Evenimentul Zilei > International > Zeci de mii de francezii au ieșit în stradă! Oamenii cer un salariu minim de 1700 de euro și renunțarea la folosirea permisului sanitar ca „instrument de represiune”
Zeci de mii de francezii au ieșit în stradă! Oamenii cer un salariu minim de 1700 de euro și renunțarea la folosirea permisului sanitar ca „instrument de represiune”

Zeci de mii de francezii au ieșit în stradă! Oamenii cer un salariu minim de 1700 de euro și renunțarea la folosirea permisului sanitar ca „instrument de represiune”

Probleme noi pentru președintele francez Emmanuel Macron cu numai câteva luni înainte de alegerile prezidențiale.

Zeci de mii de oameni, salariaţi, şomeri şi studenţi au ieşit marţi în stradă în întreaga Franţă pentru a cere „răspunsuri urgente” la problemele pe care le întâmpină. E vorba, în peimul rând, de problema salariilor.

La Paris, câteva mii de persoane au început să mărşăluiască la ora locală 14, sub supravegherea unui puternic dispozitiv poliţienesc, din Piaţa Republicii către Operă. Pe pancartele manifestanților se puteau citi mesaje de genul „Pensii, salarii, servicii publice, asigurări de şomaj, nu regresului social”, „Nu permisului sanitar ca instrument de represiune!”.

Manifestanții cer salarii minime și pensii peste 1700 de euro

„Trebuie să luptăm cu toţii, împreună. Tineri activi, şomeri şi pensionari, toţi împreună putem învinge”, au scandat manifestanţii.

„Nu vom aştepta până după alegerile prezidenţiale pentru creşterea salariilor”, a declarat înaintea marşului liderul Confederaţiei generale a muncii (CGT) , Philippe Martinez, adăugând că „această ţară are o problemă cu salariile” şi că sindicatul său cere majorarea cu 20% a salariului minim.

„Creşterile de preţuri accentuează presiunea asupra puterii de cumpărare, ilustrând importanţa problemei salariilor”, a precizat și Yves Veyrier, secretarul general al sindicatului Force ouvriere (Forţa muncitorească).

„Revendicăm un salariu minim de 1.700 de euro net şi o majorare a pensiilor astfel încât să nu existe pensie sub nivelul salariului minim”, a anunțast și delegatul general al uniunii sindicale Solidaires, Simon Duteil.

„Nu permisului sanitar ca instrument de represiune!”

De asemenea, manifestanții au cerut renunțarea la folosirea de către autorități a permisului sanitar ca instrument de represiune.
Potrivit poliţiei, la Lyon (centru-est) la manifestaţie au participat 2.300 de persoane (6000 potrivit CGT). La Nantes (vest) au fost între 2.400 şi 3.500, iar la Rennes (vest) între 1.600 şi 2.000. Alte 1.400 de persoane au protestat în cursul după-amiezii și la Grenoble (est), au anunțat autoritățile franceze citate de Agerpres.
Numit adesea „președintele bogaților”, Emmanuel Macron s-a mai confruntat în 2018 și 2019 cu mișcările de prostest, adesea violente, ale „Vestelor galbene„.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: