Tensiunea adunata in corp cauzeaza probleme psihice sau dureri de cap, de stomac, tensiune ridicata, dureri in capul pieptului si probleme cu somnul.
Daca intervine si inaintarea in varsta, inseamna ca organismul tau nu mai este atat de rezistent pe cat era odata, asa ca are nevoie de o ingrijire mai buna si de un stil de viata mai sanatos.
„Gandurile pozitive, sanatatea, socializarea si optimismul sunt cheia pentru o viata fericita”, subliniaza Charles Raison, profesor de psihiatrie la Universitatea de Medicina din Atlanta. Iata cateva sfaturi cu ajutorul carora sa treci la treaba si sa dobandesti echilibrul emotional de care ai nevoie.
> Construieste-ti un sistem de sprijin. Pe unii oameni ii ajuta la reducerea stresului daca devin parte a unei comunitati religioase. Altii se inscriu in diverse cluburi. Ceea ce conteaza cu adevarat este sa-ti faci prieteni care sa te ajute cand ai nevoie si sa-ti ofere sprijin.
> Adopta o atitudine pozitiva. Incearca sa fii mereu optimist si lasa negativismul deoparte. Accepta ca exista lucruri pe care nu le poti controla.
> Fii afirmativ, nu agresiv. In loc sa devii furios ori supus, exprima-ti sentimentele si opiniile.
> Gaseste modalitati de a te relaxa. Invata sa meditezi. Asculta muzica in surdina si lasa-te captivat de ritmuri. Incearca sa renunti la alte activitati in timp ce asculti CD-ul preferat, iar daca vrei sa tii cont de sfatul specialistilor, recomandat este sa optezi pentru melodiile clasice deoarece au un puternic efect calmant.
> Admira peisaje. Asaza-te intr-un loc placut, eventual o terasa linistita. Bucura-te de culori, de felul in care se combina, de lumini, de contraste, de umbre. Opreste-te apoi asupra unui detaliu aparte. Cu cat te vei concentra mai mult asupra acestuia, cu atat vei ajunge mai usor intr-o stare de armonie
> Dezvolta noi interese. Un simt al aventurii te ajuta sa reduci stresul. Viseaza si gaseste lucruri care te pasioneaza. Fii creativ!
> Odihneste-te cat trebuie. Cand esti stresat, organismul tau are nevoie de timp ca sa se refaca. Este important sa dormi sapte-opt ore pe noapte. Te poate ajuta sa te relaxezi inainte de culcare o baie calduta si putin aromata. La fel si un masaj ori o cana cu lapte cald, indulcit cu zahar. Triptofanul, un aminoacid continut de lapte, stimuleaza secretia de serotonina, calmeaza psihicul si induce mai usor somnul.
> Munceste ca voluntar. Cand te dedici sa-i ajuti pe altii iti gasesti un tel in viata. Nu te mai gandesti la tine, ci ii ajuti pe ceilalti, si asta iti da un sentiment de implinire.
> Gaseste motive ca sa fii activ. Fiecare miscare, oricat de mica, este importanta. Daca esti prea ocupat pentru un antrenament de exercitii, cauta momente oportune ca sa te misti. Cercetatorii spun ca un numar serios de beneficii pentru sanatate vin din mersul pe jos pe care il faci de-a lungul unei zile.
> Alte cateva ponturi de miscare: adopta un caine si scoate-l la plimbare in fiecare zi. Ia-o pe scari in loc sa urci cu liftul. Mergi si vorbeste cu colegii in loc sa le trimiti e-mailuri. Fa plimbari de cate ori ai ocazia. Gaseste un sport, un joc ori o activitate care iti face placere. Cand calatoresti, ia-ti adidasii cu tine. Cu incaltarile potrivite, picioarele tale pot fi principalul mijloc de transport.