In judetele Moldovei, constructiile si industria usoara sunt domeniile cele mai afectate de migratia fortei de munca in strainatate, la nici un an de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.Conform datelor angajatorilor din zona, in acest moment ar fi nevoie de aproximativ 10.000 de confectioneri si de un numar aproape dublu de constructori.La Iasi, cel mai mare deficit Una din cele mai mari probleme in privinta fortei de munca se intalneste in judetul Iasi, unde principalele domenii afectate sunt constructiile si confectiile. Conform omului de afaceri Ionel Agrigoroaei, presedintele Comisiei de Industrie Usoara din cadrul Asociatiei Oamenilor de Afaceri, in judetul Iasi ar mai fi nevoie de circa 6.000 de confectioneri. „La noi in judet un confectioner este platit cu circa 300 de euro pe luna. Femeile prefera insa sa plece in strainatate unde, chiar daca sunt angajate ca menajere, castiga aproape de patru ori mai mult“, explica Agrigoroaei. Vasluienii, ceruti de alte judeteProblema lipsei de personal in industia usoara este semnalata de reprezentantii tuturor judetelor din Moldova. „De la inceputul anului si pana in prezent am avut 1.136 de oferte de munca in confectii si doar 949 de cereri“, sustine unul dintre reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Botosani. Si in Vaslui problema este asemanatoare, autoritatile de aici sustinand ca le vin foarte multe solicitari de angajare din partea firmelor de textile din alte judete. „Cele mai multe cereri le avem de la textilistii din Iasi si Bacau. Numai la nivelul judetului nostru ar mai fi nevoie de cateva sute de confectioneri“, explica Elena Boba, purtator de cuvant al AJOFM Vaslui. Strainii, prea scumpiIn ceea ce priveste domeniul constructiilor, criza de personal este chiar mai mare decat in domeniul textilelor. Conform statisticilor, numai in judetul Iasi, firmele din domeniu ar avea nevoie de circa 10. 000 de muncitori. „Ma gandesc sa aduc chinezi sau pakistanezi sa munceasca, insa taxele impuse de Ministerul Muncii sunt foarte mari. Numai pentru permisul de munca si cel de sedere ar trebui sa platesc circa 2.500 de euro de angajat“, sustine omul de afaceri iesean Sorin Ionescu.Reprezentantii AJOFM Botosani sustin ca in judet, din cele peste 2.500 de locuri puse la dispozitie in acest an, numai 1.980 au fost ocupate. Conform ofertelor de munca oficiale din Bacau, in aceasta saptamana au fost scoase la concurs aproximativ 200 de locuri de munca in constructii, circa 100 dintre ele adresandu-se zugravilor si sudorilor.
Adrian Porumboiu, om de afaceri, a declarat: „In Moldova, satele sunt practic depopulate prin plecarea la munca in strainatate si nu ai de unde aduce si scolariza oameni sa munceasca in agricultura, constructii sau industria alimentara.“
StrategieBurse pentru viitorii agricultoriO alta problema cu care se confrunta piata muncii din Moldova este lipsa personalului din industria agricola. „Scolim oameni care sa poata lucra pe combine agricole foarte moderne, insa cum invata meserie pleaca in alta parte. Stimulentele financiare sunt cele mai apreciate de angajati. Asa reusim sa tinem in sezoanele de varf cate 7.000 de oameni“, explica Adrian Porumboiu, presedintele grupului de firme Racova din Vaslui. El precizeaza ca alta masura pentru atragerea angajatilor este formarea lor de pe bancile scolii. „Oferim burse copiilor, le platim scolarizarea, le oferim loc unde sa faca practica. Legislatia europeana nu mai permite acum niciun fel de restrictii pentru angajati, fiecare poate lucra oriunde vrea si cat vrea“, sustine Porumboiu.
O actrita din Romania a facut dezvaluiri cumplite: Medicii mi-au zis ca mai am un an de trait!

Stirile zilei
animalzoo.ro
doctorulzilei.ro
De ce este orgasmul cea mai eficientă metodă prin care ne...
Alte articole din categoria: Administratie Locala
Alte articole din categorie
LASA UN COMENTARIU