Buziașul vrea să dărâme recordul în materie de zacuscă pregătind una la care vor fi folosite b700 de kilograme de legume, din care 200 de kilograme de ceapă, 100 de gogoșari, 100 de ardei capia, 150 de vinete și alte rădăcinoase: morcovi, țelină și păstârnac.
Pe lângă toate astea se adaugă un amestec de 18 mirodenii: piper negru, roșu și verde, ardei iute afumat, cimbru de gradină, sovarf, maghiran, busuioc roșu și alte minuntății aromate.
Cel care o prepară, la Festivalul Papricașului și Vinului de la Buzias, e Uica Mihai.
“Pregătim această zacuscă record, de 500 de litri, cu ajutorul celor de la Centrul de Reeducare a Minorilor și a Uniunii Sârbilor din România. Ei ne vor ajuta să tocam toate cantitățile de legume necesare, încă de vineri, așa încât sâmbătă, la prima oră, să pornim focul sub cazan. Voi vinde zacusca, în borcane mari și mici, așa că cine vrea să ia o porție pentru acasă, să vina cu borcanul la el.” a declarat ,pentru opiniatimisoarei.ro, Uica Mihai.
Tot el ne spune si cu ce va servi zacusca: cu jumări proaspete și muraturi puse, tot de el, la butoi.
Zacusca va fi gata la ora 13.00 si oferita spre degustare. Reteta are si o denumire pitoreasca: Zacusca la botul calului, asta pentru se mananca imediat dupa ce a fost preparata.