Zece piedici în calea reformei din Educaţie

Revista presei.

Ziua

Zece piedici în calea reformei din Educaţie

Ministerul, in complicitate cu sindicatele din invatamant, blocheaza orice incercare de reforma si descentralizare, acuza Asociatia EDU CER intr-un raport de monitorizare a sistemului.

Asociatia pentru Educatie si Cercetare EDU CER a intocmit un nou Raport de monitorizare a procesului de reforma in invatamant, prin care contabilizeaza toate actiunile Ministerului Educatiei. "Cele trei luni care au trecut de la prece­dentul raport demonstreaza un singur lucru: ca Ministe­rul Educatiei, in complicita­te cu sindicatele din invatamant, blocheaza orice incercare de reforma si descentralizare, dorind sa mentina situatia actuala cat mai mult timp posibil. Daca sindicatele mai pot fi intelese, interesul lor fiind acela de a obtine lefuri cat mai mari pentru salariatii pe care ii reprezinta, si cu control cat mai mic - sau chiar deloc -, pozitia ministerului, care nu vrea sa piarda parghiile financiare si de satisfacere a clientelei politice, este de neaccep­tat", se arata in document.

Libertatea

Băsescu a tuns o oaie la Hora Bucovinei

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns duminică în localitatea suceveană Bucşoaia, unde se organizează "Hora Bucovinei", o manifestare care dă semnalul urcării oilor la munte.

"De 34 de ani încoace, de când aici mi-am găsit norocul, mă întorc cu plăcere chiar şi pentru câteva ore. Ca şef al statului român, nu poţi decât să fii mândru de români şi de ţara ta. Mă bucură că în ultimii ani în tot mai multe locuri din ţară se organizează sărbători populare.", a spus Băsescu, citat de Mediafax.

Gândul

Unii se bat pe Ferrari, Gică Popescu a vândut maşina „de ruşine” Posesorii români de Ferrari sunt puţini şi preferă să rămână în anonimat. Afaceristul Ion Ţiriac este printre puţinii care au recunoscut public faptul că au o maşină Ferrari, şi asta pentru că este de notorietate pasiunea sa pentru motoare şi colecţia de modele exclusiviste pe care le are în garaj.

Deşi se spune că Elan Schwartzenberg ar fi intrat recent în posesia unui model al „căluţului cabrat”, omul de afaceri ne-a declarat că momentan nu are o asemenea maşină în garaj. Bolidul exclusivist a prins însă la oamenii din lumea sportului. Bossul CFR Cluj, Arpad Paszkany, are un Ferrari 599 GTB Fiorano dotat cu motor de Formula 1, de 800 CP. Se pare că taxa de primă înmatriculare a bolidului l-a costat pe Paszkany 15.000 lei, iar patronul CFR ar fi dat statul român în judecată pentru recuperarea acestei sume. Fostul jucător de fotbal şi impresar Gică Popescu a avut un Ferrari de 180.000 euro pe care l-a vândut la câteva luni de la cumpărare. „Se uita lumea după mine, îmi era ruşine şi am renunţat la el”, ne-a explicat Popescu. Adevărul

„Prima Casă“, cu bani din şase bănci Finanţele au invitat deja şase bănci pentru a le prezenta proiectul de garantare a creditului pentru locuinţă.CEC şi alte cinci bănci au aflat, cu o săptămână înaintea anunţului oficial, că Guvernul vrea să împartă cu ele riscul unui credit ipotecar prin programul “Prima Casă”.

Potrivit vicepreşedintelui CEC Bank, Mirela Iovu, împărţirea garanţiei cu statul ar urma să reducă „binişor” dobânzile pe care trebuie să le plătească beneficiarii proiectului. Potrivit autorităţilor, băncile vor fi alese în urma unei licitaţii. Cerinţele de selectare sunt negociate cu instituţiile de credit, însă Guvernul va impune câteva criterii de bază. Primul dintre ele este ca banca să nu ceară un avans mai mare de 5%. Instituţiile de credit percep, în acest moment, un avans de 25%-30%, uneori chiar şi de 50%.

România Liberă

Fermierii rămân fără despagubiri

Zeci de mii de fermieri vor ramane fara despagubiri pentru pagubele produse de seceta. Aceasta, pentru ca ajutoarele financiare acordate de stat sunt conditionate de existenta unei asigurari pentru culturile agricole, care nu a fost insa contractata de cei mai multi dintre fermieri.

Seceta din ultimele luni a facut ravagii. Agronomii spun ca in Transilvania, de exemplu, aproape un sfert din recolta este compromisa. "Daca seceta va continua, este posibil ca gradul de calamitare sa ajunga la 50 la suta", a declarat directorul Directiei Agricole Cluj, Ilarie Ivan.

Jurnalul Naţional

300.000 de euro din "Brâul Maicii Domnului" Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, se află în mijlocul unui scandal. Clerul de la malul mării cleveteşte după dezvăluirile din presă. Chiar unelteşte, am putea spune, dacă ne-am lua după judecata lui Teodosie. Înaltul prelat a ajuns ca să clasifice dezvăluirile care demonstrează practicile sale drept atacuri împotriva Bise­ricii. Ce este împotriva sa este "răul" care lucrează împotriva Bisericii. Are şi interesul să se identifice cu Biserica Ortodoxă, este singura sa scăpare.

Condamnarea unui înalt prelat ar fi o palmă dată clerului care a tolerat şi muşamalizat un astfel de comportament. Biserica Ortodoxă nu poate fi ţinută responsabilă în ansamblul ei. Sistemul şi cutumele Bisericii Ortodoxe care are o ierarhie clară cu reguli mai stricte ca în armată şi care a generat derapaje de genul Teodosie. Biserica în sine este o entitate în ale cărei secrete greu se poate pătrunde. Cotidianul

Parlamentarii PDL îi iau pulsul preşedintelui

Traian Băsescu este aşteptat luni seară de parlamentarii PDL la o întâlnire care ar urma să se desfăşoare la Camera Deputaţilor. Şeful statului a primit iniţial, pe 19 mai, o invitaţie din partea liderilor de grup ai deputaţilor PDL.

Trei zile mai târziu, pe 22 mai, l-au invitat şi senatorii partidului. Explicaţia modalităţii de invitare a preşedintelui a venit din zona senatorilor PDL. Surse din acest grup au explicat pentru NewsIn că invitaţia trimisă preşedintelui a survenit ca urmare a faptului că deputaţii partidului nu i-au consultat pe senatori asupra intenţiei lor de a-l chema pe Traian Băsescu. De asemenea, senatorii nu au fost de acord nici cu temele pe care urmau să le abordeze colegii lor de la Camera Deputaţilor.