Zece companii chineze care schimbă lumea

Economia mondială ar putea fi influenţată decisiv de expansiunea firmelor asiatice.

Giganţii economici chinezi au făcut valuri în întreaga lume, cred analiştii de la „The Times“. Expansiunea fimelor de la „Marele Zid“ se va face simţită în următorii ani. Analiştii britanici au identificat pentru „The Times“ nu mai puţin de zece companii „fruntaşe“ care vor face istorie dincolo de graniţele Chinei. Acestea se bazează pe resurse puternice, susţinerea statului sau o politică managerială prudentă.

> Banca Industrială şi Comercială a Chinei a cheltuit 5 miliarde de dolari în 2007 pentru a deveni acţionar principal al Standard Bank, din Africa de Sud. A mai cumpărat filiala din Hong Kong a Fortis Bank.

> Banca de Dezvoltare a Chinei este un bastion al planificării economice a Chinei. Banca a finanţat marile proiecte ale statului în ultimii ani, printre care Jocurile Olimpice din acest an. Banca a devenit anul trecut acţionar al Barclays.

> „Ping An“ Asigurări a plănuit să-şi crească la 17 miliarde de dolari valoarea de piaţă pentru a-şi finanţa achiziţiile din întreaga lume, printre care ar putea fi Britain Prudential.

> Citic Securities este o companie de brokeraj care şi-a încercat deja puterile pe Wall Street, negociind anul trecut 10% din banca de investiţii americană Bear Stearns, pentru un miliard de dolari. Critic este principalul vehicul de investiţii al statului chinez.

> China Mobile, companie de telefonie mobilă cu 376 milioane de utilizatori autohtoni - mai mulţi decât populaţia SUA - a înregistrat numai în luna ianuarie 7 milioane de utilizatori, fiind cel mai mare operator de telefonie mobilă din lume

> Sinosteel Group se ocupă de comercializarea oţelului şi minereului de fier. Compania i-a ofertat cu un miliard de dolari pe australienii de la Midwest Corp. Are contracte pentru extragerea de minereu de uraniu în Canada şi Australia.

> PetroChina beneficiază de a doua cea mai mare rezervă de exploatare după compania Americană Exxon Mobil.

> China Investment Corporation este fondul de investiţii suveran al Chinei şi „adăposteşte“ 200 de miliarde de dolari. A cheltuit 5 miliarde de dolari pentru achiziţia a 9,9% din Morgan Stanley şi 3 miliarde de dolari pentru firma americană de achiziţii Blackstone.

> Lenovo, companie de IT chineză, a cumpărat divizia de computere personale a IBM, în 2005, pentru 1,7 miliarde de dolari. Lenovo este numărul patru la nivel mondial între producătorii de calculatoare.

> China State Grid Corporation, compania chineză de utilităţi care se ocupă cu producerea, transportul şi distribuţ ia electricităţii. Numai în Philipine a obţinut concesionarea pe 25 de ani a reţelelor electrice. Compania deserveşte 1,3 miliarde de oameni.