameni au strigat până la leşin “FIDEL! EU SUNT FIDEL!”. Racla cu rămăşiţele pământeşti ale lui EL LIDER MAXIMO a ajuns în oraşul din care a pornit REVOLUŢIA. GALERIE FOTO

Zeci de mii de oameni au strigat până la leşin “FIDEL! EU SUNT FIDEL!”. Racla cu rămăşiţele pământeşti ale lui EL LIDER MAXIMO a ajuns în oraşul din care a pornit REVOLUŢIA. GALERIE FOTO

După un tur de patru zile început la Havana, cortegiul funerar care a purtat cenuşa liderului revoluţionar cubanez Fidel Castro a ajuns la destinaţia finală, Santiago de Cuba, locul de odihnă veşnică a lui El Lider Maximo. Zeci de mii de oameni au umplut străzile oraşului strigând din toţi rărunchii “Fidel, Fidel” şi “Eu sunt Fidel!”.

Santiago de Cuba este locul din care liderul cubanez, decedat pe 25 noiembrie la vârsta de 90 de ani, a pornit revoluţia ce a pus capăt dictaturii lui Fulgencio Batista. Discursul rostit în urmă cu 57 de ani de Fidel Castro se încheia cu celebra concluzia “Istoria mă va absolvi”, care nu pare însă pe cale să se realizeze.  

Copiii în uniforme şi veteranii militari au fluturat drapele la sosirea cortegiului funerar în Santiago de Cuba.

Prima oprire a cortegiului funerar a fost în parcul Cespedes, în faţa aceleiaşi clădiri, de la balconul căreia şi-a citit Fidel Castro în 1959 discursul de victorie în urma Revoluţiei Cubaneze.

La finalul celor nouă zile de doliu naţional, cenuşa liderului revoluţionar va fi îngropată în timpul unei ceremonii private, care va avea loc la cimitirul Santa Ifigenia.

În fața unei mulțimi copleșitoare de zeci de mii de cubanezi, preşedintele Raul Castro, fratele lui Fidel Castro, a rostit un discurs mult aşteptat, la care au venit și mai mulţi lideri străini.

Raul Castro a spus că vrea să îi onoreze dorința fratelui său: astfel  niciun loc și niciun monument din Cuba nu îi vor purta numele.

Susţinătorii l-au lăudat pe liderul revoluţionar pentru răspândirea unui sistem sanitar şi de învăţământ gratuit pe întreaga insulă, care se confrunta înainte cu o rată ridicată a analfabetismului. Între timp, opozanţii l-au catalogat drept un dictator brutal, care a distrus economia.

”El este părintele tuturor cubanezilor, dar şi a nevoiaşilor din întreaga lume”, a declarat directoarea companiei naţionale de tutun, Margarita Aquilera.

Șeful statului de la Havana, Raul Castro a jurat „să apere patria și socialismul”. „În fața rămășițelor lui Fidel (…) în cetatea eroică Santiago de Cuba, jurăm să apărăm patria și socialismul”, a declarat el.

CITEȘTE ȘI: Viaţa de nabab a lui Fidel Castro zis şi Armăsarul. A trăit într-un lux nesimţit şi a fost un mare devorator de femei. Spionii est-germani l-au extras cu greu dintr-un bordel unde ajunsese fugind pe geamul hotelului | GALERIE FOTO