Câteva reguli simple vă pot creşte semnificativ şansa de a beneficia de o creştere salarială, chiar şi pe timp de criză.
După trei ani de criză, simţi că a venit momentul să-ţi crească salariul, mai ales că ştii că îţi îndeplineşti sarcinile şi ai fost fidel firmei la care lucrezi? Multe persoane care se află în această situaţie nu trebuie să se bazeze pe faptul că, într-o zi, directorul le va oferi mai mulţi bani.
Soluţia este să prinzi un moment potrivit pentru o discuţie cu şeful tău, să-i prezinţi calităţile şi realizările tale "inclusiv detalii despre cum ai produs bani pentru afacere, cum i-ai economisit sau cum ai crescut productivitatea", sugerează specialistul american în resurse umane Lee E. Miller.
Iată zece ponturi de care este bine să ţineţi cont înainte de a negocia o leafă mai mare.
1. Fii foarte bun în ceea ce faci. Dacă te gândeşti să ceri mai mulţi bani, asigură-te că munceşti din greu şi ai rezultate bune. Cei care nu merită nu vor obţine o mărire.
2. Cunoaşte-ţi valoarea pe piaţa muncii. Ţine legătura cu diferite persoane din domeniul tău de activitate pentru a fi la curent cu nivelul de salarizare din branşă. Urmăreşte rubrica de angajări a companiilor concurente. "Dacă sunt multe oferte pentru jobul tău, este un moment excelent să ceri o mărire de salariu", spune Miller. Şi invers, dacă nimeni nu face angajări, nu este un moment prielnic. Unul dintre motivele pentru care angajatorii cresc lefurile este teama să nu le plece angajaţii.
3. Fii pregătit să discuţi subiectul la momentul potrivit. Adună-ţi argumentele, să le ai mereu la îndemână şi aşteaptă momentul oportun. Ar fi bine să ai o şedinţă cu şeful direct care să nu fie întreruptă. Sau, în funcţie de stilul de comunicare al companiei, discuţia poate avea loc în timpul prânzului sau la micul dejun.
4. Vorbeşte despre afacere. Nu aduce în discuţie faptul că ai cheltuieli mai mari sau alte motive personale, spune Allison Green, care are un blog de resurse umane. Firmele îşi plătesc angajaţii în funcţie de valoarea pe care o au în companie, nu în funcţie de nevoile lor.
5. Adu-ţi şeful de partea ta. Alege cu atenţie cuvintele în discuţia cu superiorul tău . În loc să spui "Îmi puteţi creşte salariul?", spune "Cum mă puteţi ajuta?" şi veţi fi ambii de aceeaşi parte a baricadei.
6. Stabiliţi-vă obiective înalte. Atunci când negociază, majoritatea oamenilor cer prea puţin, spun specialiştii. Trebuie să porniţi de la o sumă care să vă permită să negociaţi.
7. Acceptaţi răspunsul "Nu". Chiar dacă, în pofida eforturilor depuse, angajatorul refuză să vă crească leafa, acceptaţi acest lucru, însă nu fără a smulge promisiunea că veţi avea o nouă discuţie pe acest subiect peste trei sau şase luni.
8. Cereţi mai mult decât bani. Multe firme care nu pot creşte salariile în bani pot acorda alte beneficii precum traininguri, participarea la conferinţe, calculatoare noi etc.
9. Ţintiţi mai sus. O modalitate sigură de a avea mai mulţi bani este de a fi promovat, aşa că anunţaţi-vă şeful direct că sunteţi interesat să urcaţi pe scara ierarhică a companiei.
10. Fiţi mereu prezent pe piaţa muncii. Ideal ar fi să aveţi un profil actualizat pe LinkedIn, să participaţi la conferinţe şi să păstraţi legătura cu comunitatea profesională din care faceţi parte. Astfel, aveţi mari şanse să primiţi oferte de la concurenţă, pe care le puteţi discuta apoi cu superiorii.
Citiţi şi:
- Cum să-ţi măreşti salariul după 40 de ani