Evenimentul Zilei > Social > Revoltător! Zeci de morminte au fost vandalizate. Martorii au făcut mărturii cutremurătoare. „Parcă ar fi niște zombie”
Revoltător! Zeci de morminte au fost vandalizate. Martorii au făcut mărturii cutremurătoare. „Parcă ar fi niște zombie”

Revoltător! Zeci de morminte au fost vandalizate. Martorii au făcut mărturii cutremurătoare. „Parcă ar fi niște zombie”

Situație revoltătoare în Zalău. Aproximativ 20 morminte, care aparțineau Cimitirului Reformat din Zalău au fost profanate de persoane a căror identitate încă nu este cunoscută.

Mai multe personae au postat pe contul lor de Facebook imagini cu locurile de veci vandalizate, aceștia susțincând că nu este pentru prima data când astfel de acte bizarre au loc, scrie magazinsalajean.ro.

Cimitirul se află în administrarea Bisericii Reformate şi conform reprezentanţilor instituţiei de cult, în cursul săptămânii trecute a fost depusă la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Sălaj o sesizare. „În cursul săptămânii  trecute am constatat că mai multe morminte au fost vandalizate. În jur de 20. Este forte trist ceea ce se întâmplă, în secolul XXI. Reprezentanţii instituţiei noastre au depus la Poliţie o sesizare. Nu ştim ce fel de oameni pot recurge la astfel de gesturi, nu ştim ce îi determină să facă aşa ceva. Sperăm să fie identificaţi. Regretăm enorm ceea ce se întâmplă”, a precizat preotul paroh al bisericii Reformate Zalău, Bogdan Szolt.

„Vă rog să mă credeţi că mi-e teamă să mă duc singur în cimitir, să duc o floare sau să aprind o lumânare la mormintele rudelor. Văd tot felul de oameni, tineri, dubioşi, cu comportament agitat, parcă ar fi niște zombie  Să ştiţi că anii trecuţi au mai fost vandalizate unele morminte. Nu ştiu ce se întâmplă, dar trebuie să se facă ceva. Ar fi foarte bine ca oamenii legii să-şi facă treaba”, a declarat unul dintre enoriașii parohiei, mai scrie sursa citată.

„E dezastru! Aşa ceva! Am fost la cimitir, la mormântul fratelui meu. Ce-am văzut, nu mi-a venit să cred! Cei care fac astfel de lucruri par să aibă probleme la cap. Ar trebui ca autorităţile şi cei care asigură ordinea şi siguranţa  să ridice capul la problemele oamenilor de rând şi să facă ceva! Să nu stea indiferenţi! Noi nu putem face nimic, numai să anunţăm Poliţia. Nu mai ştiu ce să mai zic. Dar totuşi, dacă nu pot face nimic, să pună camere de luat vederi, să prindă  făptuitorii”, a mai adăugat un alt cetăţean.

Autoritățile au declarat că desfășoară o investigație pentru a afla cine a comis acest act de vandalism macabru.

„La data de 16 aprilie, ora 11:49, Politia a fost sesizata de un barbat despre faptul ca in perioada 15 – 16 aprilie persoane necunoscute au distrus pietrele funerare de la 18 morminte din Cimitirul Reformat. In cauza Politia a intocmit dosar penal pentru profanare de morminte si continua cercetarile pentru identificarea autorilor”,  a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Salaj, Maria Cristea.