Zece zile in Tara Sfanta

Corespondenta Stirilor Pro TV Paula Herlo a vizitat Israelul impreuna cu prietenul ei.

In Israel am ajuns impreuna cu iubitul meu, anul trecut, in iunie, o perioada nu tocmai potrivita pentru o vacanta in Tara Sfanta din cauza temperaturilor ridicate. Insa nu trebuie sa va speriati, pentru ca israelienii au aer conditionat in fiecare coltisor de incapere, in autobuze si in taxi.

Tel Aviv - sculpturi

Cateva zile am stat in Tel Aviv, unde ne-am cazat la mama mea, care traieste de cativa ani in Israel. Am vizitat orasul vechi Jaffa, cu ale lui galerii de arta, cu stradutele inguste, care m-au purtat spre „Lamaiul suspendat”.

Am zabovit foarte mult in galeria lui Frank Meisler, sculptor in bronz, ale carui lucrari iti taie respiratia. Dupa doar doua zile, am plecat mai departe, spre sudul tarii, ca sa ajung la Marea Moarta, cel mai jos punct accesibil de pe Pamant - 390 de metri sub nivelul marii.

In hotelurile de la Marea Moarta se cazeaza  in special cei care vin aici pentru calitatile terapeutice ale marii. A doua zi am plecat mai departe, cu destinatia Eilat.

Fabrica de bijuterii

Paradisul de la Marea Rosie este un loc care „nu doarme” niciodata, cu hoteluri de lux, iahturi si plaje cu nisip foarte fin. In prima zi am vizitat observatorul submarin, care este o intreaga „poveste”, cu mii de pesti care apar de peste tot.

 Daca  sunteti amatori de excursii, puteti sa mergeti la Petra, in Iordania ori in Egipt. O excursie costa in jur de 150 de dolari. Nu puteam sa ratez fabrica de bijuterii, cu pietre de eilat, un amestec de verde si albastru, unde un inel costa in jur de 100 de dolari. In Eilat am stat doar cateva zile, pentru ca imi pusesem in gand sa vad si locurile Sfinte.

Puntea Suspinelor

Asa ca, dupa trei zile de plaja, am plecat spre Ierusalim. Acolo am fost surprinsa de viata de noapte, de bucuria cu care isi traiau viata tinerii in piata Zion. Asteptam insa cu sufletul la gura momentul in care aveam sa pasesc pe Via Dolorosa. Si, surprinzator, cand am ajuns mi-am dat seama ca nu era nimic din ceea ce ma asteptam.

Puntea Suspinelor era acoperita cu tarabe - o inghesuiala de nedescris. Si, totusi, cand ghidul si-a inceput povestea n-am mai auzit nimic in jur. Fiecare oprire pe care a facut-o Mantuitorul pe Drumul Crucii era consemnata, iar locul unde s-a sprijinit de zid este atins de milioane de oameni in fiecare an.

In Biserica Sfantului Mormant am trait un sentiment incredibil. Era atat de multa liniste si mirosea a flori si ceara arsa. Este un moment pe care nu trebuie sa-l rateze nimeni in viata. Macar o data sa ajungi acolo si-ti doresti sa revii. Insa aventura nu avea sa se opreasca aici.

Viata in chibut

Am pornit spre nordul tarii, impreuna cu niste prieteni si cu familiile noastre. Ne-am propus sa stam cateva zile intr-un chibut, care este o comunitate socialista voluntara evreiasca bazata pe proprietate colectiva, ajutor reciproc intre membri, aderenta la iudaismul ortodox si idealurile sionismului.

Si nordul tarii este incarcat de istorie, asa ca Biserica Inmultirii Painilor a fost un alt loc special. Desi nu este sigur din cauza atentatelor, Israelul te cucereste din primul moment, iar localnicii iti dau senzatia ca nimic rau nu ti se poate intampla.

Cazare

Hotel Dan Eilat, de cinci stele

> In orasul Eilat ne-am cazat la Hotelul Dan Eilat, cotat cu cinci stele. O noapte de cazare acolo costa 150 de euro.

> In Ierusalim ne-am cazat la Novotel, hotel de patru stele, cu 120 de euro pe noapte.

> Daca stai doar doua sau trei nopti, bugetul nu-ti este puternic afectat.

> Poti sta in chibut, unde o noapte costa doar 15 euro.

>  Concluzia este ca, pentru cateva nopti, merita sa te rasfeti la hotel. Numarul de stele reflecta foarte strict conditiile de cazare.

Restaurant

Cortul Camilelor, langa Eilat

> Daca ajungeti in localitatea israeliana Eilat, faceti tot posibilul sa nu ratati restaurantul numit Cortul Camilelor.

> Localul este construit intr-o zona de munte, de fapt, in apropiere de Eilat.

> Langa local se afla o mare tabara de camile.

> Dupa o masa copioasa, ca siesta poti face o plimbare cu camilele prin munti.

> O cina pentru o persoana costa in jur de 30 de euro.

>  Alte preturi: o sticla cu vin - 10 euro, iar o cafea - 1,5 euro.

Sfaturi

Shopping cu reduceri de 70 la suta

> In Tel Aviv se face shopping adevarat.

> Daca mergeti acolo la sfarsitul lunii iunie-inceputul lunii iulie, reducerile la diverse produse pot ajunge pana la 70a.

> Un mare avantaj este ca ti se returneaza taxa pe valoare adaugata.

> Atentie, nu mergeti prea mult pe jos fara sa va protejati capul cu un accesoriu de culoare alba, care sa nu atraga razele soarelui!

> Pentru amatorii de tratamente terapeutice cu apa sarata recomand un sejur intr-un hotel de pe malul Marii Moarte.